Säg det med blommor

Det finns väl få saker här i världen som förknippas mer med uppskattning och uppvaktning än blommor. För många av oss kan det dock vara svårt att veta vad som är passande i olika sammanhang när det gäller blommor. Det finns en hel del med information när det gäller blommors språk till exempel när man planerar att ge rosor, men när det gäller övriga blommor och vad som verkligen är passande i olika sammanhang finns det mindre information att tillgå.

Vi handlar mycket julblommor i Sverige. Vi skapar oss en varm och vacker vrå med blommor och ljus för att orka leva genom de långa, mörka vinterdagarna. Enligt Blomsterbranschens Riksorganisation handlar vi under december månad blommor för 1 250 miljoner kronor. Vi ökar vår konsumtion av blommor med cirka 50 % jämfört med en genomsnittsmånad. Vår konsumtion av blommor är runt 10 miljarder kronor om året, en av de högsta i världen om man räknar per capita.

Till julen är det vanligt att med blommor visa sin uppskattning till de människor i ens omgivning som betyder mycket för oss. Det kan handla om ens partner, jobbkompisar eller familjebekanta. Vad som är lämpligt i olika sammanhang kan dock orsaka en del huvudbry för många av oss. Speciellt män brukar vid olika högtider vara mycket frågebenägna när de stiger in i blombutiken efter en dag på jobbet.

Jag tillhör också den kategori av män som varit väldigt frågvis när jag varit på dessa uppdrag. För det mesta har det också varit svårt att få något egentligt svar på mina frågor, men det kan också hänga samman med att det inte nödvändigtvis behöver finnas något rätt svar på frågorna. Ofta handlar det mer om själva gesten än om vad man egentligen ger för typ av blommor.

Men om man är intresserad av att bygga upp sitt självförtroende inför sitt nästa besök hos blomförsäljaren kan kapitlet nedan från etiketthandboken Etikett och god ton erbjuda en del hjälp. Även om vissa saker kan ha ändrat en del från äldre dar, kan jag tänka mig att mycket av det som gäller blometikett gäller ännu i denna dag.

TIONDE KAPITLET

SÄG DET MED BLOMMOR

Från handboken Etikett och god ton-Praktisk handbok i sättet att uppföra sig. Utgiven av Husmodern år 1932.

Att ge blommor är den självfallna gesten när man vill visa någon en uppmärksamhet, anledningen må nu vara en bemärkelsedag eller att man blott vill uppvakta en dam, som man kanske inte ens känner eller som man haft trevligt med dagen förut, men sedan kanske inte återser på åratal.

Ja, endast väninnor kunna ge en dam blommor i kruka. även om man inte är presenterad för henne, kan man skicka blommor som bevis på sin beundran. Eller man kan sända dem anonymt. Blommor behöver inte uttrycka mer än den svalaste uppmärksamhet, men en bukett djupröda rosor kan också påminna den utvalda om, att han lever och andas blott för henne.

[pullquote]En herre kan visserligen också uppvakta en dam med annat än blommor, men blommor är alltid första steget att vinna hennes gunst.[/pullquote]

En herre kan visserligen också uppvakta en dam med annat än blommor, men blommor är alltid första steget att vinna hennes gunst. Och om han möjligen kan befara, att hon ej gärna tar emot något annat, så är det åtminstone aldrig ohövligt att sända blommor.

Utom som uppvaktning skickar man blommor till nyvordna mödrar, konfirmander, studenter, nyförlovade, till sjuka, begravningar, till överordnade, till olika bemärkelsedagar, till personer som skola resa. Dessutom till dem, som man på något sätt kommit att stå i obligation till. Man har t. ex. lånat en svåråtkomlig bok — den återskickas åtföljd av en blomma, eller någon har gjort oss en tjänst — en blomma blir vårt tack. En herre är bjuden i en familj — och uppvaktar med blommor. Dock är det inte regel, att en herre behöver ha med

Till jubilaren är blomsterkorgen den givna blomstergivan från föreningar o. d.

Blommor till värdinnan, inte ens om det är första gången han är gäst. Att ge värdinnan blommor, antingen man har med dem själv eller skickat upp dem strax förut, är artigt men ej obligatoriskt. — Många, både damer och herrar, sända emellertid vid jul eller nyår blommor till nära vänner eller till familjer de gästat under året.

Däremot kan man säga, att det är obligatoriskt, att en herre, som besöker ett hem på en bemärkelsedag, medhar eller skickar blommor.

En dam kan visserligen sända en annan dam en flott bukett, men hon kan också, om hon ej har god råd, genom en enkel blomma visa sin vilja. Och hon kan ge sina vänner krukväxter, viss om att de prisa henne därför.

[pullquote]En herre kan inte skicka en ung dam annat än avklippta blommor.[/pullquote]

En herre kan inte skicka en ung dam annat än avklippta blommor. Sunda förnuftet säger visserligen, att en krukväxt varar så mycket längre, men som sagt endast goda kvinnliga vänner kunna ge varandra krukväxter. Skall en herre ge en dam en krukväxt — och han kan ge en ej så ung dam det, en husmor t. ex., så måste krukväxten vara mycket vacker. Strängt taget blir en sådan växt därför dyrare än den bukett han annars kan uppvakta med.

Man kan då fråga, hur dyr skall den uppvaktandes blombukett vara? Det beror naturligtvis på ens förmögenhetsförhållanden.

När ett tyskt lån ordnades, uppvaktade Kreuger fru Stresemann med ett badkarsstort fång med orkidéer. Ni, min herre, kan sända er sköna en enda, men en vacker orkidé. Men det blir inte så billigt. Annars finns det ingen blomma, som en herre kan uppvakta med i enstaka exemplar.

Han kan inte skicka en ros, hur vacker den än är, det måste allt vara minst tre rosor. Däremot kan han sända två jättekrysantemer, men rosor och nejlikor äro alltid »finare» uppvaktningsblommor. Rosor är ju den traditionellauppvaktningsblomman till »henne», röda eller skära beroende på hur mycket han känner — eller vill visa! På vintern kan han också uppvakta med en kvist syrener eller körs-bärsblom eller liljekonvaljer med violer, ja, även med vackra tulpaner, t. o. m. så få som fyra å fem. Men alla dessa blommor äro »svalare» än rosor och nejlikor.

Har herrn god råd, kan han sända henne rätt så ståtliga buketter, men inte för vräkiga. Tolv, högst femton rosor eller nejlikor är maximum. Eller några utsökta orkidéer.

Följer man någon till tåget behövs ju ej så stor bukett, en knippa violer, en bukett liljekonvaljer, en utsökt ros, två nejlikor för den som ej har råd ge ut mer.

Ett dussin rosor så mycket kan lierre ge sitt hji tas dam — men gärna flera.

[pullquote]En herre, som vill till jul eller nyår sända ett tack till en familj, väljer ofta i stället för bukett en korg med tulpaner eller hyacinter.[/pullquote]

En herre, som vill till jul eller nyår sända ett tack till en familj, väljer ofta i stället för bukett en korg med tulpaner eller hyacinter. — Sådana korgar, men med allsköns dyrbara blommor, är den typiska gåvan när korporationer uppvakta en jubilerande medlem. Man erinre sig blott alla blomsterkorgar man sett på jubilarfotografier!

Kan en dam uppvakta en herre med blommor? Ja, vanligen endast i fall herrn är skådespelare, sångare eller musiker — då kan hon sända blommor som tecken på sin beundran. Men dessutom kan hon ju ge en herre blommor vid konfirmation, studentexamen o. dyl.

Man kan skicka upp blommor eller taga med dem själv. Skickar man dem, medsändes ett visitkort — det är nödvändigt, såvida man ej vill förbli anonym. Uppvaktar man bara, behöver man inget skriva på kortet, är det åter en bemärkelsedag, skriver man t. ex.: »Med de hjärtligaste (vördsammaste) lyckönskningar.»

Tar man med blomman själv, hur framlämnas den då? Jo, antingen lämnas buketten med silkespapper till hembiträdet, som sätter den i en vas och sedan kommer in med den till värdinnan med upplysning om, vem givaren är. Eller också lämnar man hembiträdet papperet och tar själv med buketten in samt överlämnar den med en bugning till värdinnan, som strax därefter lämnar den till hembiträdet, som skall sätta den i vatten. När det är gjort skall blomman placeras i det rum, där givaren sitter, så att denne känner, att man uppskattat blomman.

Till sjuka sänder man gärna deras älsklingsblommor. Kan man ej få reda på vilka dessa äro, skickar man andra blommor, men aldrig starkt doftande och inte gärna vita, samt helst en litet uttänkt bukett. Den sjuka skall se er omtanke. Med buketten sändes, om man ej går upp med den själv, ett visitkort, på vilket man t. ex. skriver: »Med varm förhoppning om snar bättring.»

(Tärnbuketter och brudbuketter, se bröllop.) I stället för den traditionella buketten kan man ibland sända en vackert ordnad korg med utvald frukt, till exempel till sjuksköterskor som tack för god vakt, och då man ej kan ge en present.

Tags from the story

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *