Synergonomi vid distansarbete – 5 saker att tänka på när du jobbar hemma

synergonomi när man jobbar

Sedan i våras har de flesta av oss rekommenderats att jobba hemifrån så mycket som möjligt. Många har också valt att göra detta helt eller delvis för att minska spridningen av coronaviruset.

Hemmakontoret är dock sällan optimerat för långa arbetsdagar och i värsta fall kan hälsan ta stryk. Med enkla åtgärder kan dock stora förbättringar åstadkommas – bland annat i synergonomin åstadkommas. Här ger Synoptik dig tipsen på vad du ska tänka på när du distansarbetar.

Synergonomi vid distansarbete

inspiration snyggt hemkontor
Belysning och möbler från Artwood.

Eftersom vi numera spenderar en stor del av vår vakna tid framför skärmen är det viktigt att tänka på arbetshälsan gällande synergonomi. Speciellt vid hemarbete där miljön sällan är anpassat till arbete.

Vid hemarbete är det många rutiner som ändras. Ofta är det de naturliga pauserna som både kroppen och ögonen behöver som försvinner. Det tillsammans med belysning som inte är anpassad gör att arbetsmiljön hemma måste ses över för att fungera i längden.

Att arbeta hemifrån en dag i veckan och sitta vid köksbordet med den lilla laptop-skärmen brukar fungera alldeles utmärkt. Men när du sitter där ofta, under längre tid är det ett antal saker man bör tänka på för att inte hälsan ska ta stryk av hemarbetet. Ser vi inte bra så spänner vi oss och ändrar på kroppens hållning för att kompensera, det leder i längden till belastningsproblem och spänningshuvudvärk som i längden kan påverka din syn och svårigheter att fokusera på nära håll, säger Stina Lönn, chef för klinisk utveckling på Synoptik.

Arbetsmiljöverket hittar du mer information om synergonomi och frågor kring arbetsmiljö vid skärmen. Här är några tips på hur du kan förbättra din arbetsmiljö hemma.

Tips för hur man förbättrar arbetsmiljön hemma

snygga skrivbordslampor online
Skrivbordslampa från Artwood.

1. Ha en lampa på bordet som lyser upp bordsytan.
Ställ lampan till vänster om dig om du är högerhänt, vise versa om du är vänsterhänt – så undviker du att armen skuggar dina dokument.

2. Be om att få ta hem arbetsverktyg hem.
Om det bara är möjligt, be att få ta hem din bildskärm, tangentbord, stol och bildskärmsglasögon från kontoret. Annars är det väl värt att satsa på bra kvalitet för ditt egna hemkontor.

3. Höj bildskärmen.
Höj bildskärmen så att blickvinkeln mot mitten av skärmen är cirka 20 grader nedåt.

4. Se över dina skärminställningar.
En stor bokstav (versal) ska vara minst tre millimeter hög på 70 centimeters avstånd.

5. Ta korta pauser ofta.
Detta är något som många glömmer när de inte har sällskap under dagarna. Ta korta pauser ofta för att både sträcka på kroppen och låta ögonen fokusera längre bort än på bildskärmen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *