Säsongens snyggaste smokingkavajer från Tom Ford

tom ford smokingar 2019

Det har blivit lite av en tradition här att ta en närmare titt på utbudet bland smokingkavajer till höstens och vinterns festligheter. Idag går vi närmare in på en av vår tids största modeskapare Tom Ford och det utbud som här finns bland smokingkavajer.

Det finns knappast något mer elegant i den manliga garderoben än smoking. Som vi kunnat konstatera tidigare verkar smokingen att på allvar ha återvänt inom herrmodet. Den har alltid funnits med i svängarna, men ofta har det setts som elitistisk och pretentiöst att använda sig av smoking vid andra tillställningar än ytterst festliga sammanhang där den uttryckligen angetts som klädkod.

Ett tydligt tecken på att smokingen numera är mer efterfrågad bland män är det faktum att fler och fler modehus nu väljer att satsa många olika modeller av smokingar till varje kollektion. Det får en av fråga sig om det nu blivit ett beaktansvärt alternativ som aftonklädsel för män även utanför nyårsfirandet?

Italiensk modeillustration från 1930-talet, där vi ser de breda och slagen och dubbelknäppning på smokingkavajen. Under 1930-talet blev det också allt viktigare att framhäva maskulinitet, med vadderade axlar och en klart markerad midjelinje.

Tom Ford är kanske det mest kända bland de exklusiva märken som alltid har ett brett utbud av olika modeller av smokingkavajer. Det speciella med Tom Fords modeller är att han alltid satsat på traditionellt breda slag på kavajerna. Det är också något som är utmärkande hos många av de smokingkavajer hos andra modehus som lanseras just nu. Även här ser vi alltså ett större intresse för det klassiska herrmodet och de detaljer som var gällande under herrmodet gyllene era under 1930-talet.

Silhuetten har också blivit aningen mer traditionell och det syns inte minst i längden på kavajerna. Från 90-talet och framåt har vi annars sett en smalare silhuett där kavajerna blivit allt allt kortare.

Vid sidan om de breda slagen anser Tom Ford att en klassisk smokingkavaj bör ha en klart markerad midjelinje för att framhäva bröst och axlar. I smokingkavajerna finns också vaddering för att framhäva axlarna.

I veckan lanserade den exklusiva modesajten Mr Porter ett nytt samarbete med Tom Ford. I samband med lanseringen har Mr Porter valt att kalla Tom Ford ”A Superbrand for the Modern Gentleman” – och det är väl precis vad det handlar om. Märket Tom Ford har under de senate 10 åren lyckats få fram en rad exklusiva kollektioner samt dofter som andas kvalitet rakt igenom. Den senaste kollektionen utgör inget undantag.

Här är smokingkavajerna från Tom Fords senaste kollektion, som nu även hittas hos Mr Porter.

Den mest traditionella bland smokingkavajer är den svarta med spetsiga sidenslag. Bland samtliga av Tom Fords modeller syns alltså klassiskt breda slag. Lägg även märke till att smokingkavajer med enkelknäppning endast har en knapp, som finns längre ner än vad som annars är normalt på kostymkavaj. Även detta bidrar till att framhäva maskuliniteten hos plagget då detta framhäver bröstpartiet.

Ett alternativ med rundade och breda slag. En detalj som även är värd att beakta bland modellerna med rundade slag är de eleganta uppvikta ärmarna, som även de är sidenbelagda.

En modell av smokingkavajer som var speciellt populära under 1930-talets gyllene era av herrmodet var de dubbelknäppta smokingkavajerna. Dessa ser man nu allt oftare i kollektionerna hos flera av modehusen.

Denna smokingkavaj är midnattsblå. En modell som även den är en av de mest klassiska vid sidan av den helsvarta och ett säkert kort för den som söker efter alternativ.

En midnattsblå smokingkavaj med rundade slag.

Sedan har vi kommit fram till en specialmodell bland smokingkavajer, de i sammet. Dessa påminner rätt långt om de klassiska rökrockarna från slutet av 1800-talet och begynnelsen av 1900-talet. Eller man kunde säga att de är en utvecklad modell av dessa eftersom de flesta av de äldre modellerna av rökrockar ofta hade en dekorativ dubbel knäppning. Dessutom var de flesta av dessa modeller rymliga för att rymma en kavaj under. Smokingkavajerna i sammet här är dock inte designade som traditionella rökrockar, utan med en small silhuett som är anpassad efter kroppsformen på bäraren.

En liknande modell i brun sammet. För den som gillar att använda sig av smokingkavajer kan ett tips vara att använda sig av någon av dessa alternativa färger istället för de mer klassiskt svart eller midnattsblåa, eftersom de oftast upplevs som mindre formella.

Här är en modell i burgundyröd sammet. Hos traditionella rökrockar har det varit vanligt att ha väldigt varierande mönster och material. Rökrockar i siden och sammet som utgjort standarden och dessa utgör också inspirationen för många av de smokingkavajer som lanseras idag.

Ännu en elegant skimrande sammetskavaj i färgen navy.

Till den senaste kollektionen har Tom Ford en mer lekfull modell med zebra-motiv som sytts med koppartråd. Med denna sidenbelagda smokingkavaj kommer blir man garanterat festens medelpunkt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *