Stockholm är den sjätte bästa staden för affärsidéer enligt en ny global studie

vilka städer är bäst för nya företag

Crowdfunding har gjort det mer lättillgängligt än någonsin för allmänheten att samla in pengar till företag. Några av de mest kända projekten som började sin resa genom en crowdfundingplattform, återfinns företag som Exploding Kittens, Brewdog och Soylent, vilket visar att människors kraft kan räcka för att få en idé på fötter.

Vilken huvudstad är det mest troligt att din affärsidé kommer att blomstra i? Money.co.uk analyserade Kickstarter-kampanjer mellan 2016 och 2021 – med beaktande av framgångs- eller misslyckandegrad, antal backers och kapitalbelopp – i huvudstäder runt om i världen och rankade varje kampanj på tio punkter.

Bästa städer för nya affärsidéer

Huvudstad (country)Framgångsfrekvens (/10)Antal finansiärer (/10)Kapitalanskaffning (/10)Slutpoäng (/10)
1. Taipei (Taiwan)8.49.5109.3
2. Warsawa (Polen)7.2109.58.9
3. Seoul (Sydkorea)6.98.79.18.2
4. Kiev (Ukraina)6.39.18.27.9
5. Hong Kong7.67.87.87.7
6. Stockholm (Sverige)6.18.27.37.2
7. Zürich (Schweiz)4.77.38.76.9
8. Tokyo (Japan)6.66.96.56.6
9. Amsterdam (Nederländerna)5.366.96.1
10. Oslo (Norge)5.14.76.05.3

Taipei

bästa stad för nya företagsidéer

Taipei leder rankingen som den huvudstad som har flest framgångsrika Kickstarter-kampanjer, med en ranking på 9,3 av 10. För att uppnå denna poäng fick den taiwanesiska huvudstaden 8,4 av 10 för kampanjernas framgångsfrekvens och samlade in 12,4 miljoner dollar (ca. 188 miljoner SEK)* av backers, vilket gör detta till den bästa staden i världen att lansera en kampanj.

Stockholm

bästa städer att starta företag

Stockholm kommer på sjätte plats med ett genomsnittligt betyg på 7,2 av 10. Huvudstaden fick 6,1/10 för genomsnittlig framgång och fick in hela 28,3 miljoner dollar (ca. 270 miljoner SEK)* av finansiärerna.

Oslo

bästa städer för nya företagsidéer

På 10:e plats ligger Oslo med ett resultat på 5,3 av 10. Norges huvudstad fick bara 5,1 poäng för kampanjernas framgångssats, vilket innebär att nästan hälften av kampanjerna var misslyckade. De fick också 4,7 poäng för antalet finansiärer, men Oslo klarade sig något bättre när det gäller medianbeloppet av insamlade pengar, med ett resultat på 6.

Salman Haqqi, talesperson från money.co.uk, ger här vägledning om hur man kan använda crowdfunding för att generera investeringar för sin affärsidé:

 1. Rikta in ditt budskap: Varje bra marknadsföringskampanj har ett målinriktat budskap. För att din crowdfundingkampanj ska fungera måste den vara riktad till en specifik målgrupp. Identifiera vem din idé kommer att tilltala bäst och se till att reklamtexten talar till deras särskilda önskemål eller behov.
 2. Bygg upp en gemenskap före crowdfunding: Innan du lanserar din kampanj är det avgörande att du har några befintliga kontakter som är intresserade av din produkt, vilket kan göras genom en e-postkampanj, sociala medier eller undersökningar för att få fram ditt budskap innan du sätter igång. Människor kommer att vara mer benägna att stödja din produkt om det redan finns ett befintligt intresse.
 3. Titta vad som finns där ute: Undersök befintliga crowdfundingkampanjer för att få en uppfattning om vad som krävs för en lyckad kampanj. Har du en video av din produkt eller en tydlig anledning till varför folk skulle vilja stödja den? Har du tittat på konkurrenter för att se hur de säljer sina produkter? Forskning är nyckeln till framgång.
 4. Planera i förväg: Studier visar att det tar mellan tre och sex månader att planera, samordna och genomföra en crowdfundingkampanj på heltid. Det är viktigt att du planerar effektivt för att ge ditt projekt bästa möjliga chans att lyckas.

Metodik

 • Money.co.uk utförde forskning på Kickstarter för att ta reda på vilka städer som har de mest framgångsrika affärsidéerna.
 • Data samlades in om Kickstarter-kampanjer varje månad från 2016 till 2021, med hänsyn till plats, kategori, utlovat belopp och framgångs-/felprocent. Aktiva Kickstarter-kampanjer exkluderades eftersom de fortfarande pågick.
 • Stora städer som London och New York har många olika identifierare för olika distrikt och stadsdelar, så dessa samlades in under samma namn. Detta gjordes genom att aggregera rådata.
 • För varje unik stad extraherades följande statistik: antal framgångsrika Kickstarter-kampanjer, totalt antal Kickstarter-kampanjer och framgångsfrekvens.
 • Sedan samlades följande uppgifter in för framgångsrika Kickstarter-kampanjer i varje stad: totala antalet stödjare för alla projekt, medianantalet stödjare per projekt, totalt utlovat belopp för alla projekt (i US-dollar) och medianbelopp utlovat per projekt (i US-dollar). Detta gjordes också för varje unik kategori för att ta reda på inom vilken sektor kampanjerna är mest framgångsrika.
 • För alla städer som analyserades rangordnades varje kriterium i procent av tio och en genomsnittlig slutpoäng av tio genererades. Städerna rangordnades enligt sin slutpoäng av tio.
 • Alla valutaomräkningar utfördes via Google Finance, vilket ger liveuppdateringar.
 • Ovanstående uppgifter är korrekta per den 24 mars 2022 och kan komma att ändras.

*Valutaomvandlare xe.com användes för att omvandla dollar till SEK.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *