Hur du gör dina utemöbler redo för sommarfesten!

rengöring av utemöbler tips

När det kalla vädret försvinner och vi återigen börjar sola oss i solskenet, övergår uppmärksamheten från mysiga inomhusmiljöer till fantastiska sommarfester utomhus.

En bra upplevelse av en trädgårdsfest är framför allt möblerna som gästerna kommer att luta sig tillbaka på, men under vintern kan stolar och bord som står utomhus börja samla på sig mögel och fläckar, vilket innebär att de ännu inte är lämpliga för ändamålet.

Läs mer om inredning för män här!

Hur du gör utemöblerna redo för sommaren

Här tar trädgårdsexperterna på OnBuy Garden fram tips för hur du bäst kan göra dina utomhusmöbler redo för sommarfesterna.

Förberedelser

tips för rengöring av utemöbler

Ta först bort kuddarna och mjuka material från ramen. Om de går att tvätta i maskin kan du göra det, men om inte kan du tvätta dem försiktigt med varmt vatten och ett milt diskmedel.

Nu återstår bara den nakna ramen. Använd en sopskyffel och en borste för att sopa bort allt skräp som vintervädret för med sig. Spindelväv, löv, mossa, allt måste bort. Du kan förebygga eventuella problem i framtiden genom att köpa ett möbelöverdrag!

Tips beroende på vilken typ av möbel du har:

Möbler av aluminium

rengöring av utemöbler aluminium

Har du fått rostfläckar från väder och vind? Här är ett superenkelt knep: en blandning av 50 % vit vinäger och 50 % vatten. Använd detta för att ta bort rost och fläckar från ramen och få den att glittra i solskenet. Om du föredrar ett köpt rengöringsmedel går det förstås bra också! Se bara till att det inte är för surt eftersom det faktiskt kan orsaka mer skada än rost.

Teakmöbler

tips för rengöring av utemöbler teak

Teak är ett så förlåtande träslag för att göra möbler. Ingen dyrbar rost, ingen mögel och det är lätt att rengöra! Den enda nackdelen är att dess färg kan blekna med tiden och gå från brunt till en silverfärgad ton. Undvik detta genom att använda en lack som målas direkt på träet när det är rengjort. Om du hittar supertåliga fläckar kan du använda ett fint sandpapper för att slipa ner området och sedan lacka om när du är nöjd!

Plastmöbler

rengöring av trädgårdsmöbler i plast

Plastmöbler är mycket populära och kända för att vara lätta att underhålla. Omöjliga att rosta och utan att färgen bleknar, det enda problem du verkligen bör försöka hantera är fläckar. För lätta fläckar bör den blandning av 50 % vinäger och 50 % vatten som vi nämnde tidigare göra susen. För mer allvarliga fläckar kan du använda bakpulver på en våt svamp och gnugga i cirkelrörelser tills den irriterande fläcken har försvunnit!

Korgmöbler i harts

rengöring korgmöbler harts

Korgmöbler av harts är ofta de enklaste möblerna att ta hand om, men de är UV-beständiga, rostfria och klarar av extrema väderförhållanden. För fläckar, följ samma process som tidigare! 50 % ättika och 50 % vatten löser även de svåraste inbakade fläckarna, se bara till att vara försiktig när du rengör.

Järnmöbler

rengöringstips utemöbler järn

Trädgårdsmöbler i järn är stora, djärva och starka och utgör en perfekt mittpunkt för alla trädgårdsfester. De kan dock vara benägna att rosta, särskilt om de står ute hela vintern utan skydd! En metalllack löser eventuella rostproblem innan de ens har uppstått, så vi rekommenderar definitivt att du köper några och applicerar dem på dina järnmöbler. Om färgen har bleknat räcker det med en enkel ommålning, så att du har tid att göra din sommarträdgårdsfest redo.

Metodik:

  • OnBuy Garden var angelägna om att ta reda på de mest populära tipsen och knepen för att fräscha till trädgårdsmöblerna inför sommaren.
  • Ett antal artiklar och webbplatser – bland annat Architectural Digest, My Domaine och Home Guides – om underhåll och restaurering av trädgårdsmöbler skrapades fram. De tips och fraser som oftast nämndes sammanställdes till en frilista.
  • Denna frölista användes sedan för att identifiera de mest populära tipsen och knepen för att förnya trädgårdsmöblerna i de mest frekvent nämnda materialen (trä, tyg, aluminium, korgar av harts, teak och glas).
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *