Tales of The Macallan Volume I – Ny exklusiv whisky kommer till Sverige!

the macallan whiskynyhet 2022 dyraste whiskyn i världen

Nu presenterar The Macallan en fantastisk nyhet för alla whisky-älskare – Tales of The Macallan Volume I. Detta är den första utgåvan i en ny limiterad serie av en minst sagt unik single malt. Den berättar historien om The Macallans whisky-pionjärer och deras långa tradition av whiskytillverkning.

The Macallan är ett av de mest exklusiva whiskymärken som finns på marknaden. I dagsläget är det en 72-årig whisky som har svenskt rekord för dyraste whisky som sålts i Sverige. Den klubbades för ett slutpris på 522 000 kronor då den såldes via Systembolagets dryckesauktion genom Bukowskis.

Faktum är dock att den nu aktuella whiskyn Tales of The Macallan Volume I är ännu dyrare! Den säljs för nämligen för hela 660.000 kronor och kommer i en ytterst limiterad upplaga på endast 350 karaffer världen över.

TALES OF THE MACALLAN VOLUME I – en hyllning till kapten John Grant

Tales of The Macallan Volume I

Tales of The Macallan Volume I: The Laird of Easter Elchies (1659 – 1715) är en hyllning till Kapten John Grant. På 1700-talet insåg han potentialen av Easter Elchies Estate, marken som varit hem till The Macallan Distillery sedan 1824. 

Detta är berättelsen om en man som förkastade konventioner och bekvämligheter i strävan efter ett större syfte och en ny standard för excellens som kommit att prägla det hantverk, arv och kompromisslöshet som drivit The Macallan i nästan 200 år. 

The Macallan föds

Grant föddes 1659 vid en avlägsen plats längs Spey-floden och inledde som ungdom en karriär inom militären där han också slutligen erhöll titeln kapten efter att ha slagits i kriget. Familjen Grant hade ägt marken sedan 1543, men det var först vid Johns hemkomst från kriget som hans vision förvandlade landskapet till födelseplatsen av The Macallan. 

John arbetade för att skapa de absolut bästa förutsättningarna för att odla korn och hans arbete bidrog till att upprätthålla ett mindre bondesamhälle som än idag sår grödor för att slutligen bli destillerad whisky. År 1700 byggde han ut och renoverade egendomen vid Easter Elchies som ser ut över Spey-floden och idag är detta The Macallans andliga hem.

Grants djupa respekt för naturen och känsla för gemenskap lever vidare genom The Macallan än idag. 

Unik Single Malt från 1950

Tales of The Macallan Volume I

Tales of The Macallan Volume I är en helt unik single malt från 1950, tillverkat av The Macallans Lead Whisky Maker Sarah Burgess för att hedra John Grants minne. Den är destillerad 1950 och buteljerad 2021, en sammansättning som är ensam i sitt slag. 

Mästerligt hantverk

Tales of The Macallan Volume I kommer i en helt unik förpackning som skräddarsytts för utgåvan där mästerligt hantverk av olika slag kombinerats.

Tales of The Macallan Volume I bottle Lalique

Flaskan i sig är en kristallkaraff tillverkad för hand av Lalique som omsluts av ett bokliknande fodral framtaget av bokbindarna Shepherds, Sangorski & Sutcliffe och Zaehnsdorf som är bokbinderier av högsta klass. Boken är slutligen fylld av illustrationer från Andew Davidson som skildrar Grants berättelse. 

Smak- och doftnoter

Färgen kan beskrivas som Gyllene Ägiljett. Bland aromerna märks grapefruit zest, antik ek, vanilj, melon, rökt trä, muskot, mogna plommon och mandel. Paletten består av Persika och äpple, trä, ingefära med inslag av kryddnejlika, söt rökig från trä och yuzu. Whiskyn har en medellång finish med smak av citrus och söt ek.

Tillgänglighet

The Macallan Tales of The Macallan Volume I kommer finnas tillgänglig på Systembolaget med artikelnummer 4109601 från och med den 3 februari. Whiskyn säljs för 660.000 kronor och i en ytterst limiterad upplaga om 350 karaffer världen över.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *