Trenderna för manliga accessoarer

Slipsen är en av de mest manliga accessoarerna och har historiskt sett signalerat både makt och status. Under årens lopp har populariteten hos slipsen gått upp och ned, men nu kan vi igen se en ökad popularitet hos denna klassiska accessoar.

Även andra klassiska accessoarer som hängslen har nu fått ett ökat intresse bland allmänheten i och med de allt högre midjorna på byxorna – något som vi bland annat konstaterade i vår guide till sommarkläder herr.

Det finns en del saker att beakta vid valet av slips. Dels finns olika material, storlek, mönster och färger på slipsarna – och här påverkar trenderna inom herrmodet till viss del vad som är ”inne” för tillfället. Det skall dock samtidigt konstateras att trenderna påverkar slipsarna i mindre utsträckning än vad som är fallet hos många andra plagg inom herrmodet.

En fluga är obligatorisk till högtidsklädsel som frack och smoking, men den har även sina trogna användare som vardagsaccessoar. Även här finns några generella trender att ta fasta på inom herrmodet.

slipsmodet sommaren 2019

Slipsar

Som en del av det ökade intresset för klassiskt herrmode har vi nu sett en återgång till de allt bredare slipsarna. Någon kanske minns de trådsmala slipsarna som var så populära inom herrmodet för drygt 10 år sedan. Även om det numera också finns slipsar i många olika bredder, verkar det som att de allra smalaste varianterna blivit allt mindre populära på herrmodescenen.

För många är detta en välkommen utveckling eftersom en bredare slips gör det betydligt enklare att välja den slipsknut som man önskar.

Nu kan vi också se ett ökat intresse för ullslipsen. Till tweedplaggen har denna alltid varit en naturlig accessoar, men även till annan klädsel har vi nu sett att ullslipsen blivit allt populärare igen.

En glencheck-rutig ullslips från Profuomo från min egen garderob.
Från Profuomo och slipsshop.se kommer även denna ullslips med färger som passar utmärkt till tweedkostymen.

En stickad/virkad slips är mångsidig till sitt användningsändamål och bidrar till variation i slipsgarderoben. Denna variant på slips fick liksom ullslipsen ett riktigt genombrott för drygt 10 år sedan och egentligen har vi aldrig sett något avtagande intresse för denna slipstyp under tiden. Därför kan den nu klassas som en etablerad del av slipsutbudet för mannen.

Sidenslipsen har alltid varit populär såväl i affärssammanhang som till fester. När man pratar om sidenslipsar finns här dock många olika varianter och det kan därför vara svårt att kategorisera denna. Generellt sett ser vi ändå nu ett ökat intresse för den mer robusta sidenslipsen med en lätt textur i materialet.

Lyxig Progetto slips i förstklassig italiensk siden. Denna robusta slips har fiskbensmönster som ger den en speciell finish. Bild: slipsshop.se
lyxiga sidenslipsar 2019
Bild: slipsshop.se

Ett annat allt populärare alternativ till den traditionella sidenslipsen är linneslipsen. Den matta ytan på linnetyget ger ett riktigt stiligt intryck och den passar speciellt till sommarens kostymtyger.

Linneslipsen är tunn och ger därmed bra möjligheter att utforma önskad slipsknut. Detta är en slipsmodell som bör finnas i varje välklädd mans garderob till sommaren.

linneslipsar
Bild: slipsshop.se

Flugor

Det är kanske lite svårare att urskilja klara trender gällande flugan. För tweedplagg är ullfluga naturligtvis det naturliga valet. För fracken och smokingen är flugor i siden likaså ett säkert val som hängt med genom alla år.

I och med den ökade användningen av alternativa material på smokingkavajen, där framförallt sammet blivit mer populärt, har även sammetsflugan vunnit i popularitet. Sammet är ett riktigt lyxigt material för flugan och denna passar också utmärkt till den traditionella svarta smokingen oavsett årstid.

Ullfluga i klassiskt mönster. Bild: flugshop.se
Fluga i högkvalitativ bordeaux sammet från E.L.Cravatte. Bild: flugshop.se

Hängslen

Hängslen har, precis som flugan, alltid haft sina trogna användare. Men vi kan ändå se en ökad användning nu i och med de allt högre midjorna på våra byxor. Hängslen är på så sätt en fascinerande accessoar att de förknippas både med finansmän och en mer bohemisk livsstil.

Tack vare filmer som Wall Street från 1987, där man såg Michael Douglas bära dressade hängslen, har dessa kommit att förknippas med finansmän. Men hängslen kan likaväl förknippas med bondesamhället från den första delen av 1900-talet. Varifrån man hämtar sin inspiration är bara en fråga om tycke och smak.

Som tur finns det många olika stilar på hängslen, med alternativ för såväl kostymen som en mer avslappnad klädstil.  

Klassiska modellen ”The Lawyer” från Wiseguy Suspenders med läder- och mässingsdetaljer. Bild: hangslenshop.se
En annorlunda typ av hängslen i läder. Dessa stängs med två så kallade hummerhakar och trots att lädret gör dessa hängslen hållbara är de samtidigt flexibla tack vare den elastiska bakremmen. Bild. hangslenshop.se
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *