Utställningen Downton – I nöd och lust

downton abbey exhibition utställning
Foto: Sara Brodén

Inget annat svenskt slott är så brittiskt som Tjolöholm. Det skriver en prisbelönte författaren och professor emeritus Fredric Bedoire i sitt mästerverk Svenska slott och herrgårdar: En historisk reseguide. Att ännu en utställning från den kultförklarade brittiska TV-serien Downton Abbey snart kan beskådas på just Tjolöholms slott känns därför naturligt.

Tjolöholms Slotts succéutställning Dräkter från Downton följs alltså 2018 upp av ett nytt urval av eleganta originalkläder från Downton Abbey, kompletterat med brudklänningar inspirerade från TV-serien. I utställningen Downton – I nöd och lust ges nya perspektiv på kulturhistorien runt kärlek, bröllop och äktenskap för herrskap och tjänstefolk i början av 1900-talet.

Våra besökare och vi får inte nog av Downton Abbey säger slottets kulturchef Karin Kvicklund. Tiden då Tjolöholms Slott var i bruk som ett hem sammanfaller med tiden då TV-serien utspelar sig, så kostymerna gifter sig med slottets inredning på ett fascinerande sätt. Det ger tillfälle att berätta slottets egen historia ur nytt perspektiv, säger slottets kulturchef Karin Kvicklund

Utställningen Downton – I nöd och lust

Utställningen ”Downton – I nöd och lust” har tagits fram i samarbete med Tillskärarakademin i Göteborg och Hallwylska museet och visas på Tjolöholms Slott 3 februari-30 december 2018. Ett nytt urval dräkter kommer att presenteras och besökaren tas med på en relationsresa hundra år tillbaks i tiden.

Besökaren får uppleva såväl komfortabla salonger som den enklare miljön bakom dörren till tjänstefolkstrappan. Den brittisk-halländska slottsmiljön utgör fonden till välskräddade originalplagg från TV-serien.

downton abbey kläder utställning exhibition
Foto: Sara Brodén

Kärleken drabbade både herrskap och tjänstefolk, men vem gifte man sig med, varför och hur? En viktig uppgift för dåtidens socitetsfamiljer var att ordna lämpliga partier åt sina barn och rollerna inom äktenskapet präglades av tydliga förväntningar.

Giftermål var en familjeangelägenhet som angick långt fler än de unga tu, såväl på Downton Abbey som på Tjolöholms Slott. För både herrskap och tjänstefolk var en stabil ekonomi förutsättningen för att knyta hymnens band.

Synen på kärlek, äktenskap och relationer har ändrats på hundra år medan intresset för brudklänningar och bröllopstraditioner är lika starkt nu som då. I samarbete med Tillskärarakademien i Göteborg har Tjolöholms Slott låtit sy upp två brudklänningar inspirerade av Lady Marys och Lady Ediths brudklädslar, för att ge upplevelsen av ett societetsbröllop på ett lantgods vid förra seklets början.

Besökaren kommer att mötas av kläder som burits av flera av seriens kärlekspar, så som Lord och Lady Grantham, Carson och Mrs Hughes, Mr Bates och Anna med flera.

dräkter från Downton Abbey
Foto: Will Rose

Hur såg då en brudgum ut i Downton Abbey? Ovan finns kläder som burits av Matthew Crawley och lady Mary Crawley i serien och som funnits med i utställningen Dräkter från Downton.

I serien gifte sig Matthew Crawley i just denna utstyrsel som ni kan se på bilden nedan.

dräkter från filmen Downton Abbey
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *