3 av 5 svenskar är villiga att ta på spenderarbyxorna för mer hållbara alla hjärtans dag-presenter

alla hjärtans dag 2022

Enligt en ny undersökning utförd av Opinium på uppdrag av Treedom vill 8 av 10 hjärtevänner till årets alla hjärtans dag få något personligt som symboliserar deras kärlek i present. Hållbarhet är en av de viktigare aspekterna i valet av present. Mer än varannan vill att presenten ska ha en positiv samhällsnytta. Tre av fem svenska hjärtefirare skulle vara villiga att spendera mer på en Alla hjärtans dag present om den var mer miljövänlig.

Enligt den nya undersökningen* tycker deltagarna att man ska ha ett mer hållbart tillvägagångssätt när det kommer till presenter under säsongsbetonade högtider som alla hjärtans dag. Undersökningen visar att 85 procent håller med om att det är tanken som räknas, och 65 procent vill att upplevelsen ska ta längre tid än vad det tar att sluka en chokladask.

Trädplanterartjänsten Treedom avslöjar att par, familjer och vänner också vill visa sin kärlek för varandra med mer hållbara presenter. Närmre hälften av de svenska deltagarna (45%) säger att de kommer ha mer hållbarhet i åtanke vid valet av present, varav 54 procent säger att det är extra viktigt att tänka hållbart i år med tanke på de miljörelaterade händelserna i världen.

Bland de svenska deltagarna så är det bara 26 procent av de i en relation som köper ett alla hjärtans dag-kort, medan 8 av 10 köper en present. Om svensken vill visa kärlek för sitt barn ger nära hälften hellre en present än ett kort, men vänner emellan är kortet allt vanligare. Enligt de svenska deltagarna är blommor eller en blomkruka den vanligaste presenten (52 %), följt av en hemlagad måltid (32 %), presentkort (27 %), mat (26%) och kläder (23 %). Tre av fem (61 %) skulle vara villiga att spendera mer på en Alla hjärtans dag-present om den var mer miljövänlig.

Dela med sig av kärleken

alla hjärtans dag presenter 2022

En sak som undersökningen visar väldigt tydligt är, att många fler vill inte bara fira alla hjärtans dag med sina partners, utan även med sina vänner och barn. Över en tredjedel av deltagarna sprider i år sin kärlek genom att skicka presenter till sina vänner och en fjärdedel firar också den 14 februari med sina barn. På grund av olika restriktioner världen över blir årets alla hjärtans dag en extra viktig dag, för att fira alla former av kärlek.

I undersökningen deltog 8000 européer från sju olika länder. Deltagarna från Spanien, Italien och Tyskland är mer benägna att ge gröna gåvor i år och 59 procent instämmer i att de vill göra den mest romantiska dagen på året så hållbar som möjligt. Men skepsis kvarstår. Mer än en tredjedel av deltagarna tror inte att hållbara presenter gör någon skillnad, nästan hälften av de brittiska deltagarna tänker så.

Det är tanken som räknas

Med det nya tänket kring hur man visar uppskattning, håller 85 procent med om att alla hjärtans dag-gesten ska vara personlig och representera just deras relation till varandra. Och 68 procent uppger att de vill att presenten ska ha lång livslängd. Redan en femtedel av de tillfrågade har givit just något som har det – ett träd.

Vi är så glada att se kärleken inte bara sprids starkare mellan även vänner och familjer, utan även till träden. Fler än hälften i undersökningen berättar att de vill se en hållbar förändring i den här typen av presenter. Något så enkelt som att ge ett träd är en fin gest som sprider kärlek över hela världen och i de tolv länder där Treedom har sina projekt, berättar Treedoms grundare och VD Federico Garcia.


Fakta från undersökningen:

 • 85 % vill ha en present från sin hjärtevän som representerar just deras relation.
 • 58 % vill att deras present ska ha en positiv samhällsnytta.
 • 34 % ger även sina vänner alla hjärtans dag presenter i år.
 • 54 % tycker att presenterna i år ska vara mer hållbara.
 • 85 % tycker att det är tanken som räknas.
 • 65 % vill att presenten ska vara längre än vad det tar att sluka en chokladask.
 • 59 % håller med om att de vill göra årets alla hjärtans dag mer hållbar.
 • 35 % är skeptiska till huruvida en hållbar present gör skillnad.
 • 34 % firar alla hjärtans dag även med vännerna och 25 % med sina barn.
 • 45 % av svenska alla hjärtans dag-firare vill att årets alla hjärtans dag-present ska vara hållbar.
 • 61 % av svenska alla hjärtans dag-firare är villiga att spendera mer pengar på en present om den var hållbar.

Top-5 alla hjärtans dag-presenter i Sverige

 1. Blommor eller krukväxt (52 %)
 2. Hemlagad måltid (32 %)
 3. Presentkort (27 %)
 4. Mat (26 %)
 5. Kläder (23 %)

*Om undersökningen:
Undersökningen utfördes mellan den 19 och den 24 januari 2022 av Opinium med 8000 deltagare i Storbritannien, Spanien, Frankrike, Tyskland, Italien, Belgien och Sverige, som inkluderar 1000 svenska alla hjärtans dag-firare. Hela undersökningen finns att tillgå på begäran. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *