Blackwing 602 – klassiskt verktyg hos några av historiens främsta kreativa artister

de bästa pennorna på marknaden författare

Vilken är den mest ikoniska pennan bland kreativa artister? Vi har redan tidigare utropat reservoarpennan som en av de mest ikoniska modellen av pennor hos författare och andra kreativa artister.

Frågar du de riktiga entusiasterna finns det dock ett alternativt svar på frågan. Blackwing 602 är en penna som blivit känd som valet bland några av världens mest kända författare och kreativa artister genom historien. Detta är en ikonisk blyertspenna, med en tidlös design och lyxig finish och ett måste i pennskrinet.

Vad är det då som är så speciellt med denna blyertspenna? Det reder vi ut i denna artikel.

Historien om Blackwing 602

Blackwing 602 började tillverkas av The Eberhard Faber Pencil Company år 1934. Med en slogan som löd ”Half the Pressure, Twice the Speed” försökte företaget marknadsföra sig främst till stenografer.

Pennan Blackwing 602 har en unik mjukhet från blyet 3B/4B, men samtidigt hållbarheten hos HB, som befinner sig mitt på hårdhetsskalan på en blyertspenna.

buy blackwing 602 iconic pen for writers

Men Blackwing skulle snabbt utvecklas från ett kontorsverktyg till kreativa artister. Bland de kända författare som tidigt kom att använda sig av Blackwing 602 kan nämnas Chuck Jones, John Steinbeck och Don Bluth.

Även inom andra områden var pennan populär, där bland annat musikern Quincy Jones och poeten Archibald MacLeish använde sig av pennan – bara för att nämna några.

Kreatörer med flertalet Emmys, Grammys och oscarsstatyetter har skapat sin alster med denna amerikanska klassiker.

Blackwing 602 slutar tillverkas

År 1988 blev Eberhard Faber uppköpt av Faber-Castell och pennan blev samtidigt omdöpt till Faber-Castell Blackwing 602. Men redan 1994 förvärvades Faber-Castell av Newell Rubbermaid och pennan återfick namnet Eberhard Faber Blackwing 602.

Under denna tidsperiod gick den maskin sönder som tillverkade den kännspaka metalldelen för suddgummit i bakdelen av pennan. Det var under en tidsperiod då det tillverkades drygt 1000 pennor av Blackwing 602 per år.

Eftersom volymen var så låg gjordes beslutet att upphöra produktionen och sälja återstoden av lagret. Produktionen av Eberhard Faber Blackwing upphörde officiellt 1998.

Blackwing 602 idag

2008 skulle California Cedar Products Company köpa upp märket Blackwing Pencil och återlanserade Blackwing 602 i juni 2011.

Det skulle visa sig vara ett lyckat drag. Numera är pennan populärare än någonsin hos kreativa artister runtom i världen. Det är den rektangulära radertoppen som gett Blackwings pennor deras karaktäristiska form. Något som genom åren också blivit synonymt med hög kvalité.

iconic blackwing 602 for writers and creative artists

Vad är det som gör pennan speciell?

Vad är det då som gör pennan så populär och till en av de mest ikoniska pennorna på marknaden idag? Såklart arvet, men även gällande Blackwing 602 har en del utveckling skett genom åren.

Här är några orsaker till populariteten idag.

  • Kvaliteten. Blackwing 602 är gjord av det bästa möjliga materialet. Cederträ från Kalifornien och Oregon, med en lyxig finish och i en klassisk hexagonal form som är lätt att greppa.
  • Unikt material på stiftet. Pricken över i:et är den japanska premium-grafiten som stiftet i pennan numera består av. På grund av den unika blandningen av vax, lera och grafit gör det den japanska grafiten mörkare och mjukare än vanlig grafit. 
  • Olika hårdheter. Numera finns pennorna även i fyra olika hårdheter. Främst för att du ska kunna använda dem oavsett om du vill skriva eller teckna.
  • Limiterade utgåvor. En gång i kvartalet släpper Blackwing också limiterade utgåvor av pennor med ett unikt utseende. Varje serie hyllar människor, platser och händelser, vars kreativitet har haft stor betydelse genom historien. Bland de personer som har fått varsin utgåva tillägnad sig hittar vi bland annat nämnda John Steinbeck.
  • Stilrena och praktiska pennor. Pennorna från Blackwing är stilrena och väldigt användbara. Bland sortimentet hittar du inte bara pennor, utan även snygga tillbehör som lyfter användandarupplevelsen till en helt ny nivå.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *