Världens bästa mat- och dryckesböcker 2023 korade – i Umeå

årets bästa matlagningsbäcker drycksböcker

Gourmand Awards, världens största kokbokstävling, har avgjorts – i Umeå. Efter att ha turnerat jorden runt i städer som Paris, Peking, London och Kuala Lumpur så återvända nämligen tävlingen återvänt till Umeå för andra gången i rad. Priset grundades för nästan 30 år sedan av Edouard Cointreau, en ättling till den Edouard Cointreau som en gång skapade drycken Cointreau.

Priset för världens bästa kokbok alla kategorier gick till Singapore och Marshall Cavendish med boken ”The Food of Singapore Malays”, medan ”Châteauneuf-Du-Pape, Histoire Géologique et naissance du terroir” blev årets bästa dryckesbok.

I Sverige finns som bekant många duktiga mat- och dryckesskribenter, vilket inte minst syns i antalet titlar vi kammade hem i tävlingen. Här är några av alla de svenska vinnarna:

”Shakers: Kvinnor som skakat barvärlden” av Anna Granlund

årets bästa drinkböcker shakers av anna granlund

En bok som samlar några av alla de svenska kvinnor som skakat om barvärlden: från änkor i Gamla Stan på medeltiden till dagens svenska kändisbartenders som tagit svenska drinkar långt utanför Sveriges gränser. Innehåller både historier, intervjuer och recept med ett stort antal kvinnliga bartenders.

”Historisk värmländsk mat” av Sara Bodin Olsson

Historisk värmländsk mat av Sara Bodin Olsson

Kända och okända rätter och bakverk från Värmland; ostpastejer från Sunne prästgård, citronstjärnor från Nancy Enwalls husmodersskola i Karlstad, risgrynskaka med lingongrädde från Selma Lagerlöfs Mårbacka och förstås även klassiker som nävgröt, klengås och kolbulle.

”Asado, argentisk grillning” av Florencia Abella

Asado av Florencia Abella en av årets bästa matlagningsböcker 2023

En bok om asado, argentinsk grillning som är mer än bara matlagning – en grillkultur där maten och det sociala står mer i centrum än utrustningen. Boken har fått väldigt fina recensioner i svensk press och bland annat utnämnts till ”årets grillbibel” av Svenska Dagbladet.

”Vilda drinkar” av Bella Porcile

årets drinkbok vilda drinkar av Bella Porcile

En bok om cocktails med smak av världen, av en av Sveriges bästa bartenders. Bella Porcile blandar drinkar med både svenska råvaror och svenska drycker.

”Trettio vinkällare: Konsten att lagra och njuta av vin” av Johan Magnusson

trettio vinkällare av Johan Magnusson  en av världens bästa drinkböcker

En bok om den ädla konsten att lagra vin, från urval till utrustning, från en av Sveriges största vinprofiler. Innehåller även en genomgång av trettio svenska vinkällare, från slott till lägenheter, och intervjuer med ägarna.

”Spritz: Italiens cocktailkultur numero uno” av Sture Bjarnelind

spritz av sture bjarnlind en av världens bästa drinkböcker

Journalisten Sture Bjarnelind gav sig ut på en jakt för att lära sig allt om spritz, från dess resa i Italien till global drinkkultur. Bjarnelind har samlat 68 spritzrecept från hela världen och guidar till allt från historien bakom till de rätta glasen och tillbehören för en fantastisk drink.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *