Den glamorösa äventyraren år – över hälften av svenskarna har en ökad aptit för äventyrsresor efter pandemin

bästa hotell för äventyrsresor

Efter två år med begränsat resande har törsten efter nya och spännande resor aldrig varit högre. Men i år räcker det inte att enbart gå till den närmsta badorten för den obligatoriska Instagram-bilden. Åtminstone inte enligt en ny undersökning* från Hotels.com® som visar att över hälften (51%) av svenskarna har en ökad aptit för äventyr efter pandemin.

Den glamorösa äventyraren

För inte så länge sedan var äventyrssemestrar främst för dem allra tuffaste, med veckolånga vandringar utan tillgång till dusch och sovandes på ett tunt liggunderlag. Efter pandemin verkar det däremot som att allt fler är sugna att ge sig ut på den här typen av semester, data visar att mer än var tredje (35%) svensk är mer benägen att åka på äventyrssemester i år jämfört med tidigare år.

Men trots att de vill ha en semester som får fart på adrenalinet, vill svenskarna inte kompromissa med komforten. Hela 76 % säger att de gillar att utforska och vara äventyrliga men att de mycket hellre vill sova i en riktig säng i slutet av dagen. De kräsna äventyrarna/camparna har även sagt att tillgång till en toalett (59 %), rent vatten (53 %) och en bekväm säng (50 %) är de viktigaste bekvämligheterna för äventyrsresor.

Det finns många anledningar till att åka på en äventyrsresa, oavsett om du är ett erfaret proffs eller en nybörjare, finns det något för alla. Eftersom en av fyra (28%) säger att de inte varit på en äventyrssemester men gärna skulle åka på en och nästan hälften (45 %) som varit på en är desperata att åka igen, kan vi vänta oss rekordmånga äventyrsresor i år. Oavsett om du älskar att känna adrenalinet flöda, eller om du vill pröva dig fram sakta men säkert, så kan Hotels.com hjälpa dig hitta just det, säger Emma Tagg, talesperson för Hotels.com.

Den ökade aptiten för äventyrsresor är tydlig även på Hotels.coms hemsida. Det har skett en stor ökning av nordiska sökningar efter mer ovanliga typer av utomhusfastigheter**, inklusive husbåtar (80 %), campingplatser (64 %) och vandrarhem (40,5 %).

Läs mer: Bästa hotellbarerna i Sverige

Upp och hoppa

Två år av begränsad rörelse har gjort den resande själen redo och sugen på äventyr. Därför kommer det kanske inte som en överraskning att det äventyr som svenskarna helst vill åka på är en vandringsresa (36 %), följt av en safariutflykt (34 %) och dykning/snorkling (26 %) framför skidåkning eller snowboard (23%).

Alla förtjänar ett bra äventyr, oavsett om det är bergsvandring, motorsport eller en klättringsexpedition. Frågar man svenskarna är det bästa med att åka på äventyrsresa den friska luften och att vara utomhus (50 %), att vara aktiv (49 %), och se något nytt varje dag (47 %). 44 % gillar också att de får utmana sig själva.

Hotels.com listar några av de bästa hotellen för den nya glamorösa äventyraren:

Perfekt för den ultimata vandringen

bästa hotell för den ultimata vandringen

Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel, Machu Picchu, Peru 

Inkaleden är den ultimata bucketlist-vandringen och ett besök i Machu Picchu är en upplevelse som bara händer en gång i livet. Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel är ett populärt val för de som är på väg hit, och är en intim andinsk by med vattenfall, stenvägar och stugor undangömda i molnskogen. Ladda batterierna på Unu Spa och bege dig upp till restaurangen för att njuta av det moderna peruanska köket och den fantastiska utsikten över Urubambafloden.

Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel är tillgängligt för bokning från 5183 kr per rum och natt¥.

Perfekt för vandring med utsikt över kusten

bästa hotell med utsikt över Amalfikusten

Grand Hotel Tritone, Amalfikusten, Italien

Amalfikusten är känd för att vara en lyxig och romantisk pärla, men där finns mer än pasta och gelato. Se till att testa en av vandringarna som Amalfikusten har att erbjuda. Lyxiga Grand Hotel Tritone ligger nära en av Italiens bästa vandringsleder, ”The Path of Gods”, med fantastisk utsikt över kusten. Varje hotellrum har havsutsikt, och uteplatsen erbjuder en hisnande utsikt som avnjutes bäst efter en lång dag av vandring och med ett glas vin i handen.

Grand Hotel Tritone är tillgängligt för bokning från 9117 kr per rum och natt¥.

Perfekt för att uppleva The Big Five

bästa hotell the big five sydafrika

HillsNek Safari Camp-Amakhala Game Reserve, Addo, Syd Afrika

Att åka på safari i Afrika och uppleva savannens lugn är det perfekta sättet att få kontakt med naturen. Inbäddat i hjärtat av Sydafrikas oförstörda östra Kapprovins ligger Hillsnek Safaari Camp, en av de främsta safaridestinationerna i Amakhala Game Reserve. Rummen består av klassiska safaritält i canvas på vidsträckta trädäck med panoramautsikt. Efter en lång safariutflykt där du fått en glimt av några av ’The Big Five’, bege dig till poolen som ligger mitt på huvuddäcket för att koppla av och njuta av det afrikanska solskenet.

HillsNek Safari Camp-Amakhala Game Reserve är tillgängligt för bokning från 6416 kr per rum och natt¥.

Perfekt för att utforska korallreven

bästa hotell för att utforska korallrevene curacao

LionsDive Beach Resort, Willemstad, Curaçao

Ön Curaçao har länge varit en av de bäst bevarade hemligheterna inom karibisk dykning och snorkling. LionsDive Beach Resort är en av Curaçaos främsta dykresorter. Ön är omgiven av ett mångsidigt och magnifikt rev, med otrolig biologisk mångfald och rikligt med korallformationer. Efter en dag under ytan kan du bege dig till hotellets Nemo Sushi och Wok för att njuta av det japanska köket med utsikt över Karibiska havet.

LionsDive Beach Resort,är tillgängligt för bokning från 2091 kr per rum och natt¥.

Perfekt för att testa på forsränning

bästa hotell för forsränning

Thon Partner Hotel Otta, Otta, Norge

 Många svenskar är mer än redo att bokstavligen hoppa in i den förtrollade världen av forsränning. På Thon Partner Hotel Otta är du nära Sojafloden, en forsränningsdestination i världsklass som passar alla nivåer. Börja dagen med att gå ner till den läckra frukostbuffén, innan du utforskar allt som hotellet och dess närmaste granne, Rondane National Park, har att erbjuda. Oavsett vilken typ av naturäventyr du väljer att ge dig ut på, var säker på att du kommer att få en god natts sömn.

Thon Partner Hotel Otta är tillgängligt för bokning från 1598 kr per rum och natt¥.

*Undersökningen genomfördes av One Poll mellan 23.06.2022 – 30.06.2022. 2000 personer i Sverige ingick i undersökningen.  
**Enligt nordiska sökningar på fastighetstyper på Hotels.coms webbplats från 1 januari 2022 – 17 augusti 2022 kontra 1 januari 2021 – 17 augusti 2021.
¥De angivna priserna inkluderar skatter och avgifter. Angivet pris för dubbelrum (2 personer) är korrekta från och med 17 augusti 2022 och är beroende av tillgängligheten.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *