Sätila fyller 125 år – firar med jubileumskollektion

sätila 125 år jubileum

Anrika Sätila of Sweden, marknadsledande inom stickade accessoarer, satsar nu på att skapa traditionella modeplagg till hösten. Till 125-års firandet på torsdag lanseras en unik stickad AW21-kollektion för både dam- och herr. Inspirationen är en flört med 70-talet där referenserna är klassiska men även tidstypiska i både färg och stil.

Nu är hösten här och det har blivit dags att uppdatera garderoben med nya klädesplagg inför den nya säsongen. Klassiskt och tidlöst herrmode populärare än på mycket länge och även i Sätilas nya kollektion går man tillbaka i tiden för inspiration.

1970-talet i fokus

klassiskt herrmode höst vinter 2021

Att just 70-talet står i fokus när Sätila väljer att designa genuina modeplagg är kanske inte så konstigt. Det var ju då som skidkungen Ingemar Stenmark regerade. Inte bara med sin skidåkning utan även med stickade mössor från Sätila på huvudet likt en kungakrona.

Sätila of Sweden är sedan decennier tillbaka kända för sin väl genomtänka skandinaviska design, noggrant utvalda material och en lokal produktion i den gamla fabriken i Sätila med anor från 1896.

sätila herrmode kollektion höst vinter 2021

Ny jubileumskollektion

I jubileumskollektionen som lanseras 19 augusti återfinns stilrena stickade klassiker som dubbelknäppta kavajer, tröjor och klänningar av lammull. Tweed– och stjärnmönster, inspirerade från varumärkets 1970- tals design, som går igen i de stickade mössorna, vantarna och halsdukarna.

Färgskalan innehåller neutrala färger i benvitt, brunt, senapsgult, svart, gråsilver och marinblått, som gör det enkelt att matcha.

– Vi är oerhört stolta över vår utveckling. Vi har planerat för en klädkollektion sedan en tid tillbaka. Lanseringen sammanfaller med vårt 125-års jubileum, vilket känns stort”, säger VD Sara Nevander.

Hållbara material och miljövänlig produktion

höstens färger i kläder 2021

Just medvetenhet, hållbara material och en miljövänlig produktion är något som Sätila är noggranna med i alla led. Varje del i produktionen är väl genomtänkt, noga utvalt råmaterial med lång livslängd, de återvunna materialvalen, knappar och alla etiketter.

När man skannar QR-koderna som finns på insidan av plaggen kommer man till en videofilm som presenterar den anrika Sätilafabriken från 1896, varumärkets historia och visar upp den nya AW21 kollektionen.

Kollektionen är tillgänglig med start i augusti på hemsidan Sätila.com den 19 augusti 2021.

Historien bakom märket Sätila

  • 1896 – Johannes Nilsson övertar gården Grebbehult. Idag sitter tredje generation av familjen Nilsson som ägare till bolaget.
  • 1910 – Johannes Nilsson startar ett stickeri och går från vävda tyger till stickade. Det blev grunden till Nilssons Trikåfabrik Fabriken och de börjar sticka sina första produkter.
  • 1970-talet – Internationalisering, export och samarbetet med Ingemar Stenmark startar. Stenmarksmössan produceras i mellan 50.000-100.000 exemplar.
  • 1975 – Nilssons Trikåfabrik byter namn till Sätila of Sweden AB. Produktionen var då uppe i 1 miljon mössor och ca 100 anställda i bolaget. De valde att fortsätta med mössor med hög funktion.
  • 2021 – Sätila moderniserar fabriken och maskinparken och utvecklar förutom varma stickade accessoarer även stickade klädkollektioner för dam och herr.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *