3 trender för glasögon 2023

glasögon trender herr 2022

Glasögon är en underskattad modeaccessoar som inte endast hjälper dig att se bättre utan även uttrycker personlighet och förstärker din stil. Vid valet av glasögon har ansiktsformen en stor roll, men det är också viktigt att de är bekväma och sitter bra. En modell av glasögon som kommer starkt till just detta år är retroinspirerade glasögon som för tankarna tillbaka till 1960-talets glansdagar. Här tar vi fram trender för glasögon.

Glasögon är en accessoar som alltid har varit populär, men särskilt de senaste åren. En anledning till detta kan vara återupplivandet av vintagestilar, vilket även gäller andra områden inom herrmodet. Oavsett om du bär glasögon ibland eller vanemässigt förändrar de ditt utseende dramatiskt.

Hitta snygga solglasögon

Trender inom glasögon för män

glasögontrender herr

Variationen av glasögonstilar är större än någonsin tidigare. Det finns glasögon för varje ansiktsform, tillfälle och önskad effekt. Dessutom använder många glasögonbärare idag glasögon som en modeaccessoar snarare än att bara bära dem för att deras syn kräver korrigering. Därför har också glasögon utan styrka blivit populära.

Glasögon i 1960-tals stil

trender för glasögon herr
Michael Caine i filmen Billion Dollar Brain från 1967.

En av de största bland trender för glasögon 2022 är 1960-tals stilen. Hämta inspiration från Michael Caine och de bågar han använder i filmer som Billion Dollar Brain från 1967. Dessa bågar är riktiga Statement-bågar som kombinerar snygga geometriska detaljer med glamour och vintage-estetik.

Bland annat Tom Ford har några riktigt snygga bågar av denna modell i sitt utbud 2022.

Glasögon i Wayfarer-stil

Ray-Bans Wayfarer är en klassisk solglasögonmodell som kom ut på marknaden 1956 och en modell som bland annat Robert Downey Jr använder sig av. Dessa bågar finns också som vanliga glasögon och är en av de mest stiliga och tidlösa modellerna du kan använda. Bland de trender för glasögon vi ser 2022 är detta en av de hetaste.

Överdimensionerade bågar

Kanske beror det delvis på filmen House of Gucci som nyligen hade premiär. Klart är iallafall att vi ser ett stort intresse för överdimensionerade bågar med inspiration från 1970- och 1980-talets herrmode. Just denna modell från Gucci finns i både silver- och guldfärgade bågar.

Glasögon med blåljusfilter

glasögon mot blått ljus

Glasögon mot blått ljus är glasögon som blockerar blått ljus från att nå dina ögon. Glasögon mot blått ljus rekommenderas av optiker för att skydda dina ögon från blått ljus och för att minska symtom som orsakas av användningen av digitala enheter.

Glasögon mot blått ljus rekommenderas särskilt för personer som använder datorer eller mobila enheter under långa perioder under dagen, eller för personer som tillbringar mycket tid utomhus i solljus, vilket också kan skada dina ögon. Många glasögontillverkare erbjuder också särskilda linser för datoranvändare. Dessa glasögon har filter som blockerar de våglängder som orsakar ögonstress när man tittar på skärmar hela dagen.

Glasögon när man sitter vid datorn är definitivt något att rekommendera oavsett om du behöver glasögon för synen eller inte.

Glasögon som skyddar mot blått ljus ser nästan identiska ut som vanliga glasögon, men de ger alltå även ett viktigt skydd för dina ögon genom att filtrera bort blått ljus och minska bländning och reflexer. De liknar också läsglasögon: glasögonen har tunnare ramar än vanliga glasögon vilket gör att du kan läsa genom dem vid behov samtidigt som du skyddar dina ögon från blått ljus och UV-strålning.

Det bästa med dessa glasögon är att de är diskreta. Glasögonen filtrerar endast vissa våglängder av ljus (de i det ”blå” spektrumet), vilket gör att du kan undvika att dra uppmärksamhet till dina glasögon och de hjälper ändå till att skydda dina ögon.

Glasögon mot blått ljus finns i många olika prisklasser. Allt från designerglasögon från Tom Ford som de ovan till budgetglasögon på Amazon för några hundralappar.

Glasögon utan styrka

Glasögon utan recept eller glasögon utan styrka kan köpas på nätet eller hos lokala optiker. De flesta webbutiker för glasögon erbjuder glasögon i både färdiga och anpassade storlekar.

Vilka glasögon passar mig app

vilka glasögon passar mig app

De flesta webbutiker som säljer glasögon har numera också funktioner där du kan ladda upp din ansikte i en app för att se hur du passar i olika modeller. Det gör det betydligt enklare att hitta den glasögon som passar just ditt ansikte. Bland annat hos Mister Spex och SmartBuyGlasses hittar du denna funktion.

Hur ska glasögon sitta?

hur ska glasögon sitta

Det handlar inte bara om att hitta rätt design bland alla trender för glasögon. Glasögonen skall också sitta bekvämt på näsan och inte glida ner. Därför ger glasögon med näsbåge av gummi ett optimalt stöd (inte lämpliga för glasögonbärare som svettas mycket). Glasögon som sitter bra klämmer inte bakom öronen och känns inte heller för trånga på någon annan plats.

Glasögon som inte sitter rätt på näsan kan leda till smärta i nacke och axlar. Detta gäller även glasögon som gnider mot huden vid varje rörelse av glasögonbärarens huvud; denna typ av situation uppstår vanligtvis bara med för små/stora glasögon. Glasögon måste sitta jämnt över näsan utan att heller inte trycka ner för mycket på den.

Glasögon ska sitta bekvämt på näsan utan att glida eller sitta för lågt; om glasögonen glider ner för näsan kan ansiktet vara för platt. Om glasögonen sitter för högt kan glasögonen glida av när man tittar nedåt/uppåt etc. Glasögon som sitter felaktigt på näsan kan också orsaka spänningshuvudvärk eftersom de hindrar syre från att cirkulera ordentligt genom blodkärlen i huvudet.

Detta leder till att glasögonen blir röda direkt under glasögonen, vilket återigen är en indikation på att de är för små. Om glasögonen är för breda kommer de att trycka mot glasögonbärarens kinder, vilket gör att glasögonen glider nerför näsan. För korta glasögon leder också till att glasögonbärare får smärta vid näsryggen.

Om glasögonen är alltför böjda kommer de inte att sitta jämnt på glasögonbärarens ansikte, vilket kan leda till att glasögonen inte sitter säkert eller att glasögonen glider ner i näsan. Glasögon som är böjda kan också orsaka problem med synkorrigering eftersom linserna inte längre sitter ordentligt. Vid optikerbedömningen bör du också kontrollera om glasögonbågarna är böjda; om de ser ut som om glasögonen har burits tidigare bör du fråga om det finns några skador eller minskad komfort som orsakats av att glasögonen använts oregelbundet. Glasögon kan aldrig repareras, även om de är reparerade, om glasögonen har böjts ur form.

Glasögon kvalitet

Varje bärare har olika krav som glasögon måste uppfylla. Självklart skall glasögon vara av hög kvalitet eftersom det är något du troligen kommer att bära varje dag. Det är dock sällan ett problem eftersom det finns många bra märken till bra priser i dagens läge.

Glasögonen ska vara så lätta som möjligt, så glasögon tillverkade av titan är bland de bästa eftersom de har en mycket låg vikt. Glasögon med bågar av plast erbjuder dock bättre stabilitet och hållbarhet. För glasögonbärare som använder sina glasögon vanemässigt och därför kanske utövar idrottsaktiviteter (t.ex. går eller dansar) kan glasögon som sitter på örat i stället för över örat, glasögon med lättare ram, också sättas på ganska lätt. Dessa glasögon glider inte heller av om man lutar sig framåt/bakåt/till sidan.

Glasögon av plast är mycket robusta och tål extrema temperaturer (t.ex. glasögon för bergsklättrare).

Vilka glasögon passar mig?

vilka glasögon passar mig

I dag finns glasögon i otaliga varianter. De kan ha avantgardistiska former eller klassiska enfärgade glasögon, de kan vara grå, orange, rosa eller lila, och de kanske inte ens ser ut som glasögon alls. Glasögon finns i standardstorlekar och en storlek passar alla. Men hur glasögonen passar dig personligen beror på din ansiktsform och glasögonens utformning.

En av de viktigaste frågorna när du frågar dig vilka glasögon som passar mig är ansiktsformen. Ansikten delas ofta in i åtta grundläggande typer; runda, ovala, fyrkantiga, rektangulära, triangulära, diamantformade, avlånga och hjärtformade ansikten.

Här är olika typer av glasögon och hur de passar enligt din ansiktsform:

Runda glasögon

Runda glasögon passar bäst till mjuka runda ansikten eftersom deras kanter följer ansiktets naturliga form. Även glasögon med starka linjer ger dig ett mjukt intryck. Ett bra val för dig kan vara glasögon som följer dina kinders linje eller glasögon som har runda övre delar. På runda ansikten tenderar glasögon med tunga bågar ovanpå att betona kurvor snarare än raka linjer vilket gör det svårt att upprätthålla ett skarpt utseende i allmänhet därför ska du alltid matcha bågens färg med hudfärgen på denna typ av ansiktsform.

Ovala glasögon

Du kan bära alla glasögonformer så länge glasögonen passar till ditt ovala ansikte. Ovala glasögon har en stark bas och därför tenderar glasögon att vara större på den här ansiktsformen och framhäva kurvor och mjukhet i stället för skarpa linjer.

Kvadratiska glasögon

Om du har ett fyrkantigt ansikte ska du välja glasögon med mjuka kurvor för att inte göra ansiktet bredare. Kvadratiska glasögon tenderar att vara mindre än runda glasögon, men även om de verkar större bör de aldrig röra vid ansiktskanten när de bärs eftersom detta ger extra bredd, vilket är motsatsen till vad du vill ha för ett fyrkantigt ansikte. Runda eller ovala solglasögon som har mindre linser men stora ramar kan också vara ett bra val.

Rektangulära glasögon

Om du har en rektangulär ansiktsform där pannan och hakan tenderar att vara på samma bredd passar ovala glasögon dig bäst. Ovala glasögon tenderar att mjuka upp ansiktsdragen och är därför idealiska för den här typen av ansiktsform. Om du däremot föredrar glasögon med starka linjer väljer du glasögon som har runda övre delar och håller kanterna borta från dina ansiktsmuskler.

Triangelglasögon

Små glasögon som bara täcker ungefär hälften av ögonen hjälper dig att skapa ett tydligare utseende och ger dina triangelformade ansikten mer vinkel genom att förstora ögonhålorna, vilket kan få dem att verka större och bredare än de egentligen är. Triangelglasögon har en stark bas och breda övre delar och passar därför bäst till bredare ansiktsformer. I detta fall kan glasögon med runda kanter eller glasögon som följer kindbenen hjälpa dig att skapa en balans mellan övre och nedre delen av ditt ansikte.

Diamantglasögon

Du kan bära alla typer av glasögonformer eftersom diamantformade ansikten inte behöver glasögon för att dölja något, allt de behöver är en ramfärg som framhäver deras naturliga drag. Glasögonbågarna bör vara tillräckligt tunna för att inte betona bredden upptill vilket skulle få den nedre delen av ansiktet att se liten ut eftersom den inte sticker ut från andra ansiktsdrag. Tunna glasögon passar bra ihop med skarpa drag som spetsig haka och smal näsa medan glasögon med runda glasögon i toppen kan vara ett alternativ för diamantformade ansikten som är mer köttiga.

Hjärtglasögon

De passar till hjärtformade ansikten eftersom de mjukar upp vinklar och raka linjer i hakpartiet. Men om du vill minska längden på ditt ansikte kan glasögon med skarpa övre kanter i kombination med ramar som följer dina kindben också hjälpa dig att göra ett gott intryck genom att lägga till bredd under ögonen och framhäva dem. Hjärtglasögon finns i metall eller plast.

Oblånga glasögon

För att förstärka de långsträckta ansiktsdragen väljer du glasögon med runda lockändar, som balanserar de långsträckta ansiktsdragen från pannan via kinderna ner till hakan.

Vanliga frågor – Trender för glasögon

Vilka glasögon passar mig?

Hur glasögon passar dig personligen beror på din ansiktsform och glasögonens utformning. En av de viktigaste frågorna när du frågar dig vilka glasögon som passar mig är ansiktsformen.

Hur ska glasögon sitta?

Glasögon skall sitta bekvämt på näsan och inte glida ner. Glasögon som sitter bra klämmer inte bakom öronen och känns inte heller för trånga på någon annan plats.

Var hittar man glasögon med blåljusfilter?

De flesta optiker online erbjuder numera många olika modeller av glasögon mot blått ljus. Dessa finns i alla möjliga prisklasser, från designerglasögon för tusentals kronor, till budgetvarianter på några hundra kronor.

Var hittar man glasögon utan styrka?

Du hittar glasögon utan styrka bland många modebutiker online. I dessa fall behöver du inte vända dig till en optiker eftersom det är glasögon utan recept.

Vilka är trender för glasögon 2023?

Vi ser många vintage-inspirerade glasögon under 2023. Här märks bland annat starkt markerade bågar med inspiration från 1960-talet och 1950-talets Wayfarer-bågar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *