Tiger of Sweden lanserar plagg av svensk ull i höst- och vinterkollektionen

höst vintermode 2021 tiger of Sweden

För första gången någonsin lanserar Tiger of Sweden plagg tillverkade av 100 procent svensk ull i sin höst- och vinterkollektion. Tiger of Sweden har samarbetat med Ullkontoret på Gotland för att ta fram och tvätta den gotländska ullen.

Ullkontoret startades 2010 av Jenny Andersson och Hans Bulthuis och företaget har en kapacitet att tvätta cirka två ton ull om dagen. När Ullkontoret är klara med tvätt av ullen, transporteras den till Intespra i Italien, en leverantör som producerar ytterplagg till Tiger of Sweden.

Gotland Coat – ny jacka av svensk ull i kollektionen

jacka av svensk ull från tiger of Sweden

Den svenska ullen används dessutom ofärgad vilket ytterligare understryker hållbarhetsaspekten i projektet. Kollektionen består av två signatur ullkappor för herr och dam: Faaro Coat för dam och den skräddade Gotland Coat för herr.

Den svenska Gotlandsullen funger inte för kostymer, en av Tiger of Swedens kärnprodukter, eftersom fibern är för tjock. Men i flera andra plagg finns potential och ambitionen är också att använda mer svensk ull för att utveckla nya produkter inför nästa höst.

Svensk ull outnyttjad resurs

svensk ull jacka

Svensk ull kan ännu så länge klassas som en outnyttjad resurs. Sverige importerade 1650 ton ull 2019 och endast 37 % av de 1 200 ton ull som producerades av svenska lantbrukare togs tillvara enligt The Swedish Wool Initiative.

The Swedish Wool Initiative som drivs av Axfoundation har som syfte är att skapa förutsättningar för svenska varumärken och leverantörer inom mode, outdoor och heminredning att få tillgång till konkurrenskraftig svensk ull. Tiger of Sweden är en av medlemmarna i denna organisation.

Tiger of Sweden reserverat svensk ull hos Ullkontoret för kommande satsningar för att säkra upp tillgången. En viktig del i processen att utveckla den svenska ullen är klassificering av kvaliteten, något som saknas i Sverige i dag.

Källa:

Sveriges textil- och modeföretag

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *