Tapeter från brittiska hovleverantören Cole & Son

snyggaste tapeterna 2020 art deco
Cole & Son och tapeten Mariinsky Balabina Landscape.

Det är fascinerande hur man med hjälp av tapeter kan ändra hela stämningen och atmosfären i ett rum. Tidigare har vi skrivit om svenska hovleverantören Duro här på Gentlemannaguiden. Idag har turen kommit till den brittiska hovleverantören Cole & Son. Ett anrikt företag vars tapeter även finns väl representerade på den svenska marknaden.

Cole & son grundades 1875 och har behållit sin ursprungliga företagsanda, som kombinerar skickligt hantverk, traditionella arbetsmetoder och det senaste inom modern teknik. Idag består Cole & Sons arkiv av mönster från cirka 1 800 blocktryck, 350 screentryck och ett enormt antal originalteckningar och tapeter som representerar alla stilar från 1700-, 1800- och tidigt 1900-tal.

cole & son klassiska tapeter

Cole & Son efterfrågas internationellt av kungligheter, kändisar, ledande inredningsarkitekter och kunder som söker efter de lyxigaste och mest utsökta mönstren.

Företaget utgör förstahandsvalet för både äldre och samtida tapeter som kan ses i många historiska hem och byggnader, bland annat i Buckingham Palace, Houses of Parliament och Vita Huset.

Tapetkollektionen Icons

Ikoniska mönster som aldrig går ur tiden skapar en exklusiv känsla i hemmet. Ett exempel är tapetkollektionen Icons som består av 12 mönster i flertalet nya färgställningar.

Kollektionen är en hyllning till Cole & Sons mest älskade tapetfavoriter som Woods, Hummingbirds, Palm Leaves och Flamingos men som nu visas i nya glamorösa färgställningar inspirerade av 50-talets Miami.

snyggaste klassiska tapeter

Lugna, neutrala toner och mjuka pasteller som mint, dimrosa och oceanblå varvas med djupa och klara nyanser av bläck, lime, violett och turkos.

Icons är en kollektion med såväl diskreta som djärva mönster vilket gör att den passar i hemmets alla rum och skapar en exklusiv och tidlös känsla i äkta Cole & Son-stil.

snygga tapeter 2020

Historical Royal Palaces

Om vi skall välja våra personliga favorit från Cole & Sons klassiska tapetkollektioner blir det ändå den eleganta och majestätiska kollektionen Historical Royal Palaces.

Det var år 2013 som Cole & Son lanserade kollektionen och samtidigt befäste sitt långa samarbete med den engelska organisationen Historic Royal Palaces genom att lansera en tapetkollektion.

Samarbetet mellan Cole & Son och Historic Royal Palaces resulterade i eleganta och moderna tolkningar av fem berömda kungliga slott.

Kollektionen består av fjorton mönster, vars inspiration hämtades från slotten Hampton Court Palace, Tower of London, Banqueting House, Kensington Palace och Kew Palace. Historic Royal Palaces består av fantastiska och skickligt koordinerade tapeter som har tagits fram för att locka till en mer dekorativ användning av tapeter.

snyggaste tapeterna 2020

Tapeten Dukes Damask finns i sju färgställningar och har hämtat inspiration från de luxuösa sidenklädda väggarna i Kensington Palace och Hampton Court Palace.

Färgpaletten består av nyanser som påträffas på väggar och textilier i alla slotten, exempelvis stengrå och neutrala toner, intensivt gult, ankäggsblått, milda olivtoner, mossa och rosor.

Kollektionen med tapeter och bårder utgår från detaljer i arkiteturen, trädgårdskonsten och inredningen i dessa fem berömda slott.

Med inspiration från Henrik VIII:s Tudorros, de välklippta buskarna i Hampton Courts berömda labyrint, kung Wilhelms och drottning Marias samling med exotiska växter, träpanelerna i Hampton Court Palace och de intrikata järnsmidesgrindarna vid Banqueting House är detta en kollektion som hyllar det förflutna samtidigt som den införlivar det nutida.

snyggaste tapeterna sommaren 2020

Mönstret på tapeten Georgian Border är hämtat direkt från gipsstuckaturen som kung George II lade till i de georgianska rummen i Hampton Court Palace, och denna fina, horisontella bård är den perfekta finishen till alla utrymmen med stora ambitioner.

tapeter Cole & Son eleganta tapeter 2020

Ett underbart frodigt och lummigt mönster med flätade vinblad på tapeten Great Wine är en hyllning till den stora vinrankan, the Great Vine, på Hampton Court Palace. The Great Vine är 229 år gammal och över 36 meter lång, och sannolikt den äldsta och största vinrankan i världen.

Cole & Son i samarbete med italienska Fornasetti

En annan intressant kollektion från Cole & Son är de samarbetskollektioner som gjorts tillsammans med italienska Fornasetti, som består av designelement utgående från arkiven från de ritningar som kände italienska arkitekten Piero Fornasetti (1913-1988) gjorde.

Totalt har tre stycken Fornasetti-kollektioner lanserats av Cole & Son.

Cole & Son Fornasetti tapet trender 2020

Tapeten Procuratie från kollektionen Fornasetti II är ett av två arkitekturmönster från kollektionen. Det har fått sitt namn efter de kända fasaderna på Sankt Markusplatsen i Venedig.

De består av två rader av klassiska valv ritade i en enkel intaglio-stil. Procuratie har tagits fram i fyra neutrala nyanser som upprepas på 68,5 cm bredd och säljs på rullar om 10 meter.

Kollektionen Mariinsky Damask som lanserades ifjol är en spännande och nyskapande tolkning av historiska mönster och en hyllning till teaterns, operans och balettens värld.

Med utgångspunkt i en mängd damaskmönster tog Cole & Son fram en dekorativ kollektion med tio mönster som var och en med sina klassiska detaljer, överdådiga färgsättning och eleganta proportioner hyllar firade stjärnor och berömda scener världen över.

snyggaste tapeterna vår sommar 2020

Det spännande flocktrycksmönstret Petrouchka från kollektionen Mariinsky Damask.

art deco tapeter

Tapeten Carmen från kollektionen Mariinsky.

snygga art deco tapeter

Klassikern Antique Mirror från kollektionen Mariinsky Damask.

Kollektionen Folie

Till sist ett smakprov från en kollektionen Folie, med ståtliga och eleganta tapetmönster som utgår från 1700- och 1800-talets franska trädgårdar.

Inspirationen till kollektionen som lanserades år 2014 är hämtad från statyerna, lusthusen, menagerierna och arkitekturen i dessa vackra landskap som skapades av adeln för att de skulle kunna njuta av natur och friluftsliv.

Detta är en dekorativ tapetkollektion som lustfullt låter dig strosa genom några av Frankrikes vackraste trädgårdar.

snyggaste klassiska tapeter

Tapeten Versaille Grand från kollektionen Folie.

Cole & Son Wallpapers tapeter

Tapeten Tivoli från samma kollektion

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *