Veckoslutsinspiration: Högtidsdräkten

Ingen har väl missat att Nobelfesten ägde rum igår. Detta är ett tillfälle där den enda gångbara klädseln för män är frack, även kallad högtidsdräkt. Står det ”högtidsdräkt” på inbjudan, som det ju gör på en inbjudan till Nobelfesten, förväntas mannen bära frack. Inte ens smoking eller mörk kostym lämpar sig till dessa tillfällen.

Då det gäller accessoarer som används till fracken rekommenderas fickur snarare än armbandsur. I den mån armbandsur används gäller samma sak som vid smoking som klädsel, nämligen ett litet armbandsur, absolut ingen sportmodell. Inget bälte skall heller användas, ifall det behövs används istället hängslen.

I övrigt är det svarta lackskor och eventuellt vita handskar och halsduk som gäller. Så alltså enligt regelboken, den lilla personliga touchen kan man eventuellt tillföra med manschettknappar, även om det även här rekommenderas en mer diskret modell än de som jag valt i kollaget ovan.

Frack: Wilvorst 

Ytterrock: Burberry 

Skor: Suitsupply 

Parfym: Creed Aventus 

Fickur: Omega 

Halsduk och hatt: Alexander Dobell 

Manschettknapper: Skultuna 

Bröstduk: Eton 

Champagne: Taittinger

frack-inspiration-2

Inspiration från en tid när det var mer vanligt att använda fracken till alla olika typer av kvällsaktiviteter, t.ex. till operan eller en fin middag. Det viktigaste verkade vara att inte vara underklädd till kvällens aktiviteter. Numera finns det väl inte alltför många tillfällen under året när man har användning för denna högtidsdräkt. Bilden från Esquire Apparel Arts 1936 och tips på kläder och accessoarer till så kallade ”Evening Dress”-aktiviteter. Lägg märke till kavajnålarna, även kallad Boutonnière, ytterligare en detalj man kan använda sig av för att på ett stiligt sätt göra fracken mer personlig.

evening-dress-etiquette

Etikettregler gällande användning av fracken från Esquire Apparel Arts från 1936.

wilvorst

Frack i modernt snitt från anrika tyska Wilvorst, som i år firar sitt 100-års jubileum.

wolvorst-2

Accessoarer och tillbehör till fracken från Wilvorst.

champagne-taittinger

Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006 var årets Nobelchampagne 2016. Det var tredje året i rad som Champagne Taittinger levererade champagnen till Nobelfestligheter.

Gästerna under banketten i Blå Hallen fick i år njuta av Taittingers prestigecuvée Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006 till förrätten; kolbakad havskräfta och kammussla med nässlor, ramslök och syltade vinteräpplen. De senaste två åren har Taittingers cuvéer Brut Réserve respektive Brut Millésimé 2008 serverats under Nobelbanketten, men redan 1995 serverades Brut Millésimé av årgång 1989 till gästerna i Stadshuset.

Champagne Taittinger ägs och drivs fortfarande av familjen vars namn pryder etiketten – idag är det Pierre-Emmanuel Taittinger som driver företaget tillsammans med sina barn Clovis och Vitalie.

Comtes de Champagne är en ”blanc de blancs”, det vill säga en champagne gjord på endast chardonnay. Denna prestigecuvée produceras bara under mycket bra år och endast trettiofem årgångar har lanserats sedan premiärårgången 1952.

Taittinger valde att skapa en champagne av endast chardonnay för att ge uttryck åt champagnehusets stil. Comtes de Champagne är endast gjort på högsta klassens druvor, Grand Cru, från byarna Avize, Chouilly, Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger, Bergères-les-Vertus och Vertus. Champagnen lagras under minst åtta år i Taittingers svala kalkstenskällare i Reims innan den anses färdig att drickas. Den färdiga champagnen kan dock lagras med fördel ytterligare tio till tjugo år, då den fortsätter utveckla smak och doft.

Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006 finns att beställa via Systembolaget för 1350 sek,  med en leveranstid är cirka åtta dagar.

creed-aventus

Då det gäller parfymer för högtidligare tillfällen är Creeds Aventus ett utmärkt val. En parfym som skall symbolisera styrka, vision och framgång. Aventus lanserades år 2010 och är numera en av de populäraste parfymerna från det exklusiva parfymhuset Creed.

Den kvinnliga versionen av Aventus lanserades så sent som denna höst och är inspirerad av några av historiens mäktigaste kvinnor. Parfymen tog nästan tre år att skapa.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *