Varför du bör investera i kläder i kashmir denna höst och vinter

varför tröja i kashmir
Bild: Soft Goat höst/vinter 2022

Kashmirull anses vara ett av de lyxigaste materialen och har blivit mångas favorit att bära. Här reder vi ut några av fördelarna med att bära kläder i kashmir.

Vi har lyft fram lyxiga tyger som kashmir som en av de hetaste trenderna inom herrmode. Det märks inte minst i de kollektioner som lanserats till hösten och vintern 2022.

Bland annat Oscar Jacobson som redan i flera säsonger tagit fram både rockar och tröjor i kashmir. För dig som letar efter lyxiga och bekväma tröjor i kashmir kan även Soft Goat rekommenderas som bygger sina kollektioner på plagg tillverkade i 100 % kashmir.

Bland övriga exklusiva märken som tillverkar högklassiga kläder i kashmir kan bland annat italienska Brunello Cucinelli nämnas. Även hos Piacenza Cashmere och People’s Republic of Cashmere hittar du lyxiga tröjor och accessoarer i kashmir. Förutom tröjor är en halsduk eller mössa i kashmir något av det bekvämaste du kan bära när det blir kallare.

Fördelarna med att bära kläder i kashmir

snygga kashmirtröjor herr 2022

Kashmir har många fördelar som är svårt att hitta hos andra material. Det är lätt att förstå varför materialet blivit så populärt även inom herrmodet de senaste åren. Detta ullmaterial är en fiber som utvinns från vissa typer av getter som lever i ett kallt klimat – ursprungligen i regionen Kashmir på nordvästra Indiska halvön. Nuförtiden kommer dock det mesta av kashmirullen från Kina och inre Mongoliet.

Här är några av de största fördelarna med att bära kläder i kashmir.

Bekvämt tyg utan irritation

De flesta som använder kashmir gör det för dess mjuka kvalitet. Oavsett vad du gör, oavsett om du är ute och reser eller kopplar av hemma, kommer du garanterat att känna dig bekväm i en kashmirtröja. Det betyder att du kommer att bära den oftare och längre, så det är väl värt att betala lite extra för den.

Många känner även att tröjor av olika sorters ull kliar och orsakar irritation på huden. Med kashmir är detta inte fallet. Även efter frekventa tvättar förblir detta lyxigt mjuka material slätt och mjukt vid beröring. För personer med känslig hud är detta en stor fördel.

Fukttransporterande och andningsbart

snygga kläder i kashmir herr 2022

När vädret blir kallare till hösten och vintern är en snygg tröja en viktig del av dina vardagliga outfits. Detta kan dock göra det svårt för din kropp att reglera temperaturen. Här kan kashmir göra stor skillnad.

Liksom kläder som är tillverkade för sport och motion är kashmir fukttransporterande. Det innebär att den inte absorberar svett och drar åt sig dålig lukt. Du kan bära din kashmiröverdel hela dagen eller till och med i flera dagar innan den behöver tvättas. Trots sin värme håller detta mycket andningsbara tyg dig fräsch längre.

Perfekt för resor

snygga tröjor i kashmir herr 2022

Att packa med kläder på resor är ofta ett problem. De tar mycket plats i resväskan och ofta är de också skrynkliga när du väl kommer fram. Kashmir beter sig annorlunda, vilket gör den perfekt för resor. För det första är tyget tunt och lätt. Till och med den varmaste kashmirtröjan är mycket tunnare än varma tröjor av andra material.

För det andra är kashmir skrynkelfritt. Det betyder att du kan packa upp tröjan på hotellet, ta på dig den och se tillräckligt snygg ut för att gå ut på middag.

Om du vill ta din klädsel till nästa nivå finns det få bättre alternativ än kashmir. Detta otroligt mjuka material är bra för din hud samtidigt som det ser fantastiskt ut. Du kanske betalar lite extra för det, men du kommer att upptäcka att du använder det oftare så det är definitivt värt pengarna.

Hur man sköter kläder av kashmir

Hur man sköter kläder av kashmir

När du väl investerat i ett kashmirplagg finns det några saker att tänka på gällande vård av dessa. En väldigt bra egenskap hos kashmirullen är att det till viss del är självrengörande. Därför bör du i första hand hänga ut dina kashmirplagg och vädra dem efter att du burit dem. När plagget blivit smutsig eller börjat dra på sig lukter är det dock dags att tvätta.

Maskintvätt av kashmir

tvättråd kashmir

Du bör använda ett ullprogram eller handtvättsprogram när du tvättar kläder i kashmir. Använd endast maskintvätt i ullprogrammet och tvätta aldrig temperaturer på över 30 grader. Använd heller inte centrifugen på över 800 varv per minut.

Använd rätt tvättmedel

hur tvätta kashmir

Du bör alltid använda ett fintvättmedel som är speciellt framtaget för känsliga material när du tvättar kashmir. Denna typ av tvättmedel innehåller inga enzymer och är förstärkt med lanolinolja som vårdar och skyddar fibrerna i känsliga tyger. Det gör även tygerna mjukare och gör så att de bevarar sin lyster.

Använd steamer istället för att stryka

steamer för kashmir tyg

När du tvättat ett kashmirplagg kan det bli en aning missformat. Du får tillbaka formen genom att använda en steamer. Det är även möjligt att stryka plagget, men då bör du se till att temperaturen är under 150 grader så att du inte plattar till fibrerna.

Med en steamer är det enklare att ge tillbaka plagget sin ursprungliga lyster och form – dessutom på ett skonsamt sätt.

Vik kashmirplagg istället för att hänga

klädvård tips kashmir

Kashmirplagg bör alltid ligga vikta i lådor istället för hängda på en galge. Det är för att undvika att slita ut axelpartiet och göra så att de tappar formen.

Ta bort noppor regelbundet

klädvård av kashmir

Ju bättre kvalitet på kashmirtyget, desto mindre noppor. Men även kashmirtyget kommer att få noppor på områden där det utsätts för friktion. Att använda en noppborttagare ger tyget nytt liv igen!

Använd borste för att ta bort hår och damm

bästa borste för kashmirtyg

Det fastnar ofta hår och damm på ulltröjor. I många fall är det enkelt att skaka av damm genom att vädra eller skaka kashmirplaggen efter varje användning. Ett skonsamt och bra sätt att ta bort hår och damm är även en så kallad Lint Brush som till skillnad från klädrullar med plastfilm inte lämnar någon klistrig yta på dina plagg.

Vanliga frågor om kashmir

Hur tvätta kashmir?

Kashmir skall aldrig tvättas i över 30 grader och med ett milt rengöringsmedel som är anpassat för tyget. Använd gärna tvättpåse när du tvättar kashmir.

Är kashmir varmt?

Kashmir är ca. fyra gånger varmare än annan ull. De getter som kashmir utvinns från har väldigt lågt underhudsfett, trots att de lever i ett kallt klimat. Det gör att utvecklar ett mycket varmt ull.

Är kashmir stickigt?

Bra kashmirull är otroligt mjuk och är inte som många andra varianter av ull. Det ska inte klia eller vara stickigt mot huden om det är kashmir av bra kvalitet.

Från vilket djur kommer kashmir?

Kashmirull kommer från kashmirgetternas underull. Detta ull består av mjuka och fina hårstrån som skyddar getterna mot kyla under de långa och bistra vintrarna. Det är denna mjuka underull som används för att göra kashmirgarn som senare blir kläder.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *