Verklighetens Downton Abbey

Downton Abbey har blivit en TV-succé över hela världen och avslutade sin sjätte och sista säsong med sin traditionella julspecial i december ifjol. Det som kanske är mindre känt bland allmänheten är att Downton Abbey faktiskt till vissa delar baserar sig på verkliga händelser och att slottet där TV-serien spelades in på ännu idag verkar som bostad.

Det är i böckerna Lady Almina och verklighetens Downton Abbey och uppföljaren Lady Catherine och verklighetens Downton Abbey som man kan läsa den verkliga historien bakom det populära kostymdramat. Författare är Lady Fiona Carnarvon som är bosatt i Highclere Castle, alltså slottet där stora delar av Downton Abbey spelas in.

Lady Almina och verklighetens Downton Abbey berättar den fascinerande historien om Almina Wombwell, den förmögna arvtagerskan och utomäktenskapliga dottern till bankiren Alfred Rothschild som genom giftermål med den femte Earlen av Carnarvon blev Lady Almina, Countess av Carnarvon på Highclere Castle. Boken ger ett fascinerande porträtt av samma kvinna som legat till grund för den fiktiva karaktären Cora Crawley.

Nuvarande Countess av Carnarvon har genom omfattande research med tillgång till bland annat dagböcker, brev och fotografier målat ett rikt porträtt av såväl ett liv som en tidsepok. År 2001 tog hon tillsammans med sin make över slottet där stora delar av Downton Abbey spelas in.

Boken ger en inblick i Lady Alminas liv och verkan, bland annat hennes uppmärksammade initiativtagande till att öppna sitt hem för sårade brittiska soldater under första världskriget. I den fascinerande familjehistorien får vi även veta hur det gick till när hennes make upptäckte Tutankhamons grav 1922.

bok om verklighetens Downton Abbey

Boken Lady Almina och verklighetens Downton Abbey som ursprungligen utgavs på svenska år 2013.

böcker om downton abbey i verkligheten

I uppföljaren Lady Catherine och verklighetens Downton Abbey som utkom på svenska våren 2015 får vi möta Lady Alminas sonhustru Lady Catherine, som flyttade in på slottet 1923.

Lady Fiona Carnovan
Foto: ©Tobi Corney Photography

Lady Fiona Carnarvon, den åttonde grevinnan av Carnarvon, gifte sig med den nuvarande earlen av Carnarvon 1999. Hon är författare och revisor och har studerat engelska och tyska vid University of St. Andrews. År 2001 tog hon tillsammans med sin make över Highclere Castle där stora delar av tv-serien Downton Abbey spelas in.

Här finns en video där Lady Fiona Carnarvon berättar om boken och Highclere Castle:

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *