Sommarens klassiska solglasögon för män

sommarens solglasögon för män 2019

Sommaren närmar sig med stormsteg och det har nu blivit dags att kolla in några av de snyggaste solglasögonen för män.

Solglasögon har sina trender, precis som med övriga kläder och accessoarer. Det finns dock vissa modeller av solglasögon som alltid behållit sin popularitet trots vad som är årets solglasögon svänger från år till år.

Här är det ofta filmens värld som tjänat som inspiration för de modeller av solglasögon som fått kultstatus. Till skillnad från många andra klädesplagg och modeaccessoarer har man också fått se kändisarna bära dessa solglasögon privat under sina semestrar på franska rivieran eller andra exklusiva semesterorter – något som ytterligare gjort att det varit enkelt bland allmänheten att efterlikna sina favoriter på vita duken.

John F Kennedy i solglasögon
 John F. Kennedy i solglasögon från år 1961. Vid sidan om James Dean var Kennedy en av de riktiga inspiratörerna gällande solglasögonmodet under 1950-talet.

Klassiska solglasögon

Här har vi samlat några av de mest klassiska modellerna av solglasögon som finns på marknaden idag. Det som alla dessa modeller har gemensamt är att de har en lång historia, med exponering inom flera av de mest klassiska filmerna inom herrmodet.

Dessa modeller av solglasögon har också synts på flera ikoner inom herrmodet genom åren, både privat och i yrkessammanhang.

Clubmaster är en retro-klassiker från Ray-Ban som fick sitt riktiga genombrott redan på 1950-talet. De så kallade Browline-bågarna lanserades till vanliga glasögon redan år 1947 och blev genast populära för sin intellektuella och trendiga look.

Genom åren har Ray-Bans Clubmaster figurerat bland många kändisar och i flertalet filmklassiker och har genom detta cementerat sin kultstatus. Skalmarna och den övre delen av ramen är tillverkade i acetat och den nedre delen av ramen är en tunn och elegant metall. 

Ray-Bans Wayfarer lanserades 1956 och var för sin tid revolutionerande som en av de första modellerna i plast. Detta är en av de bäst säljande solglasögonmodellerna genom tiderna och en modern klassiker som aldrig går ur tiden.

Genom filmer som The Blues Brothers från 1980-talet har även denna modell nått kultstatus. Genom åren har man kunnat se många modeller på solglasögon som kopierats utifrån designen på dessa solglasögon.

Ray-Ban Aviator är pilotmodellen som general Douglas MacArthur bar då han landsteg på Filippinerna år 1944. Modellen lanserades för första gången redan 1937 då en tidigare modell från Ray-Ban guldplätterades och gjordes droppformad för att passa de goggles som amerikanska piloter använde sig av.

General Douglas MacArthur i ett par Ray-Ban Aviator på Filippinerna år 1944.

Italienska Persol grundades år 1917 i Turin av Giuseppe Ratti. Det var ändå först i samband med att Marcello Mastroianni bar modellen 649 (som syns ovan) i filmen Divorce, Italian Style år 1961 som Persol fick sitt stora kommersiella genombrott. Modellen 649 lanserades redan på 1950-talet för italienska spårvagnsförare som behövde ordentliga solglasögon som skydd mot sol, blåst och damm.

Ett par andra, kanske ännu mer kända solglasögon från Persol är hopvikbara modellen 714. Denna modell fick sitt genombrott år 1968 i samband med att Steve McQueen använde dem i stilklassikern The Thomas Crown Affair.

Modellen 5622 från Carrera är känd som de solglasögon Al Pacino använde sig av i filmen Scarface från 1983. Hos modellen New Champion från Carrera ovan ser vi samma rundade droppform på solglasögonen. Carrera har en erkänt hög status och syns ofta på många av nutidens mest kända skådespelare och artister under olika event.

En klar trend gällande solglasögonen under de senaste åren har varit de allt mer robusta och rundade bågarna – i stil med de solglasögon som Cary Grant bär i stilklassikern North by Northwest från 1959. Här syns en modell från Tom Ford som dessutom har snygga gulddetaljer på bågarna.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *