Kungliga hovleverantörer till det brittiska kungahuset

Kungliga hovleverantörer till det brittiska kungahuset

Brittiska märken är ofta uppmärksammade för deras höga kvalitet. Många till den grad att de är officiellt erkända som kungliga hovleverantörer till det brittiska hovet. Det betyder i praktiken att de levererar sina produkter och/eller tjänster till hushållen Hennes Majestät Drottningen (1926-2022), Hertigen av Edinburgh eller Prinsen av Wales.

För att kunna komma i åtnjutande av denna ära, måste en firma eller affär helt enkelt ha levererat varor eller tjänster till någon avdelning av det kungliga hushållet i något av de kungliga residensen – officiellt eller privat – under åtminstone fem års tid. Det levererade måste även ha utgjort en avsevärd del av den totala förbrukningen av den aktuella produkten till hushållet under denna femårsperiod.

När det väl bemyndigats gäller hovleverantörskapet i tio år, varefter det omprövas av hovmarskalksämbetet. Vissa firmor har innehaft hovleverantörskap under generationer av kungar och drottningar, medan andra har varit det en kortare tid.

Nedan finns några av de mest älskade brittiska märken som innehar titeln som brittiska hovleverantörer. Totalt finns närmare 900 märken med på listan som kungliga hovleverantörer till det brittiska hovet. Här är alltså endast ett urval av dessa från olika produktkategorier, varav de flesta även är välkända i Sverige.

På denna länk hittar du hela listan på kungliga hovleverantörer till brittiska kungahuset (uppdaterad Augusti 2022).

Barbour

Kungliga hovleverantörer till det brittiska kungahuset
Utanför Barbours flaggskeppsbutik vid Covent Garden.

Vi börjar med några klassiska brittiska märken inom herrmode. J. Barbour & Sons grundades 1894 i South Shields av John Barbour och är mest kända för sina klassiska jackor i grönt vaxat bomullstyg. Under första och andra världskriget levererade företaget kläder till armén och marinen. Barbour har varit kungliga hovleverantörer till det brittiska kungahuset sedan 1974 under benämningen ”waterproof and protective clothing”.

Barbourjackor tillverkas i ännu idag för hand i den lilla kuststaden Simonside i South Shields, där även huvudkontoret finns. I London finns Barbours flaggskeppsbutik i Covent Garden, men numera hittas någon av Barbours över 2000 produkter i 40 länder runtom i världen.

J. Floris Ltd

klassiska parfymeriet floris London

Floris London, eller J. Floris Ltd, är den äldsta engelska återförsäljaren av parfymer och toalettartiklar. Företaget är fortfarande familjeägt och drivs idag av den åttonde och nionde generationen i familjen.

Den första kungliga fullmakten som beviljades J. Floris Ltd var 1820 som ”Smooth Pointed Comb-makers” till den dåvarande kungen George IV strax efter hans trontillträde. I dag finns denna första kungliga fullmakt fortfarande utställd på 89 Jermyn Street tillsammans med inte mindre än 19 andra.

Floris kungliga hovleverantörer inom områden som Perfumers to HM The Queen Elizabeth II, som beviljades 1971, och Manufacturers of Toilet Preparations to HRH The Prince of Wales, som beviljades 1984.

Penhaligon’s

Kungliga hovleverantörer till det brittiska kungahuset

Anrika parfymhuset Penhaligon’s har varit kungliga hovleverantörer i nästan ett århundrade. Företaget startades av William Henry Penhaligon i slutet av 1860-talet och blev så småningom parfymör till Viktoria av Storbritannien.

Penhaligon’s började på Jermyn Street i Westminster, men numera finns butiker över hela Storbritannien.

Dents

brittiska hovleverantörer märken

Dents grundades i Worcester 1777 av John Dent som tillverkare av fina läderhandskar. Dents är en av Storbritanniens äldsta existerande modetillverkare och är känt för att ha levererat läderhandskar till den brittiska kungafamiljen. Bland annat levererade Dents kröningshandskarna till George VI och Elizabeth II.

Andra kända historiska personer som burit Dents handskar är Lord Nelson och drottning Victoria. Dents handskar har också figurerat i många filmer. Daniel Craig bär svarta läderhandskar i rollen som James Bond i filmen Skyfall från 2012. I filmen Batman från 1989 syns Michael Keaton i svarta handskar och de lila mockahandskarna som bärs av Jack Nicholson i rollen som Jokern i samma film kommer även de från Dents.

Burberry

Kungliga hovleverantörer till det brittiska kungahuset
Burberrys kännspaka rutmönster inuti en trenchcoat.

Burberry grundades av Thomas Burberry år 1856 och är främst känt för sin klassiska beiga trenchcoat och rutmönster Nova Check i beige, vitt, svart och rött. Efter andra världskriget blev trenchcoaten populär bland allmänheten och har genom åren burits av bland andra Humphrey Bogart i Casablanca, Peter Sellers i Rosa pantern-filmerna och av Audrey Hepburn i Frukost på Tiffany’s

Burberry har varit hovleverantör till både drottning Elizabeth och Prins Charles.

Corgi

Lyxmärket Corgi började tillverka för lokala gruvarbetare i den Walesiska byn Ammanford i Carmarthenshire år 1892. Sitt första hovleverantörskap erhöll man så sent som 1989 som leverantör till Prinsen av Wales. Numera producerar företaget lyxiga, stickade plagg i ull, bomull och cashmere.

Hunter Boot Ltd

Kungliga hovleverantörer till det brittiska kungahuset
Några kvinnliga modeller av Hunters Wellington-stövlar.

Hunters stövlar är en riktig klassiker bland brittiska klädesplagg. Deras mest kända modell är en gummistövel av modellen Wellington, vars ursprungsmodell varit populär bland den brittiska aristokratin vid jakt och uteaktiviteter ända sedan början av 1800-talet.

North British Rubber Company grundades i Edinburgh i Skottland år 1856 och Hunter Boot Ltd. som företaget numera heter har varit ”Suppliers of waterproof footwear” till det brittiska hovet sedan år 1976. Stöveln Green Welly är den mest kända modellen bland Hunters utbud och är numera populärt både inom jakt och som modeobjekt.

Bland övriga herrmodemärken som är Kungliga hovleverantörer till det brittiska kungahuset kan även bland annat följande märken nämnas:

  • Crockett & Jones
  • Truefitt & Hill
  • Henry Poole & Co.
  • John Lobb Ltd
  • John Smedley Ltd
  • Johnstons of Elgin
  • Molton Brown
  • Loake Bros Ltd

Maldon Crystal Salt Co

Maldon Salt Company, som producerar originalet till allt flingsalt, har producerat flingsalt sedan 1882 i byn Maldon på Englands östkust. De vackra och smakrika saltflingor vi kallar Maldon Flingsalt tas fram genom en variant av den urgamla metoden för att vaska fram pannsalt. För bästa resultat är saltet fortfarande handgjort enligt traditionella metoder. Med det salta vattnet utanför byn Maldon i England så skapas det underbart goda havssalt som enligt gamla berättelser härrör ca 2000 år tillbaka i tiden.

Laphroaig

Laphroaig är en single malt whisky från den skotska ön Islay och en favorit bland många whiskykonnässörer. Destilleriet ligger på ön Islays sydkust, vid den norra delen av Loch Laphroaig. 1994 startades Laphroaighs kundklubb ”Friends of Laphroaig”. En kul detalj är att man kan bli medlem i kundklubben ”Friends of Laphroaigh” genom att registrera den kod som följer med varje flaska whisky på Laphroaigs hemsida. I medlemskapet ingår 1 kvadratfot (ca 0,09 m2) mark på Islay under medlemmens livstid. Medlemmar har även rätt att en gång per år komma till destilleriet och erhålla 1 dram (ca 3 cl) whisky.

Weetabix

Denna fullkornsprodukt är en av de mest välkända på vårt frukostbord. Weetabix tillverkas i Burton Latimer i Northamptonshire och har varit populärt på de brittiska frukostborden ända sedan 1930-talet.

Cadbury

Kungliga hovleverantörer till det brittiska kungahuset
Cadbury World i Birmingham.

Cadbury grundades 1824 av John Cadbury som en te- och kaffebutik i Birmingham. Vid uppstarten framställde John Cadbury även kakao och chokladdrycker. Butiken gick bra och 1831 startade han tillverkning i större skala. 1897 producerade Cadbury sin första chokladkaka, vars lila förpackning numera är känd över hela världen. Numera finns mer än 30 olika typer av chokladstänger i Cadburys utbud.

Berry Bros & Rudd

Berry Bros & Rudd grundades 1698 i London och är Storbritanniens äldsta vin- och sprithandlare. Deras första kungliga kund var Georg III på 1760-talet, medan Edvard VII var den som först tilldelade företaget titeln som kunglig hovleverantör år 1903. Sedan dess har företag växt till ett internationellt företag med verksamhet världen över. Förutom fina viner från  Bordeaux, Burgundy, Rhône and Italien säljer man numera även viner och sprit under det egna märket Berry Bros. & Rudd’s Own Selection. Hos Berry Bros & Rudd hittar man över 1300 olika vin- och spritsorter, med prisnivåer från £10 till £10,000 för en flaska.

Twinings

Ett annat, nästan lika gammalt företag är Twinings som sedan år 1706 har handlat med te. Twinings har över 200 tesorter från olika delar av världen i sitt utbud. Twining’s shop and museum i centrala London är väl värt ett besök om man vill ta igen sig mellan shoppingrundorna.

Shepherd Neame

Shepherd Neame är Storbritanniens äldsta bryggeri som grundades år 1698. Shepherd Neame äger mer än 300 pubar i London och sydöstra England. Bryggeriet där deras öl bryggs finns i Faversham i Kent och har guidade turer där man kan prova någon av ölsorterna medan man lyssnar på historien och hemligheterna bakom deras öl.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *