Våren/sommaren 2017 från Cesare Attolini

mode för mogna män

En återkommande favorit här på Gentlemannaguiden är Cesare Attolini och deras kollektioner för varje ny säsong. Det är svårt att veta i hur hög grad fascinationen hänger ihop skräddarhantverket eller på det faktum att Cesare Attolini i samband med att de släpper en ny kollektion, förutom själva kläderna, även bjuder på underbara miljöer med det bästa av det som Italien har att bjuda på.

Tidigare har vi bland annat fått hänga med till Lake Como, Toscana och Langhe i Italien för att beundra både Cesare Attolinis senaste kollektioner, samt dessa områdens kulturutbud och vackra vyer. Denna gång bär det av till Amalfikusten där vi bland annat får stifta bekantskap med de vackra vyerna runt restaurangen/hotellet Don Alfonso 1890 och det fantastiska hantverket från krukmakarna Campania.

Precis som tidigare års vår- och sommarkollektioner är det ljusare och klarare färger som gäller, som sig bör när ljuset och värmer på allvar gör sitt inträde. Som alltid tillverkas varje plagg i Cesare Attolinis kollektioner helt för hand i skrädderiet i Casalnuovo i utkanten av Neapel. Det tar mellan 25 till 30 timmar att färdigställa en kostym. Runt 130 skräddare jobbar vidare med den expertis som man samlat på sig genom åren från bland annat dess tidigare ägare Vincenzo och Cesare Attolini.

Då det gäller Cesare Attolini är märket synonymt med Neapels skräddarkonst över hela världen. Det var faktiskt Attolinis grundare Vincenzo Attolini som på 1930-talet skapade den okonstruerade kavajen i sin lilla verkstad i Via Vetriera. Sedan dess har Attolini över tre generationer bibehållit sin status som en av världens främsta kostym- och kavajtillverkare.

Vad kostar då en handgjord kostym från Cesare Attolini kanske någon frågar sig? Från bland annat tyska Braun Hamburg kan man köpa sig en kostym för drygt 33 000 kronor. Jag skulle dock rekommendera att man inte köper kostymer i denna prisklass på nätet, utan att man isåfall hellre söker sig till någon av de butiker som säljer märket för att få den perfekta passformen. I Stockholm säljer bland annat Gabucci på Nybrogatan 14 kostymer från Cesare Attolini.

Innan vi går över till själva kollektionen blir det dock lite mer om Amalfikusten, som är en kuststräckning på sydsidan av Sorrentohalvön i Italien. Den ligger i provinsen Salerno i Kampanien. Kollektionen har alltså till stor del fotograferats i och omkring Don Alfonso 1890, som är ett lyxhotell/restaurang med utomhuspool nära Piazza Tasso.

Hotellet kvällstid, med dess unika utomhuspool.

Amalfikusten är känd för sin produktion av likören Limoncello. Det är verkligen inga problem med tillgång på råvaror eftersom citronodlingar finns utmed hela kusten från februari till oktober.

Amalfikusten har förekommit i många sammanhang i både böcker och filmer. Jag väljer dock att plocka fram en ikonisk reklamfilm med Galaxy Chocolate från 1950-talet med Audrey Hepburn i huvudrollen för att förevisa den magiska atmosfären på den gyllene Amalfikusten.

Varje gång jag söker mig till Italien med mina inlägg söker jag stämningen genom att applicera lite av Acqua di Parmas klassiska citronunderverk Colonia EdT på handleden. Acqua di Parma har dock lanserat en hel serie med parfymer som går under namnet Blu Mediterraneo och som skall återspegla dofterna från olika klassiska orter i Italien. Just denna, Fico di Amalfi är en vitaliserande och uppfriskande doft som i doftform skall återspegla Amalfikusten, som är täckt av citruslundar och med bländande vacker utsikt över Medelhavet.

Så över till kollektionen från Cesare Attolini för våren och sommaren 2017. Om ni önskar beundra kläderna mer i detalj är det bara att klicka på bilderna så förstoras dessa.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *