Nu kommer Teeling Brabazon 3 – En unik 14-åring slutlagrad på Pedro Ximénez Sherry Cask

telning whiskey brabazon 3

Irländska Teeling Whiskey är en av de riktiga uppstickarna i whiskyvärlden som vunnit flera utmärkelser. Under de senaste åren har många intressanta whiskynyheter kommit från destilleriet. Lagom till hösten kommer flera unika nyheter från Teeling Whiskey.

Först ut är en unik sherryfatslagrad whiskey i form av Teeling Brabazon 3 Limited Edition.

Ny whiskey från Teeling Whiskey – Teeling Brabazon 3

teeling whisky ny whisky 2020

Den 18 augusti kommer en strikt begränsad upplaga av Pedro Ximénez (PX) Sherry Cask whiskey på Systembolaget. Teeling Brabazon 3 limited edition har slutlagrats på PX-at från en Jeres bodega med anor från 1729.

Faten som använts till Brabazon har lagrat Sherry ända sedan 1918. Med Brabazon Series 3 har Teeling skapat en whiskey som alla fans av sherryfatslagrade alster kommer att älska.

Alkoholhalten ligger på hela 49,5% vilket gör det till en speciell smakupplevelse. 1000 flaskor (10%) av den totala upplagan på 10 000 flaskor Brabazon 3 kommer till Systembolaget i Sverige. Det gör Sverige till en speciellt utvald marknad för bröderna Teeling och deras hyllade irländska craftdestilleri.

Brabazon 3 finns med ett pris på 999 kr hos systembolaget.

Bakgrunden till Brabazon 3

bästa whiskynyheter 2020

Med Brabazon-buteljerna hyllar Teeling kombinationen av traditionellt och modernt. Serien representerar mycket unika och intressanta irländska whiskeybuteljeringar.

Med Brabazon 3 har Teeling arbetat med en unik och högkvalitativ, familjeägd spansk vingård i det berömda Jerez-området i Spanien med anor från 1729.

I över 300 år har de specialiserat sig på druvan Pedro Ximénez och Teeling lyckades hämta hem några riktigt gamla fat från som har använts sedan 1918 i bodegan.

Smaknoter i whiskeyn

Dessa sällsynta PX-fat fylldes med Teeling Single Malt whiskey som destillerades 2005. Whiskey är en finish som lagrat över tre år på PX-faten för att ge hela whiskeyn smak och karaktär.

Resultatet är verkligen en unik whiskey packad med toner av fikon, karamelliserad frukt och samtidigt är smaken balanserad och angenäm. Whiskeyn är inte kylfiltrerad eller på något annat vis uppfärgad med sockerkulör.

Bakgrunden till namnet Brabazon

Familjen Teeling har skapat whiskey sedan 1782. 2015 återvände man till sina rötter i Liberty-området och Newmarket i hjärtat av Dublin. Det finns en annan familj som också är synonymt med området kring Newmarket.

Mellan 1500-talet och 1800-talet dominerade familjen Brabazon över detta område i Dublin och det var William Brabazon, the third Earl of Meath, som fick rätten att etablera den stora handelsplatsen Newmarket.

Området blev snabbt en traditionell och industriell förort fullt av bryggerier, destillerier och handel av olik jordbruksprodukter. Den kommersiella karaktären lockade generationer av hantverkare till området, inklusive Walter Teeling, som 1782 byggde det första Teelingdestilleriet i Newmarket. Teeling Brabazon Series är en hyllning till familjen Brabazon.

Fakta om Teeling Irish Whiskey Distillery

teeling distillery

The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är Irlands mest omtalade destilleri just nu. Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen.

Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri. Här har man byggt upp ett nytt craft destilleri från grunden med målet att skapa fantastisk whiskey och att återuppliva arvet från tiden då Irländsk whiskey var som bäst.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *