Hur man bär smoking: 11 stiltips för män

stiltips smoking

Den är känd som dinner suit i Storbritannien, tuxedo i USA och smoking bland oss svenskar. Kärt barn har många namn. Det är få plagg i herrgarderoben som är stiligare och mer mytomspunnet är smokingen.

Genom smokingens historia har vi sett många stilikoner som förknippats med smoking. Hit hör bland annat Dean Martin, Fred Astaire och Humphrey Bogart. Även om det inte längre är en självklar del av herrgarderoben, är det definitivt ett plagg som varje välklädd man bör äga. Speciellt i tider när klassiskt herrmode kommit tillbaka starkare än någonsin.

Trots att smokingen är ett av herrgarderobens stiligaste plagg är det alltför få som äger en. Det är också få som ens funderar på att använda den annat än till nyårsfester. Därför kan det vara bra med lite tips för dig som funderar på att bära smoking.

1. Att köpa smoking är bättre än att hyra

stiltips smoking

Då det gäller högtidsplagg som frack kan du definitivt överväga att hyra eftersom detta sällan används annat än vid ytterst utvalda tillfällen. Men en smoking vinner du på att köpa. Om du köper en välskräddad smoking i traditionella färger som midnattsblå eller svart kommer du att ha nytta av denna i många år framöver.

2. Klassisk etikett gäller

Om det står klädkod: Black Tie på inbjudan bör du alltid anpassa dig efter reglerna. Hos många finns det ett behov av att sticka ut och klä sig modernt, men Black Tie handlar till stor del om att ge efter för individualitet och uppskatta de traditionella klädregler som finns på formella tillfällen.

3. Midnattsblå smoking är lika bra som svart

Det finns en felaktig uppfattning hos många att smokingen bör vara svart. Det är fel. En midnattsblå smoking har en lång historia och är samtidigt oftast stiligare. En svart smoking framstår ofta som brun i elbelysning medan den midnattsblå smokingen ger en snyggare nyans i artificiell belysning.

4. Täck skarven

När man bär smoking ska ”skarven” mellan skjorta och byxor täckas över. Har du en enkelknäppt smoking kan du bära väst eller gördel – helst svart eller möjligtvis vit. Har du däremot dubbelknäppt smoking så täcker den skarven åt.

5. Bär alltid svarta skor

När du bär smoking är det oxfords i svart lackläder som är det självklara valet för de flesta. Det finns dock alternativ som är fullt acceptabla enligt etiketten – operapumps och sammetsloafers.

6. Välj en tunn klocka

Det finns vissa ”förståsigpåare” som hävdar att man inte bör använda armbandsur till Black Tie. Det gäller dock främst frack, där du bör använda dig av fickur snarare än armbandsur. Med smoking kan du använda armbandsur om du använder dig av rätt typ av klocka. Använd en smal, elegant och klassisk klocka typ Cartier Tank.

Om du letar ett förmånligare alternativ till Cartier Tank kan vi rekommendera Longines DolceVita. Serierna Cermarica från Integral från Rado är också två eleganta kostymklockor som passar alldeles utmärkt till smoking.

7. Bär vit skjorta

En vit smokingskjorta är enligt etiketten det enda rätta till smoking. Historiskt sett var vita skjortor de rikas färg, som visade att du hade råd att tvätta din skjorta och var rik nog att inte smutsa ner dig i onödan med manuellt arbete. Idag väljer vi den vita skjortan mest för att den skapar en så sofistikerad och sober kontrast.

8. Bär aldrig bälte till smoking

Detta är ett av de mest självklara bland alla regler, men det tål att upprepas – bär aldrig bälte till smoking! Det är alltid hängslen som gäller om du behöver hjälp med att hålla upp byxorna.

Se till att alltid ha exakt samma nyans på hängslarna som smokingen. Svart med svart och midnattsblå med midnattsblå osv. De vita hängslena hör till fracken och bör aldrig användas till smoking.

Ovan en hängslen från brittiska Albert Thurston, med en modell som hör till serien Evening Wear Collection. En kollektion med hängslen för mer formella tillställningar.

9. Ta en lång rock

Det finns egentligen endast ett ytterplagg som du kan bära om du vill klä dig rätt med smoking – en mörk Chesterfield-rock. Detta eftersom det är viktigt att se till att din smokingkavaj aldrig sticker ut under din jacka. Även här är det viktigt att du har rätt nyanser på ytterrocken. Svart eller midnattsblå rock är rätt säkra val. Om du har en grå ytterrock bör den ha en riktigt mörk nyans.

Den dubbelknäppta modellen Pekka från Oscar Jacobson är ett perfekt exempel på hur en ytterrock till smoking bör se ut. Med rätt längd och figursydd midja är den bland de mest eleganta på marknaden.

10. Aldrig slips till smoking

Smokingen och flugan passar som handen i handsken, apelsinmarmeladen på toasten … ja, ni förstår. De har utvecklats för att passa varandra perfekt, där t.ex. smokingens slag är tänkta att matcha flugans material. Risken med att blanda stilar är att det bara ser fel ut – både för de som kan sin smoking, och de som inte gör det.

11. Knyt flugan sjäv

Det är betydligt snyggare om du själv kan knyta din fluga. Den blir både större och fylligare och därmed också stiligare. Dessutom låta en obunden fluga dingla löst runt halsen på småtimmarna, i sann Old Hollywood-stil.

Kan du inte knyta ännu och inte har tid att lära dig så är den färdigknytna flugan din livräddare.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *