Tre snygga smokingskjortor: Så väljer du rätt

Brad Pitt Matt Damon George Clooney I smokingskjortor

Högtider är smokingtider – det är sedan gammalt. Fast smokingen började som ett avslappnat alternativ till fracken för middagar vänner emellan är det sedan 100 år mer förknippat med fina fester. Förutom i akademin är klädkod smoking ofta så uppklätt det blir.

Just den där ovanligheten – smokingen är inget vardagsplagg – gör att det ibland kan kännas svårt. Det är ett faktum och inget att skämmas över att inte alla vet hur man bär en smoking. Det är därför den här guiden existerar.

Traditionell smokingskjorta med vingkrage

smokingskjorta med vingkrage
Klassisk ensemble med vit smokingskjorta med vingkrage från Eton

För en traditionell stil passar skjorta med vingkrage bra, alltså en stående krage med nedvikta snibbar. Ursprungligen var kragen lös och fästes med knappar, men nu är den ofta fastsydd. Bröstet kan vara antingen enkelt eller plisserat (veckat) som på bilden ovan – både är egentligen lika klassiska och det är främst en smakfråga.

Skjortan kan ha 1-3 lösa knappar. Dessa kan man köpa separat, men de brukar också följa med. Knapparna kan vara i guld, silver, platinum eller i någon sten – svart onyx harmoniserar särskilt bra med de övriga svarta detaljerna. Matcha gärna manschettknapparnas material med skjortknapparna.

Bröstet på en smokingskjorta är inte längre stärkt, men det vackra, fylliga tyget i pike eller Marcella-väv skapar ändå ett väldigt elegant utseende.

Modern smokingskjorta

modern smokingskjorta med cutaway-krage
Modernare smokingskjorta med cutaway-krage från Eton

Den moderna, mer avslappnade stilen som hertigen av Windsor införde blev dominerande på 1930-talet. Även om det alltså ser väldigt modernt ut är det alltså en stil med nästan 100 år under bältet.

Skillnaden sitter främst i kragen, som nu är utbytt till en klassisk skjortkrage. Du kan fortfarande behålla en klassisk stil med skjortbröst, eller gå ytterligare ett steg och använda vanliga knappar istället för studs. Då passar en täckt knappslå bra, där skjortknapparna döljs bakom knappslåns tyg så att bröstet ändå blir väldigt rent. Resultatet blir en smokingskjorta som ser ut som en vanlig skjorta – bra om du känner för att kasta av dig kavajen och släppa loss på dansgolvet.

smokingskjorta med knappar
Smokingskjorta med dold knappslå – från Stenströms

Den alternativa smokingskjortan

Ryan gosling bra kråsskjorta till smoking på Oscarsgalan
Ryan Gosling utmanar med en kråsskjorta med krås på Oscarsgalan 2017.

Ska du lämna de etablerade stilarna gäller det att hålla tungan rätt i mun. Det är lättare att landa som bröllopssångare eller tonåring på bal än att landa rätt. Ett alternativ kan vara att prova en skjorta med en annorlunda väv, eller med detaljer i kontrasterande tyg?

Eton White Jacquard Shirt – från Etonshirts.com

Inget säger att en smokingskjorta måste se ut på ett sätt, annat än traditionen. Smokingens historia började just som ett uppror mot konventionerna. Allting handlar om att förstå situationen. Är du inbjuden på ett bröllop i New York med klädkod black tie, eller vill du bara klä upp dig lite på extra på en vanlig fest?

Smokingskjortan och dess historia

Ett urval av stilar för gentlemän från 1890-talet. Notera blandningen av raka imperial collars och vingkragar

För att förstå varför smokingskjortan ser ut som den gör får vi resa tillbaka till smokingens barndom i mitten av 1800-talet.

En smokingskjorta var från början bara en skjorta – samma skjorta som bars till frack och som en välklädd man bar stora delar av dygnet i olika konfigurationer. En krispigt vit skjorta var ett tecken på klass, för hur skulle någon enkel bonde eller arbetare kunna hålla skjortan vit och ren?

Skjortan var också en del av underkläderna. Till skillnad från idag ansågs det inte lämpligt att något annat än manschetter, krage och lite av skjortbröstet skymtade fram. Därifrån kom också modet att stärka upp dessa delar så att de skulle se särskilt imponerande ut. En av 1800-talets uppfinningar var skjortor med lös krage, skjortbröst och manschetter som kunde tvättas och stärkas oftare än resten av skjortan. För att fästa dessa detaljer i det tjocka, stärkta tyget behövdes också lösa knappar, studs. Bröstet var antingen enkelt, dvs. utan dekorationer, eller plisserat, dvs. veckat.

Marcella-tyget inspirerades av vävda tyger från Marseille och blev vanligt på engelska smokingskjortor. Bild: Acorn

En traditionell smokingskjorta har en vingkrage – ett slags stående krage där snibbarna pressats ner i små ”vingar” – och dubbelmanschett som knäpps med manschettknappar. Medan både kragar och manschetter funnits länge var just dessa varianter nymodigheter under den viktorianska eran. Den stående kragen populariserades av politikern William Gladstone som bar sina fadermördare med ett lätt nedvik, kanske för att undvika olyckor när man stack sig på de stärkta snibbarna? Dubbelmanschetterna, eller french cuffs, var en modetrend som Alexander Dumas toppsäljare De tre musketörerna och Greven av Monte Cristo ska ha introducerat. Någonstans tidigt uppstod också trenden med att använda sofistikerade bomullstyger – i England Marcella, en väv inspirerad av franska tyger från Marseille, och i USA piké.

Under 1900-talets början gjordes de sista moderniseringarna av smokingskjortan. Stilikonen hertigen av Windsor (Edward VIII) gjorde uppror mot de hårda kragarna och började bära nedvikta, mjuka kragar. Flugan, som tidigare burits under kragen, placerades nu oftast utanpå kragen för att spela en mer framträdande roll.

Hertigen av Windsor (Edward VIII) populariserade den mjuka skjortan med nedvikt krage och dubbelmanschetter till smoking
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *