11 saker du bör känna till om mannens stiligaste plagg – Hur man bär smoking

stiltips smoking

Den är känd som Dinner Suit i Storbritannien, Tuxedo i USA och Smoking bland oss svenskar. Kärt barn har många namn. Det är få plagg i herrgarderoben som är stiligare och mer mytomspunnet är smokingen.

Genom historien har vi sett många stilikoner som förknippats med smokingen. Hit hör bland annat Dean Martin, Fred Astaire och Humphrey Bogart. Även om det inte längre är en självklar del av herrgarderoben, är det definitivt ett plagg som varje välklädd man bör äga. Speciellt i tider när klassiskt herrmode kommit tillbaka starkare än någonsin.


I vanliga kläder är jag en nolla. I smoking är jag en stjärna.

— Dean Martin

Kort historia om smokingen

stiltips när man bär smoking

Aftonklädseln har sitt ursprung vid tiderna då män tillbringade en stor del av dagen bland hästar. Det var viktigt att byta kläder för att inte ta med sig doften av sina hästar till middagen.

Smokingen, som vi känner den, föddes när den rika tobaksarvingen Griswold Lorillard och flera av hans vänner chockade omgivningen genom att bära en ”svanslös” smoking (i stil med en militärjacka) på en bal 1886, som ägde rum på Tuxedo Club i Tuxedo Park, New York.

smoking historia

Men det finns också alternativa fakta till hur historien om smokingen började. Enligt andra källor var det amerikanen James Potter-Brown som deltog i en soaré där han såg prinsen av Wales (senare Edward VII) bära en svanslös kvällsrock, formad som en rökjacka som han låtit sy upp hos Henry Poole & Co. på Savile Row. Denna bar han vid mindre formella tillfällen på sitt gods i Sandringham. Potter-Brown frågade efter prinsens skräddare, som snabbt skräddarsydde ett liknande plagg som han senare skulle bära på Tuxedo Club. Detta skulle bli en hit på klubben och andra medlemmar följde efter.

11 tips för dig som vill klä dig i smoking

stiltips för smoking

Trots att smokingen är ett av herrgarderobens stiligaste plagg är det alltför få som äger en. Det är också få som ens funderar på att använda den annat än till nyårsfester. Därför kan det vara bra med lite tips för dig som funderar på att bära smoking.

Köp alltid smoking – hyr aldrig

stiltips smoking

Då det gäller högtidsplagg som frack kan du definitivt överväga att hyra eftersom detta sällan används annat än vid ytterst utvalda tillfällen. Men en smoking skall du alltid köpa. Om du köper en välskräddad smoking i traditionella färger som navy eller svart kommer du att ha nytta av denna i många år framöver.

Klassisk etikett gäller

Om det står Black Tie på inbjudan bör du alltid anpassa dig efter reglerna. Hos många finns det ett behov av att sticka ut och klä sig modernt, men Black Tie handlar till stor del om att ge efter för individualitet och uppskatta de traditionella klädregler som finns på formella tillfällen. När alla klär sig likadant ger det samtidigt möjlighet för individen att sticka ut och kvinnliga följeslagare att sticka ut med sin klädsel. Något mer gentlemannamässigt än detta finns knappast!

Satsa på midnattsblå smoking

Det finns en felaktig uppfattning hos många att smokingen bör vara svart. Det är fel. En midnattsblå smoking har en lång historia och är samtidigt oftast stiligare. En svart smoking framstår ofta som brun i elbelysning medan den midnattsblå smokingen ger en snyggare nyans i artificiell belysning.

De midnattsblå smokingarna ovan med både spetsig krage och sjalkrage kommer från Oscar Jacobson.

Regler vid användning av väst

Det är fullt acceptabelt både med enkel- och dubbelknäppta smokingkaver. Om du besluter dig för att använda väst eller gördel bör du dock alltid bära enkelknäppt smokingkavaj. Västen kan vara både enkel- och dubbelknäppt.

Bär alltid rätt skor

eleganta loafers till smoking

När du bär smoking är det svart lackläder som är det självklara valet för de flesta. Det finns dock alternativ som är fullt acceptabla enligt etiketten – operapumps och sammetsloafers.

Modellen ovan kommer från anrika brittiska Church’s.

Bär rätt klocka

Det finns vissa ”förståsigpåare” som hävdar att man inte bör använda armbandsur till Black Tie. Det gäller dock främst frack, där du bör använda dig av fickur snarare än armbandsur. Med smoking kan du använda armbandsur om du använder dig av rätt typ av klocka. Använd en smal, elegant och klassisk klocka typ Cartier Tank. Romerska siffror är eleganta för så kallade Dress Watches. Dykarklockan bör lämna hemma när du bär smoking.

Om du letar ett förmånligare alternativ till Cartier Tank kan vi rekommendera Longines DolceVita. Serierna Cermarica från Integral från Rado är också två eleganta kostymklockor som passar alldeles utmärkt till smoking.

Bär helst vit skjorta

smokingskjortor online

En vit skjorta är enligt etiketten det enda rätt till smoking. Gällande denna punkt finns det dock många som avviker från normen i dagens läge och väljer t.ex. svart smokingskjorta. Det kan faktiskt vara ett acceptabelt val om du ser till att ha exakt samma nyans på skjortan som smokingen. Men gör för guds skull aldrig misstaget att bära vit fluga till svart smokingskjorta!

Ovan en smokingskjorta från Eton med guldbroderade detaljer som lanserades för ett par år sedan. Eton har genom åren visat upp många olika modeller där man lagt till stilfulla detaljer till klassiska plagg – utan att för den skull bli smaklös.

Bär aldrig bälte till smoking

Detta är ett av de mest självklara bland alla regler, men det tål att upprepas – bär aldrig bälte till smoking! Det är alltid hängslen som gäller om du behöver hjälp med att hålla upp byxorna. Se till att alltid ha exakt samma nyans på hängslarna som smokingen. Svart med svart och midnattsblå med midnattsblå osv. De vita hängslarna hör till fracken och bör aldrig användas till smoking.

Ovan en hängslen från brittiska Albert Thurston, med en modell som hör till serien Evening Wear Collection. En kollektion med hängslen för mer formella tillställningar.

Ytterplagg till smoking

Det finns egentligen endast ett ytterplagg som du kan bära om du vill klä dig rätt med smoking – en mörk Chesterfield rock. Detta eftersom det är viktigt att se till att din smokingkavaj aldrig sticker ut under din jacka. Även här är det viktigt att du har rätt nyanser på ytterrocken. Svart eller midnattsblå rock är rätt säkra val. Om du har en grå ytterrock bör den ha en riktigt mörk nyans.

Den dubbelknäppta modellen Pekka från Oscar Jacobson är ett perfekt exempel på hur en ytterrock till smoking bör se ut. Med rätt längd och figursydd midja är den bland de mest eleganta på marknaden.

Bär aldrig slips till smoking!

Det borde vara en självklarhet för alla, men trots det ser man ibland män bära svart slips till smoking. Det är ett stilbrott av värsta sort! Till smoking är det alltid fluga som gäller.

Är färdigt knuten fluga ett stilbrott?

En vanlig fråga som vi ofta får är huruvida en färdigt knuten fluga är ett stilbrott. Svaret på detta är nej. Om du inte vet hur du knyter en fluga och har svårt att få till den på rätt sätt är en färdigt knuten fluga att föredra. Med det sagt – det är betydligt snyggare om du själv kan knyta din fluga. Den blir både större och fylligare och därmed också stiligare. Dessutom låta en obunden fluga dingla löst runt halsen på småtimmarna, i sann Old Hollywood-stil.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.