Sebastian Dollinger från Eton till Robert Talbott

Sebastian Dollinger, med 20 år på Eton där han under många år var bolagets creative director, går till amerikanska Robert Talbott.

Robert Talbott är ett märke med ett starkt arv men samtidigt också stora utmaningar. Företaget grundades av att Robert och Audrey Talbott 1950 flyttade till Carmel, Kalifornien. I familjen Talbotts garage började Audrey Talbotts sy flugor i siden. Med hantverk och hög kvalitet fick man snart många kunder och verksamheten växte och expanderade till slipsar och ett komplett sortiment av herrkläder.

Robert Talbott inspekterar slipsar av märket som bär hans namn (men ursprungligen syddes av hans fru Audrey). Foto: Robert Talbott.

Men efter att makarna Talbott dött hamnade Robert Talbott i lite av ett vakuum. Sonen Robb Talbott gick in i vinbranschen och klädmärket har sålts i ett antal rundor och kämpat med dålig lönsamhet. Tillverkningen är flyttad till Europa och priserna är relativt höga, 200-300$ för en skjorta och 175-300$ för en slips.

Under Dollingers 20 år på Eton har märket gjort en fantastisk resa, till att bli ett relativt stort internationellt klädmärke med bra renommé. Dollingers blandning av välskräddat business-mode och lite mer eller mindre fantasifulla samarbeten (som med The Beatles).

Kan Dollinger hitta rätt i 1950-talets estetik kan det här nog bli ett riktigt spännande märke igen. Lite synd är det att inte tillverkningen är kvar i huset, men det är tyvärr inget ovanligt bland amerikanska märken.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *