Veckoslutsinspiration: Lodenrocken

lodenrock inspiration

Vi är inne i något av en alpvecka här på Gentlemannaguiden och idag förflyttar vi oss till Schweiz östra grannland Österrike för lite inspiration. Det är den eleganta, men något bortglömda Lodenrocken som får stå i fokus för Ernst Kirchsteigers hemland.

Lodenrocken förknippas i vårt land kanske främst med jakt, men i dess hemland Österrike används den frekvent även i andra sammanhang. Österrikarna har använt olika versioner av Lodenrocken sedan munkarna för första gången producerade plagg av lodentyget på medeltiden. Österrikes Kejsare Frans Josef var den som introducerade plagget till adeln på 1800-talet och sedan efter det spred sig modet även till andra länder och dess adel.

Lodenrocken är gjord av tyget loden som liksom flanell är ett så kallat ruggat tyg. Utan att desto närmare gå in på själva processen med att framställa ett lodentyg kunde man säga att lodentyget för Österrikarna är vad tweedtyget är för Skottarna. Ett tyg som är synonymt med den nationella identiteten.

Under senare år har glädjande nog flera kända klädmärken introducerat en egen Lodenrock i sina senaste kollektioner. Bland dessa kan nämnas Gucci och Drake’s, vars Lodenrock syns i kollaget ovan. Nedan är övriga plagg, som denna gång blir en form av Loden/tweedblandning.

Lodenrock: Drake’s 

Fedora/Lodenhatt: O’Connel’s 

Halsduk: Barbour 

Tweedkostym: Cordings 

Skor: Wolverine 

Bröstduk: Notch 

Parfym: Geo.F.Trumper 

Fruktsnaps: Gölles

lodenrockar online

I Drake’s senaste kollektion för hösten och vintern 2016 finns bland denna härligt olivfärgade Lodenrock, samt en scarf och slips i samma färg. Samtliga dessa plagg går under det lämpliga namnet Loden.

lodenrocken

Skärningen bakifrån på en klassisk Lodenrock.

klassiska skotillverkare från Österrike

Ännu då det gäller klassiska klädesplagg från Österrike kan även skotillverkaren Materna nämnas. Materna grundades år 1907 och är nu framme vid tredje generationen Materna som driver företaget, med George Materna i spetsen. Utmärkande för Materna är förutom skornas högklassiga kvalitet, även deras många gammaldags modeller som för tankarna tillbaka till farfars tid. De flesta av modellerna är även ytbehandlade för att tåla vått väder.

Nedan en liten presentationsvideo om Materna från Wien.


riegersburg-golles

Då det gäller drycker att testa på i Österrike, kan fruktsnaps från Gölles nämnas. I Steiermarks vulkanlandskap i den medeltida staden Riegersburg finns företaget, som producerar ovanlig vinäger och snaps för finsmakare. Familjen Gölles hantverk är att förfina frukt. I början fanns det inget annat än fruktträdgårdar där, men i slutet av 1970-talet började Alois Gölles också bränna fruktbrännvin.

Verksamheten utvecklades och numera är olika typer av fruktsnaps en av företagets viktigaste produkter. Familjen framställer även vinäger av allra högsta kvalitet, som fått mogna på träfat i upp till 20 år innan den kommer till försäljning.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *