Black Tie: Så hittar du en snygg smoking till festen

dress code smoking

Bröllopssäsongen börjar så smått närma sig, och vad är mer stilrent och snyggt än ett smoking-bröllop?

Men att få en inbjudan till en fest märkt klädkod smoking kan också vara stressande för den ovane. Vad ska jag ha på mig?

En av årets mest kända fester med dress code smoking är Oscarsgalan. Vi har lånat tre välkända och välklädda män från röda mattan för att visa tre sätt att bära smoking som inspiration.

Klassisk smoking – för gentlemannen

Andrew Garfield i klassisk smoking
Andrew Garfield i en klassisk svart smoking från Tom Ford

För finare nyårsbaler och välklädda middagar – eller Oscarsgalan? – gå på en klassisk look. Det går inte att levererera en snyggare smoking i klassisk stil än Andrew Garfield, a.k.a. The Amazing Spiderman:

 • Smoking i svart ull med spetsiga slag och passpoal-fickor
 • Handknuten svart fluga som matchar smokingen
 • Vit smokingskjorta med dubbel (fransk) manschett, bröstkrage med piké eller plissé (veck) och svarta studs, lösa bröstknappar
 • Svarta lackskor
 • Vit linnenäsduk, diskret vikt
 • Ej synligt men troligen där: Hängslen, en svart väst eller gördel, manschettknappar som matchar de svarta bröstknapparna, ingen eller en diskret klocka, svarta höga strumpor
klassisk smoking från HUGO BOSS
Smoking i klassisk stil från HUGO BOSS

Garfields smoking ska vara en skapelse från Tom Ford, som brukar vara mannen bakom de bäst klädda männen på Oscarsgalan och själv också är en stilförebild. 

Tom Ford har ett sinne för detaljer och både uppviken på smokingjackans ärmar och valet av skor pekar på att den som designat smokingen kan allt om dess historia – det här är detaljer från smokingens tillkomst i mitten av 1800-talet.

Modern smoking med klass

Eddie Redmayne i en modern midnattsblå smoking
Eddie Redmayne i en midnattsblå smoking med svarta detaljer

Vi ska inte alla på Oscars eller bal. Vill du klä dig snyggt men lite mindre formellt kan du överväga en midnattsblå smoking. Det här är faktiskt färgen på den första smokingen, av Henry Poole 1865, men idag skulle den nog uppfattas som modern snarare än traditionell.

Eddie Redmayne är skådespelaren som aldrig verkar ha en dålig dag smakmässigt. Inte konstigt att märken som Gucci, Prada och Alexander McQueen slåss om att få klä honom. 2015 hämtade han hem Best Actor för rollen som Steven Hawking i The Theory of Everything och blev samtidigt hyllad som en av de bäst klädda männen i en blå smoking från Andrew McQueen.

Midnattsblå smoking från Suit Supply
Midnattsblå smoking från Suit Supply

Med mörkblå smoking kan flugan vara både mörkblå och svart så länge den matchar kavajens slag. I övrigt är accessoarerna desamma. Välj antingen klassiska svarta lackskor eller möjligtvis tofflor i mörk sammet. Vill du följa traditionen så använd gördel eller väst – men som Eddie Redmayne visar så kan man komma undan utan, om man håller smokingen knäppt.

Sammetssmoking: Avslappnad elegans

Ska du ha smoking men inte är typen som har smoking – välj sammet. Sammet är ytterligare ett material som är historiskt rätt men idag känns mycket mer modernt. 

Namnet smoking kommer från smoking jacket, men det är ett annat plagg – en smoking jacket var en innerock i just sammet, ofta i starka färger och mönster, som bars när männen tog en cigarr eller pipa efter maten. Smoking jacket gav smokingen dess form, och därifrån kommer också det svenska namnet.

Chris Evans är mest känd som Captain America. Han vann inget pris men publikens hjärta när han spontant hjälpte Regina King uppför trappan till hennes prisutdelning 2019. Smoking och skor kommer från Ferragamo.

chris evans med smoking I sammet
Chris Evans keeping it tight och avslappnat.

Med sammet är det fritt fram att variera färgen. Svart och midnattsblå är fortfarande klockrent, men dova färger som brons, vinrött, flaskgrönt och Evans puderblå färg är andra exempel. Har du färg på kavajen så gör du enklast i att välja byxor, skor och fluga i svart.

sammetssmoking Oscar Jacobsson för mindre formella sammanhang
Smokingkavaj i röd sammet från Oscar Jacobson

Med sammet på smokingen passar s.k. Albert Slippers – sammetstofflor – också bra till. Har du en diskret färg på smokingen kan du låta tofflan göra jobbet med att synas.

tofflor "Albert Slippers" från Crockett & Jones
Albert Slippers ”Stags Head” från Crockett & Jones

Den vita smokingen

Ryan Seacrest i vit smokingjacka
Ryan Seacrest visar att en vit smoking kan se bra ut – men bäst passar den i Cannes.

Står det dress code smoking på inbjudan så tycker vi inte du ska välja vit smoking i första hand. Vit smoking gör sig bäst på ett sommarbröllop eller vid Medelhavet. Dessutom är den ju lätt att smutsa ner om man ska tänka lite praktiskt.

Ska du ändå ha vit smoking är det fortfarande mörk fluga, mörka byxor och mörka skor som gäller.

vit smoking från Ralph Lauren Purple Label
Vit smoking från Ralph Lauren Purple Label

Saker du inte ska bära

stephan james i en okonventionell smoking
Stephan James bryter mot konventionerna. Notera de formella valen av skjorta, väst, passpoal-fickor och sjalslag.

Gentlemannaguiden har som mål att bara uppmuntra till bättre klädsel, aldrig klaga eller trakassera. Att vara en gentleman handlar inte om kläderna utan om innehållet. Men om du ändå vill ha några tips på saker att lämna hemma, så kommer här en checklista:

 • Slips: Slips och smoking ser bara inte bra ut tillsammans. En fluga kostar inte mycket och lyfter din stil.
 • Krås: För mycket Austin Powers. Det är varken traditionellt eller snyggt.
 • Stora klockor: James Bond bär Seamaster till smoking – och pistol. Är du inte livvakt så välj gärna en elegantare klocka.
 • Bälten: Man behöver inte ha gördel eller väst i mindre formella sammanhang, men bältet kommer aldrig bli bra. Dessutom saknar många smokingar hällor för bältet. Hängslen håller byxorna på plats genom hela festen.
 • Sneakers: Blir bara oklätt, inte coolt. Vill du vara cool, välj sammetstofflor. Har du inga lackskor, välj dina mest formella svarta skor och putsa dom.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *