Två upplyftande drinkar för den mörka årstiden

kaffedrinkar

Vintertiden är här och mörkret sänker sig över Sverige. Från friska sommardrinkar med gin, vodka och massor med fruktighet är det nu dags att plocka fram det lite fylligare registret. Sällan har kaffe gjort sig bättre i drinken (och i adventskalendern) än just nu.

Här kommer två tips på drinkar med kaffe – en kall och en varm, till middagen med vännerna eller kanske en riktigt mörk söndag.

Irish Coffee på klassiskt vis

Vad passar bättre än att bjuda nära och kära med i december än en värmande och klassisk kaffedrink; Irish Coffee gjort på Tullamore D.E.W, som är den whiskey som ursprungligen användes i drinken.

Den varma kaffedrinken sägs ha skapats vintern 1943 på Shannon Airport (Foynes Port) på Irland av Joseph ”Joe” Sheridan. Sent en vinternatt 1943 lämnar ett passagerarflyg Foynes med destination New York. Efter ett antal timmar i luften blir vädret över Atlanten betydligt sämre och kaptenen tvingades vända om för att sätta sin besättning i trygghet. Ett Morse-meddelande skickas till Foynes kontrolltorn för att informera flygplatsen om planets återkomst. Restaurangen har stängt, men personalen med kocken Joe Sheridan i spetsen kallas tillbaka för att ta emot de oroliga och huttrande passagerarna och för att erbjuda dem något varmt och stärkande att dricka. 

Joe blev enligt berättelsen inspirerad av de tuffa och kalla väderförhållandena och lät blanda i lite irländsk whiskey tillsammans med kaffet som sedan toppades upp med lättvispad grädde. Den varma kaffedrinken gjorde omedelbar succé och legenden säger att tystnaden lade sig i restaurangen när de utmattade och frusna gästerna inmundigade den nyuppfunna drycken. En av passagerarna ska senare ha tackat Joe för det underbara kaffet och frågat om det var så kallat ”Brazillian Coffee?”. Joe skall då ha replikerat: ”Nej, det är Irish Coffee!” 

Irish Coffee

Ingredienser:

 • 2 tsk farinsocker 
 • 5 cl Tullamore D.E.W
 • 1 kopp varmt kaffe
 • Grädde

Gör så här:

1.    Skaka grädde till en luftig konsistens förslagsvis i en shaker.

2.    Häll upp whiskeyn i ett värmetåligt glas eller en mugg. 

3.    blanda i farinsocker i whiskeyn och fyll på med varmt kaffe.

4.    Rör om ordentligt med en sked för att ösa upp sockret. 

5.    Toppa drinken med grädde ända upp till kanten

Iced Espresso – perfekta kaffedrinken istället för dessert

Drambuie är en whiskylikör som är en blandning av lagrad skotsk whisky, kryddor, örter och ljunghonung. Dess ursprung kan spåras till ett hemligt recept som skapades för den skotske Bonnie Prince Charlie av hans kungliga apotekare på 1700-talet. Namnet Drambuie kommer från skotsk-gaeliska ”An Dram Buidheach” och betyder ”Drycken som mättar”. Tillsammans med kaffe bildas en himmelsk kombination.

skärmdump espresso drambuie.png

Drambuie Iced Espresso

Ingredienser:

 • 50 ml Drambuie
 • 50 ml Espresso (eller annat valfritt kaffe)
 • Is

Gör så här:

 • Fyll ett valfritt glas med isbitar
 • Mät upp Drambuie och häll över isen
 • Fyll på med Espresso eller vanligt svart kaffe
 • Rör om
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *