8 saker som får dig att trivas med distansjobbet i hemmamiljö

hur du jobbar effektivt hemifrån

Redan innan coronavirusets utbrott var det allt populärare att jobba på distans. Nu har det blivit en verklighet för de flesta av oss då vi tvingats att isolera oss från större folksamlingar i hemmamiljö.

Distansjobb i hemmamiljö ställer helt andra krav på dig än vad du kanske är van med sedan tidigare. För vissa känns det helt naturligt, medan det för andra kan medföra vissa problem att anpassa sig till de utmaningar det medför.

Här går vi igenom några av de vanligaste fällorna och vad du kan göra för att skapa de bästa förusättningar för att lyckas i distansjobbet under din tid i isolering.

Hur du skapar trivsel i distansjobb

Vad du själv trivs med är i allra högsta grad något personligt. Men dessa tider erbjuder ett utmärkt tillfälle att utforma allt efter dina egna preferenser. Här är några saker att ta i beaktande under din tid i isolering.

1. Skapa en jobbhörna du trivs i

Se till att skapa en klar skillnad mellan din arbetshörna och hemmets övriga utrymmen. Helst skall det vara ett helt eget rum som du avsatt enbart för att jobba i.

Bygg en arbetshörna som är tillräckligt bekväm, men samtidigt inte för bekväm. En säng är kan kännas lockande att jobba i, men då är risken överhängande att effektiviteten blir lidande. Det behöver vara en plats som signalerar att nu är fokuset på jobbet och inga andra aktiviteter.

arbetshörna för distansjobb

Skrivbord från Eicholtz.

2. Skapa en omgivning du trivs i

Fördelen med att jobba hemifrån är att du här kan skapa precis den omgivning som du själv trivs i. I kontorslandskap är problemet oftast en steril miljö som kan vara rätt oinspirerande för många.

Nu finns alla möjligheter att skapa en hög mysfaktor med allt från doftljus, blommor och inspirerande hemdekoration. Detta är en underskattad detalj då det gäller att få extra motivation i arbetet. Nu är det upp till dig att skapa dig precis den arbetsmiljö du vill ha!

Varför inte hämta inspiration från snygga hotellrum eller ikoniska författare som Mark Twain när du utformar din egen arbetsmiljö?

Olika manliga inredningsprylar är också något ytterligare kan bidra till nödvändig inspiration för jobbet hemma.

vintage decor

Några klassiska inredningsprylar från Newports Vintage Decor-avdelning.

3. Ha bra verktyg tillhands

En annan underskattad detalj i jobbet är verktyg som gäller oss att hålla koll på allt som skall göras och planera. Varför inte satsa på ett gammalt hederligt anteckningsblock från anrika brittiska Smythson? Detta är ett märke som bland annat Sir Winston Churchill i tiderna använde sig av. I kombination med en stilig reservoarpenna kan detta höja inspirationen ytterligare för att ta tag i planering och uppföljning av ditt jobb och liv.

4. Följ rutiner även i jobbet hemma

En av de största riskerna då det gäller både arbetseffektivitet och välmående vid hemmajobb är bristen på rutiner. Det är lätt hänt att vi endast börjar jobba utan några klara planer för dagen. Det är oerhört viktigt att skapa en klar struktur för dagen och följa i stort sett samma rutiner varje dag. Dessa behöver inte vara de samma som när du jobbar borta. Nu finns i de flesta fall möjlighet att vara mer flexibel.

Se ändå till att försöka hitta ett mönster att följa under samtliga vardagar. I idealfallet går du och lägger dig och vaknar vid samma tid varje dag. Det är också något att eftersträva när du jobbar hemifrån, men vid hemmajobb är det extra viktigt med disciplin i livet.

Om du inte skapar rutiner finns annars en risk att du hamnar i ett tillstånd där du har svårt att skilja på jobb och fritid. Ha därför också klara arbetstider varje dag och håll dig till dessa. Se också till att ha schemalagda pauser varje dag, där du strävar till att ha lunch vid samma tidpunkt varje dag.

5. Håll dig ren och fräsch även i hemmamiljö

håll dig fräsch i hemmamiljö

Detta har delvis också att göra med rutiner. När du inte behöver träffa människor i ditt jobb finns alltid risken att du börjar slarva med både klädsel och hygien. Varför skall du klä upp dig om ändå ingen ser dig?

Det gäller dock att komma ihåg att både klädsel och hygien också kan ha en psykologisk aspekt. Om du tar din dagliga dusch och ser till att sköta om din hygien kommer du genast att känna dig mer mentalt redo för en ny dag.

nya vert fouler från Floris London
Nya Vert Fougére från Floris London.

Du behöver kanske inte lägga på dig din bästa kostym, men en bekväm smart casual klädsel är bättre än att jobba i pyjamas. Nuförtiden har många också videomöten under dagens lopp. Även av denna orsak kan det vara en bra idé att försöka se till att hålla det yttre på en acceptabel nivå. Genom din klädsel visar du att du respekterar både dig själv och andra. Det gäller även i hemmamiljö.

6. Hygientips under corona-tider

I dessa tider är handhygienen något som alla pratar om. Mycket handtvätt kräver också att du tar hand om händerna i övrigt och ser till att smörja dem med mjukgörande handkräm. En sak som många glömmer är att mobiltelefonen och datorn är några av våra största smutsigaste verktyg som vi bär med oss överallt. Putsa även dessa med alkogel och trasa med jämna mellanrum under dagen.

7. Pröva nya saker

En av fördelarna med att vi alla nu tvingas jobba på distans är att vi faktiskt tvingas ta till oss nya arbetsmetoder. I de flesta fall gör det oss mer självständiga när vi nu i högre grad tvingas ta initiativ. Det gör också att vi lär oss nya sätt att kommunicera med arbetskompisar och samarbetspartners.

Allt detta är ett utmärkt sätt att utvecklas och ta till sig nya sätt att jobba som du kommer att ha nytta av även i framtiden. Om du funderar på att starta ett företag är också en större självständighet och initiativförmåga ett absolut måste. Ta vara på denna tid till att bli mer aktiv och ansvarsfull gällande hur du använder din tid!

8. Utnyttja tiden maximalt

På tal om att optimera tiden. Om du nu slipper använda tid till att pendla till och från jobbet kommer du att få några extra timmar till ditt förfogande. Detta är alltså ett perfekt tillfälle att komma igång med träningen på allvar eller lägga en extra timme innan jobbet på att fundera hur du kommer igång med företagsidén som du alltid gått och drömt om.

Den som fokuserar på det positiva kommer att märka att det finns många möjligheter även i dessa utmanande tider.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *