Så smakar Sveriges Bästa Gin & Tonic 2021 – Få recepten och vinnarens bästa tips

sveriges bästa gt vinnare 2021

För sjätte året arrangerar Schweppes Sveriges Bästa Gin & Tonic, tävlingen där hemmamixare och professionella bartenders tävlar i konsten att kittla smaklökarna med en GT. Nu står det klart att kocken William Prütz och bartendern Mimmi Arvidsson har blandat de vinnande varianterna. Recepten som röstats fram bjuder på smaker från vanilj, ingefära och apelsin respektive galiamelon, gurka och citronmeliss. 

I år avnjuter vi allra helst Gin & Tonics smaksatta med vanilj, ingefära och apelsin respektive galiamelon, gurka och citronmeliss, i alla fall om man ser till resultatet i Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic. Utmaningen handlar om att skapa nya GT-recept som trots kreativ höjd i smak och garnityr fortfarande är trogna originalet. Årets upplaga av tävlingen avgjordes genom omröstning på Schweppes www.drinkgeneratorn.se. 

Vinnare i bartenderklassen blev Mimmi Arvidsson, bartender på Schnitzelplatz Lagerhuset i Göteborg.

Hennes GT kammade hem hela 60% av folkets röster i klassen för bartenders. GT:n ”Sommar på Bryggan” bjuder på en mix av söt melon, sval gurka och aromatisk citronmeliss. Det hela sveps in i en doft av ros. Mimmi inspirerades av sommaren.

 – Jag ville att min GT skulle förmedla känslan av en perfekt sommarkväll i Göteborg. Doften av sommar fann jag i rosvatten. Melonen följde upp rosen fint och gurkan gav en härlig svalka. Jag började jobba i baren för bara ett år sedan och här står jag nu med titeln Sveriges Bästa Gin & Tonic, det känns helt otroligt! berättar Mimmi Arvidsson, som skapat receptet som röstats fram till Sveriges Bästa Gin & Tonic i bartenderklassen 2021.  

Vinnare bland hemmamixare blev kocken William Prütz från Motala. Hans GT kammade hem 39% av folkets röster bland de tävlande bidragen i klassen för hemmamixare. ”The Sauvignon GT” är en fyllig GT i vilken ginen balanseras av pepprig tonic, ingefära, vanilj och apelsin. 

 – Jag är rätt nyfiken och provar gärna nya smaker. Efter ett tips från en arbetskamrat så kom jag över en flaska gin baserad på ett Sauvignon Blanc vin, vilket inte hör till vanligheterna. Ginen hade lagrats på franska ekfat i sex månader och fått en smak av enbär, ingefära, peppar, vanilj och apelsinskal. Den inspirerade mig i skapandet av mitt recept. Det känns häftigt och hedrande att så många röstat på mig. Jag är jätteglad.” berättar William Prütz, som skapat receptet som röstats fram till Sveriges Bästa Gin & Tonic i hemmamixklassen 2021.  

bästa gt 2021 William prütz
Foto: Bill Chen

Mer om tävlingen

Till Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic skickade hemmamixare och bartenders från hela landet in sina bästa GT-recept. Av recepten valdes tre ut i respektive tävlingsklass av en expertjury bestående av youtubern och dryckesinspiratören David Kringlund, Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht och den prisade bartendern Josephine Sondlo.

I en omröstning på drinkgeneratorn.se under juni, juli och augusti månad, avgjordes tävlingen med hjälp av antal röster. Förutom äran och titeln ror vinnarna hem varsin resa för två till Amsterdam där en masterclass med mixologen Douglas Anasagasti väntar.

Mimmi Arvidssons tips för att blanda en riktigt god gin och tonic

Sveriges bästa gin & tonic 2021 Mimmi Arvidsson
Foto: Ylva Smedberg
 • Hitta din perfekta ”bas”
  Det är svårt att misslyckas med en gin och tonic om man väljer grunden med omsorg. Våga låta ginen ta plats och utgå från en gin av god kvalitet. Här vill jag tipsa om att prova en lokalproducerad gin, det finns många svenska varumärken att upptäcka. När det kommer till tonic så rekommenderar jag att du väljer en variant som inte är för söt. Då har du större utrymme att smaksätta med sötare ingredienser senare, utan att tappa GT:ns fina balans. Låt det ta tid att testa dig fram till vilken gin och vilken tonic, som utgör din perfekta ”bas”.
 • Smaksätt i två enkla steg
  När du hittat din perfekta ”bas” av god gin och läskande tonic, så finns det ett stort utrymme att vara kreativ. Ett sätt för att lyckas är smaksätta din GT i två enkla steg. Ett knippe färska örter är en god start. Färska örter lyfter fram det kryddiga i ginen och gör jobbet som snyggt garnityr. Därefter lägger du till en ingrediens som följer upp tonicens friskhet. Tänk citrusfrukt, gurka, melon eller annat som kan förstärka den läskande känslan. Våga utmana dina smaklökar och testa nya kombinationer, ibland kan oväntade smakpar passa förvånande väl ihop!
 • Var generös med is
  En god gin och tonic ska vara riktigt kall. Fyll alltid hela glaset med is, så smälter den långsammare och kyler bättre. Enkelt men helt avgörande för upplevelsen. 

De vinnande recepten i Sveriges Bästa Gin & Tonic 2021

bästa gin & tonic 2021 sverige

”Sommar på bryggan” – Mimmi Arvidsson, bartender på Schnitzelplatz Lagerhuset, Göteborg.

Ingredienser

 • Is
 • 5 cl Brygga Lilla London Gin
 • 5 cl färskpressad, sötad juice av galiamelon
 • 10 cl Schweppes Tonic & Twist of Lime
 • Frysta kulor av galiamelon
 • Citronmeliss
 • Rosenvatten
 • Ätbara blommor
 • Gurkskiva skuren på längden


Gör så här:
Placera en längdskuren gurkskiva längs glasets insida. Addera juice av galiamelon och fyll sedan upp glaset med is. Lägg i tre frysta melonkulor och blad av citronmeliss. Tillsätt gin och toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Twist of Lime. Spraya rosenvatten i glasets öppning. Garnera med ätbara blommor och citronmeliss.

Melonjuice 

 • 1 Galiamelon
 • 5 dl Socker
 • 5 dl Vatten

Gör så här:
Dela galiamelonen på mitten. Ena halvan skärs i bitar. Lägg bitarna i en kastrull ihop med lika delar vatten och socker. Koka upp under omrörning till dess att sockret smält och melonen blivit mjuk. Ta från spisen och låt svalna. Låt melonen ligga kvar i sockerlagen över natten. Sila ur melonen ur lagen. Ta fram andra halvan av melonen och mixa den ordentligt i en mixer. Tillsätt melonsockerlag till den mixade melonen motsvarande 10cl melonsockerlag per 1kg melon. Smaka av så du får en fin sötma. Sila ur genom en finmaskig sil och därefter genom en silduk.

Melonkulor 

 • 1 Galiamelon

Gör så här:
Gröp ur melonköttet med ett kuljärn så det formas. Frys in över natten.

sverige bästa gin & tonic 2021 - the sauvignon gt

The Sauvignon GT” – William Prütz, kock från Motala.

Ingredienser

 • Is
 • 5 cl Sorgin Yellow Gin
 • 1 cl Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj
 • 10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper
 • Apelsinzest
 • Torkad apelsin

Gör så här:
Fyll glaset till hälften med is. Tillsätt gin och sockerlag. Rör försiktigt ett par varv med barsked. Toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper. Garnera med en remsa apelsinzest och en torkad apelsinskiva.

Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj

 • 7 gram färsk ingefära
 • 1 dl socker
 • 1 dl vatten
 • 1 vaniljstång

Gör så här:
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Riv skalad färsk ingefära. Värm upp vatten tillsammans med socker så att sockret löser upp sig. Sockerlagen får inte koka. Tillsätt ingefära, vaniljfrön och vaniljstång när temperaturen på sockerlagen är under 75 grader. Låt dra i 1,5 – 2 timmar. Sila av genom en finmaskig sil och häll upp på flaska (vaniljfrön ska komma med). 

Torkad apelsin

 • 1 ekologisk apelsin

Gör så här:
Skölj apelsinen och torka torr. Skiva så tunt du kan. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och låt stå i ugnen på cirka 75 grader i 4-5 timmar, eller tills de är helt torkade. Avlägsna från bakplåtspappret innan de svalnar. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *