Jean-Philippe Demeyer i digital utställning på Svenskt Tenn

digital vårutställning svenskt tenn 2021

Igår öppnade utställningen med den belgiske konstnären och formgivaren Jean-Philippe Demeyers på Svenskt Tenn. Utställningen Al Fresco är en tolkning av Svenskt Tenns grundare Estrid Ericsons sommarhus Tolvekarna. Den går även att se genom en digital utställning som livestreamas på svenskttenn.se den 26 mars kl. 18.30. Svenska undertexter finns tillgängliga från lördag 27 mars.

Den belgiske konstnären och formgivaren Jean-Philippe Demeyers skapande växer fram ur och för naturen, med en önskan om att bevara, återvinna och ge liv åt något nytt.

digital vårutställning 2021 svenskt tenn

Utställningen Al Fresco på Svenskt Tenn

Utställningen Al Fresco är Jean-Philippe Demeyers skildring av Svenskt Tenns grundare Estrid Ericsons sommarhus Tolvekarna, en plats där hennes stora intresse för både form och natur fick frodas fritt.

Jean Philippe Demeyer är känd för sin färgstarka och lekfulla design, ofta inspirerad av trädgårdar och historiska interiörer. I utställningen Al Fresco visas bland annat hans exklusiva textilkonst i lappteknik, skapad av restbitar från Svenskt Tenns hantverksmässiga produktion. 

Vi såg Jean Philippes arbeten för några år sedan och tyckte att hans estetik känns både väldigt samtida och passar väl in på Svenskt Tenn. Hans skapande ligger i gränslandet mellan konst och inredning med en humoristisk tvist vilket känns spännande. I Al Fresco får vi se både Jean Philippes tolkning av Tolvekarna men även hans teknik att skapa lapptäcken av restbitar, här i form av Josef Franks olika mönster. Jean-Philippe kallar det för upcycling, att hitta nya användningsområden för restmaterial, och det är något som passar väl in på Svenskt Tenn, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig.

vårutställning online livestream svenskt tenn 2021


Begreppet Upcycling är en grundläggande princip i mitt arbete. De begränsningar som uppstår av att endast använda det som finns till hands blir en drivkraft i den kreativa processen. Att hitta nya användningsområden för restmaterial skapar dessutom ett inre välbefinnande hos mig som person. Första gången som jag träffade Svenskt Tenn och presenterade mina produkter och min teknik så blev det uppenbart att hållbarhet är en minst lika stor drivkraft för dem som för mig. Jag är därför extra stolt över detta samarbete, säger Jean-Philippe Demeyer, konstnär och formgivare.

Föremålen i Al Fresco

Jean-Philippe Demeyer har skapat närmare 30 unika kuddar. Det handlar om haute couture där varje objekt är unik i sitt slag. Några av kuddarna kommer säljas på webben och resterande finns till försäljning i butiken.

svenskt tenn vårutställning på nätet 2021

Dessa textilföremål är tillverkade av stuv- och restbitar från Svenskt Tenns produktion, samtliga sydda för hand med lappteknik. Jean-Philippe har även skapat en kollektionen Milky Eye som består av kuddar och en bricka som kommer ingå i Svenskt Tenns ordinarie sortiment. Dessa är inspirerad av Demeyers egen textil med karaktäristiskt motiv föreställandes ögon i olika former.

Utställningen Al Fresco pågår i Strandvägsgalleriet mellan den 26 mars och den 30 maj på Strandvägen 5 i Stockholm. Den men invigs alltså idag den 26 mars genom en digital livesändning som sänds på svenskttenn.se klockan 18.30 på engelska. Ingen föranmälan krävs.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *