Ny studie avslöjar världens mest romantiska vägar för en bilsemester

de mest romantiska vägarna i världen för bilsemester

Inför alla hjärtans dag som infaller nästa måndag tar vi här fram en intressant studie för alla par som är sugna på att uppleva romantiska bilresor. Här är världens mest romantiska vägar för en bilsemester.

För dem som vill gifta en kärleksfull Alla hjärtans dag med en känsla av äventyr avslöjar ny forskning från Confused.com de mest romantiska bilresorna för par att utforska.

Bilister kan åka till Tyskland för den ultimata romantiska bilturen, medan Italien har de mest idylliska platserna i världen. Det visar en undersökning av Confused.com, som analyserat hundratusentals recensioner från populära platser som du kan stöta på längs varje rutt. Detta användes sedan för att beräkna en övergripande ”romantikpoäng”.

Här är resultatet:

RankningVägLandRomantikpoäng/10Längd (km)
1Tyska alpvägenTyskland9.56525
2ApulienItalien9.13180
3AmalfikustenItalien8.6961
4North Coast 500Storbritannien8.26800
5ToscanaItaly7.82311
6Wild Atlantic WayIrland7.39151
7Icefields ParkwayKanada6.95291
8LofotenNorge6.52129
9Highway OneUSA6.08985
10Romantische StraßeTyskland5.65381

Tyska alpvägen mest romantisk

de mest romantiska vägarna för en bilsemester

Confused.com kan avslöja att den mest romantiska platsen för bilkörning i världen är den tyska alpvägen. Med en romantikpoäng på 9,56/10 får den historiskt berikade rutten sällskap av fantastiska landskap som kysser himlen. Den är 525 km lång och har nästan nio timmars sightseeing, och förarna kan stanna till vid slottet Linderhof eller Neuschwanstein för en riktig sagoupplevelse.

Av alla analyserade hotell och restauranger var 42,77 % av recensionerna romantiska: 3,54 % mer än Apulien på andra plats.

Italien är det mest romantiska landet för en bilresa

mest romantiska vägar för bilsemestern

Samtidigt är Italien hemvist för tre av de tio bästa platserna. Rutter i Apulien (9,13/10) och Amalfikusten (8,69/10) hamnar på andra respektive tredje plats, vilket understryker skönheten i Italiens havskust. I Apulien finns 180 km sällan utforskad kust med grottor och klippor som bakgrund. Platser som du kan upptäcka i Apulien beskrevs som romantiska av 39,23 % av besökarna, vilket bara är 1,36 % mer än Amalfikusten.

Bland dessa finns Masseria Cervarolo, som är den högst betygsatta platsen av alla hotell och restauranger som analyserades i studien, med häpnadsväckande 64,3 % av recensenterna som ansåg att dess romantik var värd att notera.

Samtidigt är Amalfikusten en möjlighet till en kortare, men lika vacker resa, på bara 61 km – den kortaste i topp 10. Denna resa från Salerno till Sorrento betonar äventyret med spännande, sicksackformade vägar och möjligheten att besöka de historiska antika ruinerna i Pompeji. Amalfikustens platsrecensioner visade att 37,87 % av besökarna kände sig romantiska, vilket är 3,48 % mer än Italiens sista rutt på topp 5: Toscana, där 34,39 % av restaurang- och hotellrecensionerna innehöll romantiskt språk.

North Coast 500 kommer på fjärde plats

north coast 500

Skottlands North Coast 500 är den fjärde mest romantiska bilresan med ett betyg på 8,26/10. Denna 800 km långa rundtur lyfter fram inte bara Skottlands kulturarv utan även dess naturliga skönhet längs kusten. Med checkpoints vid fyra slott, whiskeydestillerier och ett vattenfall är North Coast 500 idealisk för par som vill skapa oförglömliga och spännande minnen.

Recensioner av hotell och restauranger på North Coast 500 lämnade ett romantiskt intryck på 35,51 % av besökarna, vilket är 1,96 % mer än Irish Wild Atlantic Way (7,39/10) på sjätte plats, som 34,39 % av recensenterna beskriver som romantisk.

Metodik:

 1. Confused.com försökte ta reda på vilka europeiska bilresor som kan anses vara de mest romantiska.
 2. Med hjälp av TomTom Route Planner(1) kunde förutbestämda bilresor analyseras för studien.
 3. För att fokusera studien skapades en frilista med berömda bilresor från en rad tillförlitliga källor, däribland CNN Travel(2), FindingTheUniverse.com(3), FlightCentre(4) och CNTraveler(5). Resor från listan som var tillgängliga i TomTom Route Planner valdes ut för analys.
 4. För att säkerställa att uppgifterna var tillförlitliga valdes endast resor som hade laddats upp av TomTom ut för studien.
 5. För att avgöra vilka resor som var mest romantiska skrapades recensioner för 20 hotell och restauranger för varje rutt, för att hitta de som oftast beskrevs som ”romantiska” tillsammans med en rad synonyma nyckelord. I det scenario där det fanns fler än 20 hotell eller restauranger längs rutten (den stora majoriteten) valde vi ut platser längs varje rutt, med fokus på att försöka få en jämn fördelning från varje ”kontrollpunkt” på rutten. Dessa kontrollpunkter är större stopp längs rutten och är förutbestämda i TomToms ruttplanerare, och vi skulle sträva efter att välja de som hade flest övergripande recensioner. Om det inte fanns 20 ställen längs rutten skulle vi utöka till att inkludera alla ställen inom en radie av 5 km.
 6. Studien fokuserades ytterligare genom att söka efter följande nyckelord: Vi sökte vidare efter följande sökord: ”romantisk”, ”vacker”, ”mysig”, ”söt” och ”charmig”.
 7. Nyckelorden översattes för de ställen där recensionerna var skrivna på ett annat språk.
 8. De recensioner som innehöll några romantiska nyckelord räknades tillsammans med de totala recensionerna på alla språk. Båda siffrorna användes för att ta reda på hur stor andel av recensionerna som använde romantiska nyckelord för varje plats. Denna procentsats blev den ”romantiska procentsatsen”.
 9. Ett vägt genomsnitt togs av varje rutt 20 platsers romantiska procentandelar baserat på andelen recensioner som varje plats har. Detta innebär att platser med fler recensioner bidrar mer till det totala genomsnittet än platser med färre recensioner. Detta resulterade i ett övergripande värde för varje rutt totalt sett.
 10. En procentrank.exc tillämpades sedan på de resulterande viktade medelvärdena för att få fram ett rangordnat resultat för varje rutt. Detta visade var varje rutt befann sig i fördelningen av varje rutts genomsnittliga procentsats.
 11. Rutter rangordnades därefter efter dessa värden, och de med högst procentuell rangordning är de mest romantiska.
 12. Poängen beräknades den 18/01/2022 och kan komma att ändras.

(1) mydrive.tomtom.com

(2) https://edition.cnn.com/travel/article/travel-top-10-road-trips/index.html

(3) https://www.findingtheuniverse.com/best-road-trips-world/

(4) https://www.flightcentre.ca/blog/top-10-european-road-trips/

(5) https://www.cntraveller.com/gallery/best-road-trips-europ

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *