The Macallan lanserar The Red Collection – Deras hittills mest exklusiva serie single malt

the macallan red collection
Bild: Ralph Dunning

Nu lanseras The Macallan Red Collection, en unik serie single malt som finns tillgänglig i mycket limiterad upplaga. Detta är den äldsta och mest exklusiva serien hittills från varumärket, och ger uttryck åt Macallans tradition och hantverk, samt den röda färgen som varit signifikant för The Macallan genom historien. Serien introducerades globalt i oktober, och lanseras nu på svenska marknaden. 

The Macallan 40 Years Old, The Macallan 50 Years Old och The Macallan 60 Years Old utgör den trio som är hjärtat i The Red Collection. Serien gästspelas även av unika årgångar såsom The Macallan 71 Years Old, The Macallan 74 Years Old och The Macallan 78 Years Old, som är de äldsta någonsin i The Macallans historia. 

the macallan red collection

Det är en stor ära att få lansera The Macallan Red Collection, som vi skapat i några av världens äldsta och mest unika fat. Det är verkligen en milstolpe i The Macallans whisky-portfölj. Det är tack vare våra ärade generationer av whiskymästare, som har lagt grunden för ett extraordinärt hantverk, som vi idag kan skapa dessa fantastiska utgåvor av The Macallans whisky, säger Kirsteen Campbell, Master Whisky Maker, The Macallan.

The Macallan Red Collection destillerades för flera årtionden sedan i The Macallans kittelpannor, där smakerna har fått mogna i de karaktäristiska ekfaten som utgör hjärtat i deras Single Malt. Detta under ett vakande öga av The Macallans whiskymästare.

Flaskorna i Red Collection är signerade av Kirsteen Campbell, som är Master Whisky Maker på The Macallan sedan 2019, och den första kvinnan i varumärkets historia att besitta denna roll. 

the lyxigaste whiskyn från the macallan
Ralph_Dunning

Den röda tråden

Den röda färgen har varit signatur för The Macallan sedan Alexander Reid 1824 grundade varumärket. Reid arbetade som lantbrukare och lärare, och hans efternamn översätts på skotska till ”The Red One”, ett uttryck som ofta associeras till hårfärg. 

Färgen blev viktig år 1903 när The Macallans dåvarande ägare Roderick Kemp lanserade The Macallan Choice Old range. När han skulle skeppa flaskor så särskilde han lådorna från det övriga sortimentet genom att markera dessa med en stor röd text. 

lyxigaste whiskyn hittills från macallan
Ralph_Dunning

År 1980, då de ditintills tre äldsta av The Macallans vintage flaskor lanserades, knöt varumärkets dåvarande ordförande Allan Shiach ett rött band runt de eftertraktade flaskorna för att ytterligare visa på deras exklusivitet och värde. 

the macallan red collection

Inför den internationella lanseringen av The Red Collection skapade den spanske konstnären Javi Aznarez en animerad film om historien kring de tre ovan nämnda personerna. Aznarez formgav unika etiketter med tillhörande illustrerade porträtt av Alexander Reid, Roderick Kemp och Allan Shiach.

Javi Aznarez film finns att se här. En unik samling av seriens samtliga sex flaskor med illustrationer av Javi såldes på auktion genom Sotheby’s i London den 31 oktober, i samarbete med välgörenhetsorganisationen City Harvest London. Samlingen klubbades för 756.400 pund. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *