Vill du skola om till ett nytt yrke? Så går du tillväga

hur man skolar om till nytt yrke

Under pandemin så var det många som började fundera mer och mer kring sitt yrkesval. Faktum är att detta bara var fortsättningen på en trend som har funnits under en längre tid. Fler och fler svenskar börjar känna sig uttråkade och fastkörda i samma rutin på sina arbeten. 

Men samtidigt så har det aldrig varit lättare att skola om till någonting nytt och spännande. En tredjedel av våra vardagar spenderas på jobbet, och livet är alldeles för kort för att hanka sig fram på ett arbete som man inte trivs med. Som tur är så har det aldrig varit lättare att mitt under sitt yrkesliv helt och hållet byta bana. 

Sätt dig ner och fundera 

Om du känner dig missnöjd med ditt jobb så kan det vara klokt att först sätta sig ner och göra en konkret lista över det som du inte tycker om med din nuvarande anställning. I vissa fall är det helt enkelt så att man inte trivs med sin arbetsplats och kollegor, och att byta till ett annat företag kan istället vara rätt väg framåt.  

Vad kan din utbildning eller tidigare erfarenheter användas till? Många arbetsplatser idag kräver människor med vitt skilda erfarenheter och utbildningar, och genom att öppna upp dig själv för att prova på någonting nytt så kan du hitta ny glädje i ditt arbete. Kolla igenom olika moderna jobbhemsidor och se om någonting faller dig i smaken.  

Vad vill du ha ut av ditt jobb? 

Det här är någonting som du måste fråga dig själv tidigt i processen. Vill du kunna tjäna mer pengar, ha mer frihet och fritid, eller aktivt bidra till att samhället blir bättre? Svaret på den här frågan kommer att kunna hjälpa dig ta nästa steg framåt

Skola om

Om du trots allt känner att du vill skola om och utbilda dig, antingen för första gången eller till någonting helt nytt så finns det idag goda möjligheter till detta. Sverige har en lång rad olika högkvalitativa utbildningar inom en lång rad eftertraktade yrken, och det är inte ovanligt att många som utbildar sig inom teknik har arbete redan innan de tar sin examen. 

Plugga på distans 

Men det är inte alla som har möjlighet att helt och hållet dra upp rötterna och flytta till en ny stad under ett antal år. Med teknikens utveckling så har det blivit möjligt att utbilda sig helt och hållet på distans, en fantastisk lösning för dig som kanske behöver jobba deltid under din utbildning eller inte har möjlighet att säga upp dig för att skola om. 

Detta erbjuds genom en lång rad av Sveriges olika högskolor eller universitet. Om du är intresserad av att läsa på dina helt egna villkor finns det även andra lösningar. En av dessa är Distansinstitutet, där du kan läsa till yrken såsom kommunikatör, upphandlare, och projektledare. Här läser du alla kurser på dina egna villkor och i din egen takt. Detta är perfekt om du vill komplettera din utbildning och erfarenhet, eller om du vill börja om på en ny kula.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *