Skäggskatten och dess historia

skäggskatten

Det finns många orsaker att bära skägg, något som vi redan tidigare kunnat påvisa här på Gentlemannaguiden. Det finns dock även de som motsatt sig skägg och till och med gjort det till en politisk fråga.

Den allra första att införa skäggskatt var Henrik VIII av England (1491-1547), som även själv bar skägg. Detta var en progressiv skatt, som var beroende på bärarens status i samhället. Även hans dotter Elisabet I skulle återinföra skäggskatten, där varje skägg som växt sig längre än två veckor skulle beskattas.

Henrik VIII av England skäggskatt
Henrik VIII av England.

När Peter den store (1672-1725) ville göra landet till en modern europeisk stormakt var en av de allra första reformerna att ryska män skulle raka av sig skägget som männen i västeuropa gjorde.

Tanken härstammade från åren 1697-1690 då han befann sig inkognito ute i Europa med det tydliga målet att ta Ryssland ur medeltiden och få ett slut på Rysslands feodala förflutna. Han arbetade i månader på olika skeppsvarv i Nederländerna och England för att lära sig den svåra skeppsbyggarkonsten och kom tydligen här i kontakt med många välrakade män.

Peter den store.

När Peter den store återvände till Ryssland tog han tag i det hårda och tuffa reformeringsarbetet för att få fram nödvändigt extra tillskott till att förnya flottan och militären. Gällande sin skäggreform möttes han dock av våldsamma protester, bland annat från den rysk-ortodoxa kyrkan där alla var skäggiga och bestämde således att till en början tvångsraka sina undersåtar.

Istället kom han på den geniala idén att man kunde fortsätta bära skägg genom att betala skäggskatt. Skäggskatten baserade sig på inkomsten och bönder betalade således mindre än aristokrater för att behålla sitt skägg.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *