Vika eller hänga dina kläder?

Vårt fokus har ändat från kvantitet till kvalitet när det gäller kläder. Det har till stor del att göra med det ökade fokuset på miljöfrågor, men också medvetenheten kring modehandeln och dess förhållanden. När vi köper kvalitetsplagg är det oerhört viktigt att förvara dem på rätt sätt eftersom detta förlänger plaggens livslängd.

klädvård hänga eller vika kläder

En nyckelfråga då det gäller klädvård är om du skall hänga eller vika dina kläder. Om du skall hänga eller vika dina kläder beror på utrymmet i din garderob, vikten på kläderna och materialet. Vi tänker alltför sällan på huruvida vi förvarar på rätt sätt, men detta är ändå nyckeln till att förlänga livstiden på våra plagg. Här är de plagg som du bör hänga och vika:

Häng dessa plagg

 • Plagg med veck
 • Städade byxor
 • Kavajer
 • Alla klädesplagg som lätt skrynklas
 • Lätta kläder
 • Blusar 

Vik dessa plagg 

 • Stickade plagg
 • Tröjor och hoodies
 • Plagg med stretchmaterial
 • Alla plagg med kraftig utsmyckning, som t.ex. pärlor
 • T-shirts
 • Jeans 

6 tips för bra klädvård

bästa klädvård

1. Förvara dina kläder rätt

Det är bäst att förvara dina kläder i ren, torr och kall omgivning som har så lite direkt solljus som möjligt för att hålla dem i gott skick. Att ge dina kläder lite andningsrum kommer att förhindra dem från att blekna eller bli skrynkliga, något som så småningom kommer att förkorta klädernas livsstid.
Du kan också förvara kläder i vattentäta plastboxar som skyddar kläderna från damm, mögel, mal och andra oönskade varelser på åtta ben.
Det är också viktigt att du inte förvarar kläder i direktkontakt med trä, eftersom trä innehåller syror som skadar textilier – speciellt över en längre tidsperiod.
Det är bäst att du viker tyngre plagg som tröjor och hoodies eftersom det kan bidra till att du stretchar ut tyget om du hänger dessa plagg.

bästa klädvård

Investera i hängare i trä. Även om de är lite dyrare, är det bevisat att trähängare är bättre för dina kläder än plast- eller trådhängare. De sistnämnda bidrar ofta till att dina kläder förlorar formen i nacken och axlarna.

2. Omorganisera din garderob för att passa säsongen

Till sommaren är det dags att lägga enda vinterplaggen och göra plats för lättare plagg. Samtidigt är det en bra tidpunkt för att dammsuga din garderob och rengöra den med en fuktig trasa. Detta kommer att ge dina kläder lite andrum och avlägsnar damm och smuts som har byggts upp inne i din garderob. Undvik att använda hårda kemikalier eller överparfymerade desinfektionsmedel eftersom dessa kan sippra in i tygerna på dina kläder och därigenom orsaka skada eller göra så att dina kläder börjar dofta rengöringsmedel.
För att uppbevaring av vinter- eller sommarkläder rekommenderas du att tvätta men inte stryka kläderna innan. Strykning kan försvaga fibrerna och göra så att plaggen rivs sönder i vecken. Det är också bättre att rulla än att vika, eftersom rullning förhindrar hårda veck.

3. Lufttorkning är nyckeln

Precis som med för mycket tvättning av plagg, gör för mycket användande av torktumlare på dina kläder så att tyget på dina kläder krymper och blir mindre elastiskt. Lufttorkning på klädstreck eller en stång är det mildaste sättet att ta hand om dina kläder.
Lufttorkning förhindrar förlänger inte endast livsstilen på dina kläder, det sparar också energi och pengar samt har mindre inverkan på miljön. Och ifall kläderna torkas på rätt sätt kanske du inte alls behöver stryka dem.

4. Tvätta dina kläder mer sällan

Till skillnad från vad många tror kommer mindre tvättande av kläder att behålla dina kläder i bättre skick. Maskintvätt kan vara skadligt mot dina kläder eftersom allt blötläggande, tvättmedel och spinnande så småningom kommer att nöta ut dem. Om inte kläderna luktar eller är synbart smutsiga, behöver inte kläderna tvättas efter varje gång du använt dem.

steamer klädvård

Ytterligare ett bra tips för att slippa tvätta kläder så ofta är att införskaffa en handsteamer för hemmet, som numera finns i många olika utföranden från Steamery.

5. Mörka kläder

Ingen garderob är komplett utan mörka klädesplagg, men då det gäller att tvätta dem är det lätt hänt att de bleknar med tiden. Att tvätta mörka kläder ut och in är det bästa tipset för att förlänga livsstiden på mörka plagg och hålla dem i bästa möjliga skick.

6. Ta hänsyn till skötseletiketter

Skötseletiketter finns på plagg av en orsak och många av oss gör oss skyldiga till att ignorera dessa. Att ta hänsyn till hur dina plagg bör tvättas kommer att förhindra att plaggen krymper eller blir missfärgade.

Glöm inte hemförsäkringen

Många människor underskattar värdet av sin garderob och tillhörande accessoarer, inte minst skor, jackor, klockor och smycken. Se alltid till att hålla försäkringsbeloppen uppdaterade i din hemförsäkring ifall det värsta skulle hända. År av noggrann skötsel och slit kan lätt förloras vid en incident.

Något som överraskar många är att en hemförsäkring inte alltid täcker inneboende. Det vill säga att om du bor hos en person som du inte är släkt med, är du inte automatiskt täckt av personens hemförsäkring. Kontakta alltid ett försäkringsbolag – det finns sidor som listar speciellt de som erbjuder hemförsäkring inneboende.

Join the Conversation

1 Comments

 1. says: Si ku

  Det är också viktigt att du inte förvarar kläder i direktkontakt med trä, eftersom trä innehåller syror som skadar textilier…Investera i hängare i trä….?

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *