Veckoslutsinspiration: Jaktsäsong

Jakttiderna har så småningom börjat köra igång på de flesta djurarter, både i Sverige och i det land som kan anses vara föregångslandet när det gäller jaktmodet, England.

Med anledning av detta blir det idag jaktmode som tema här på Gentlemannaguiden. Många av de tweedplagg som idag är så populära i gatubilden har sitt ursprung från det traditionella brittiska jaktmodet och det som man kallar ”Country Clothing”. När den brittiska överklassen skulle ut på landet behövdes bekvämare och framförallt varmare material på klädseln. Då var det slitstarka tweedtyget ett naturligt val.

Nuförtiden finns en mängd mer praktiska material för jakt än tweedtyget. Det är väl sällan man ser jägare bära traditionell engelsk tweedkostym vid älgjakt här i Sverige nuförtiden. I vissa sammanhang har man ändå sett tweedkostymen vid jakt av fåglar i södra Sverige.

I dagens inspirationskollage blir det en blandning på det traditionella och det mer moderna jaktmodet. En jaktväst och byxor från anrika Cordings blandas med en vädertålig jacka från Barbour. Till det skor av likaså anrika brittiska Tricker’s, som har sin flaggskeppsbutik på No. 67 Jermyn Street i London. Nedan alla detaljer från kollaget ovan:

Jacka: Barbour 

Gevärbox: Guardian Canterbury

Skor: Tricker’s 

Väst: Cordings 

Shooting Breeks: Cordings 

Keps: Cordings 

Fickplunta: Cordings

Inspirationen. Familjen Crawley på jakt i Downton Abbey.

Jaktmode från 1930-talet i herrmodemagasinet Esquire Apparel Arts.

Brittiska Cordings har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1837. I Cordings utbud finns ett komplett utbud av såväl traditionell jaktklädsel som det som man kallar ”City Suits”. Alltså herrkostymer i främst bomull.

Brittiska Barbour är välkända i Sverige tack vare sina olivgröna, vaxade jackor. J. Barbour & Sons grundades 1894 i South Shields av John Barbour och började tillverka regnkläder i grönt vaxat bomullstyg. Jackor från Barbour är populära i jaktsammanhang, speciellt i Storbritannien.

Under första och andra världskriget levererade företaget kläder till armén och marinen. Barbour är även kunglig hovleverantör till det brittiska kungahuset.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *