Sekelskiftets teknik och moderniteter på Hallwylska palatset

Hallwylska palatset stockholm
Bild: Jens Mohr

Hallwylska palatset på Hamngatan 4 är en av Stockholms riktiga pärlor. Palatset var också en pionjär gällande många av de saker vi tar för givet idag, som elektrisk belysning, rinnande vatten och centralvärme. Det är gällande dessa saker som besökare vanligen har frågor om när de besöker museet. I slutet av förra året gav museet ut boken Teknikens palats. Modernitet, komfort och tekniska innovationer i det Hallwylska huset – en bok som är avsedd att svara på några de vanligaste frågorna bland besökarna.

Redan när det Hallwylska palatset stod färdigt år 1898 var det utrustat med den tidens tekniska nymodigheter som elektrisk belysning, rinnande vatten, elektrisk belysning, hissar, centralvärme och telefoner.

telefon Hallwylska palatset
Bild: Jens Mohr
telefon Hallwylska palatset
Bild: Jens Mohr

Här fanns också automobilen som ersättare till häst och vagn. Det fanns även andra bekvämligheter som ökade komforten för såväl herrskapet von Hallwyl som deras tjänarstab.

Tiden präglades av en vilja till förändring, men också av en iver att bevara och framhäva det gamla. Det moderna livet möttes med både entusiasm och misstänksamhet. Det fantastiska med Hallwylska museet är att huset och dess föremål är bevarade och finns att uppleva för oss i vår tid, säger intendent Annika Williams, redaktör för boken Tekniken palats.

bil hallwylska palatset
Bild: Jens Mohr
bil hallwylska museet
Bild: Jens Mohr

Bok om innovationer som förändrade samhället

I boken Teknikens palats. Modernitet, komfort och tekniska innovationer i det Hallwylska huset finns många av svaren. Samtidigt får läsaren också detaljinformation om museets intresseväckande moderniteter och en bredare översikt av de tekniska genombrott och innovationerna som förändrade samhället under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet.

kylskåp Hallwylska palatset
Bild: Jens Mohr
kranar hallwylska museet
Kranar nedre serveringsrummet. Bild: Jens Mohr

Bland besökarnas vanligaste frågor återfinns tekniska saker som; Hur värmde man upp rummen? Varifrån fick man elektriciteten? När skaffade familjen bil?

Wilhelmina von Hallwyls gärning med skapandet av det Hallwylska museet kan ses som ett uttryck för att spara och dokumentera en epok som var på väg att försvinna. Kanske fanns hos henne en längtan efter att hålla fast vid det som varit i en tid som genomgick enorma förändringar, säger intendent Annika Williams.

lampa hos Hallwylska museet
Bild: Jens Mohr
badrum hallwylska museet
Bild: Jens Mohr

I boken medverkar professor Anders Ekström, docent Anders Houltz, professor emeritus Jonas Frykman, fil.dr Karin Carlsson, intendenterna Samuel Norrby och Anders Lindeberg Lindvet samt teknikkonsult Göran Stålbom. De medverkande författarna belyser i sina texter familjens intresse för tekniska innovationer och drömmen om det komfortabla livet – och vad det innebar att vara modern vid sekelskiftet 1900.

bok teknikens palats
Publikationen Teknikens palats. Bild: Jens Mohr

Boken finns att beställas genom att mejla kassahwy@shm.se.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *