Utställningen Legendary Louis Vuitton Bags & Trunks snart i Sverige

Louis Vuitton är det mest exklusiva och anrika märket för bagage, som vi konstaterade i ett inlägg för ett par veckor sedan. Nu är det klart att utställningen Legendary Louis Vuitton Bags & Trunks The Exhibition kommer till Sverige och Göteborg i mars och erbjuder ett sällsynt tillfälle att få uppleva en riktig djupdykning i historien bland unika bagage.

Utställningen Legendary Louis Vuitton Bags & Trunks The Exhibition är baserad på en av världens största och mest unika samlingar av Louis Vuitton trunkar, från 1856 och framåt. I kollektionen finns bland annat rariteter och trunkar som ägts, namngivits eller designats av celebriteter som exempelvis president Frank D Roosevelt, skådespelarna Judy Garland, Sharon Stone och modedesignern Tommy Hilfiger. Flera av trunkarna bär dessutom på unika berättelser med kopplingar till exempelvis Titanic och författaren Ernest Hemingway.

Utställningen hade världspremiär i Amsterdam december 2017 och har fått fantastiska recensioner av gäster och media. ”This is a must see exhibition”, uppmanade magasinet VOUGE, ”Extraordinary” skrev modemagasinet Marie Claire och Tripadvisor gav utställningen högsta betyg efter premiärbesöket. Göteborg är utställningens andra stopp med öppning den 16 mars.

Väskor och koffertar från den 164-åriga franska Louis Vuitton har det senaste decenniet blivit samlarobjekt för miljonbelopp, hos både Sothebys eller Christies. Men det handlar då huvudsakligen inte om fabriksnya föremål, utan väskor som ägts av celebriteter eller som berättar en spännande historia med en unik proveniens.

De senaste årens auktionshausse och samlarvurm har skapat både ett musealt och finansiellt intresse för väskföretaget från Paris. Sedan 2015 har Louis Vuittons historia presenterats på utställningar runt om i världen, men även i permanenta samlingar på Grand Palais respektive Musée de la Mode de la Ville de Paris.

– Fransmännens eftertraktade designväskor går hand i hand med den alltmer inflytelserika modeindustrin och blir ett konkret exempel på att kvalitet lönar sig. Deras väskor, koffertar och tillbehör kan idag kosta långt mer än prislappen för tio eller hundra år sedan, om proveniensen är den rätta. Slitage och patina kan faktiskt höja värdet, säger Stefan Papangelis VD på Nordic Exhibitions & Events AB.

Louis Vuittons väskor och historia har på senare år visats upp i bland annat Paris, Tokyo och Seoul. Det finns två parallella utställningar. Dels en utställning som presenterar det ikoniska varumärket från bolagets arkiv sedan 1854. Denna utställning har publikt visats under titeln ”Volez, Voguez, Voyagez” i New York.

Parallellt turnerar en av världens största privatägda samlingar av, historiska Louis Vuitton väskor och koffertar. Det svenska bolaget Nordic Exhibitions som producerar utställningen Louis Vuitton Bags & Trunks The Exhibition har skrivit avtal med Hufvudstaden om en exklusiv utställning för Sverige. Utställningen har premiär den 16 mars.

En hängiven och passionerad samlarfamilj har bit för bit byggt upp en av världens största samlingar kring Louis Vuitton. Samlarådran ligger i släkten. Idag äger familjen närmare 400 väskor och koffertar med referenser till bland andra författaren Ernest Hemingway, Titanic, en amerikansk president, filmstjärnor i Hollywood och en färgstark släkt av indiska maharadjor. Den äldsta är daterad 1856 och bland de mest nutida provenienserna märks fashionistas som Sharon Stone, Tommy Hilfiger, Karl Lagerfeldt

De förmögna samlarna står på kö. Bland Louis Vuittons internationella auktionsnoteringar finns bland annat en Louis Vuitton-väska av konstnären Takashi Murakami från 2007, vilken klubbades för cirka 2,5 miljoner kronor (245.000 dollar plus auktionshusets provision) vid Sothebys i New York 23 november 2013.

Att den nämnda väskan inte förvärvades till den världsledande samlingen beror på att Murakamis väska är ett konstverk, oanvänd och utan historik.

Ett stort antal av de föremål som ska ställas ut i Göteborg kommer från kulturpersonligheter, makthavare och celebriteter och exakt de unika provenienserna är det som lockar samlarna att investera mångmiljonbelopp. Det mest annorlunda föremålet i utställningen är en Louis Vuitton Monogram teddy bear. En samlarprodukt som nyligen såldes på aktion för 182 000 dollar.

Platsen för utställningen är Galleri Fredstan (Södra Hamngatan 55) i Göteborg och den pågår mellan 16 mars – 19 augusti 2018.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *