Unik Rolex Cosmograph Daytona på Bukowskis Important Timepieces

eftertraktade samlarklockor på klockauktioner

En av de absolut mest eftertraktade och ikoniska bland alla modeller av klockor är Rolex Cosmograph Daytona. Namnet på klockan härstammar från det att Rolex blev officiell tidtagare för Daytona International Speedway på 60-talet.

Det var år 1955 som Rolex presenterade sin första manuella kronograf och 1963 kom den första modellen av Rolex Cosmograph. Detta var en modell som var speciellt framtagen för motorsportvärlden för att kunna beräkna hastigheter med kronograffunktionen och tachymeterskalan.

Klockan kallades dock inte genast för Daytona. Ursprungligen användes namnet Le Mans i annonser, innan man slutligen valde namnet Daytona för denna modell i Cosmograph-serien.

Olika generationer av Rolex Cosmograph Daytona

rolex dayton cosmograph

Historien om Rolex Cosmograph Dayton brukar delas in i olika epoker där de manuella kronograferna anses vara den första generationen. Dessa tillverkades i ett flertal olika modellserier från 1963 fram till 1988 och tillhör idag de mest efterfrågade modellerna i klockvärlden. På auktioner säljs dessa modeller till stora summor.

Modellen som säljs på Bukowskis

mest eftertraktade lyxklockor

Den Daytona som säljs på Important Timepieces har referens 6241 och den införskaffades av nuvarande ägaren för närmare tre decennier sedan och använts sparsamt sedan dess. Produktionen är låg och uppskattningsvis är det totala antalet tillverkade klockor under 3000 stycken. Denna utmärker sig med en boett i mycket fint skick, en vacker bakelit-bezel samt en ovanlig och felfri urtavla med texten “Daytona” i ljusblått.

Klockan säljs på Important Timepieces 2 november och utropet ligger på 800 000 – 1 000 000 kronor.

Här hittar du samtliga klockor i som ropas ut på Bukowskis Important Timepieces i Stockholm.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *