Då är man rik enligt svenskarna

när är man rik i sverige

Pengar har i alla tider varit en symbol för status, men var går egentligen gränsen för att klassas som ekonomiskt rik i Sverige? Här tar vi hjälp av en undersökning från Fundler för att få reda på svenskars åsikter i frågan. Samtidigt får du rådgivningschefen Jacob Liebermanns bästa tips på hur du samlar ihop till första miljonen.

Vi har redan skrivit om ämnet i flera sammanhang tidigare. Här har vi främst nämnt vilka personliga egenskaper som behövs för att bli rik. Här får du ytterligare några konkreta tips för hur du skall tänka om du vill bli rik.

När är man rik?

En undersökning från fondroboten Fundler visar att var tredje svensk menar att man är rik vid 1,5 miljoner kronor. Men majoriteten av befolkningen tycker att det krävs ett kapital på närmare 5 miljoner kronor. Fundler tipsar om hur man kan göra för att spara ihop till miljonerna.

I en undersökning från Ipsos Norm har Fundler frågat 1 000 svenskar vid vilken summa de anser att man är ekonomiskt rik. Svaren varierade en aning mellan kön och ålder.

Kvinnor är exempelvis generösare än män när det kommer till att kalla människor rika. Och äldre är över lag lite mer lättflirtade än yngre. Men majoriteten, 56 procent, är dock överens om att man har uppnått ekonomisk rikedom vid 5 miljoner kronor.

Hur blir man rik?

Det går såklart att bli rik på olika sätt. Men oavsett, för de allra flesta handlar det om att investera pengarna rätt för att få dem att växa. Hur snabbt det går beror givetvis på hur mycket pengar som sparas varje månad – men också vilken sparform man väljer.

Håll dem borta från ett vanligt sparkonto på banken, där kommer pengarna snarare minska i köpkraft till följd av den årliga inflationen.

Vi tror att alla vill se sina pengar växa, men att det fortfarande är många som inte vet exakt hur de ska komma igång med ett lönsamt sparande. Det vill vi ändra på. Med en fondrobot investeras pengarna automatiskt i fonder med en anpassad risknivå, samtidigt som du har full insikt och kontroll. Och när du väljer fondrobot, tänk på att välja en med låg avgift och oberoende rådgivning – så att du själv får så mycket som möjligt av kakan, säger Jacob Liebermann, rådgivningschef på Fundler.

Så sparar du ihop till miljoner

För att spara ihop till den första miljonen inom tio år, krävs det ett månatligt sparande på dryga 5 000 kronor med en genomsnittlig avkastning på åtta procent om året*. Därefter kan du nå din andra miljon efter ytterligare sex år, med samma upplägg.

Och din tredje efter endast fyra år till. Väljer du istället att spara 2 000 kronor varje månad är du miljonär efter cirka 18 år. Så kraftig är effekten av ränta-på-ränta.

Vi uppmanar alla att sätta sina pengar i arbete – och med det menar vi att låta pengarna jobba på börsen. Det är trots allt det enklaste sättet att uppnå ekonomisk rikedom på. Genom att börja spara en mindre summa redan vid ung ålder banar man väg för goda förutsättningar i vuxenlivet. Men det är aldrig för sent att sätta igång. Det viktiga är att ha lite is i magen och tänka långsiktigt. Låt pengarna arbeta i lugn och ro, avslutar Jacob Liebermann.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos Norm på uppdrag av Fundler. I februari 2020 har sammanlagt 1 001 intervjuer genomförts med män och kvinnor 18–65 år i Sverige. Undersökningen är riksrepresentativ och statistiskt säkerställd.

* Stockholmsbörsen har i snitt ökat med cirka åtta procent per år senaste tio åren.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *