Acast avslöjar vinnaren i Sveriges största podcasttävling Poddnästet

poddnästet tävling

I slutet av förra året lanserade podcastbolaget Acast tävlingen Poddnästet tillsammans med humortrion JLC från podden Mellan Himmel och Jord. Tävlingen gick ut på att hitta Sveriges nästa stora podcaststjärna. Vem som helst fick söka och få chansen att förverkliga sin dröm om att få sin podcast producerad och marknadsförd till ett värde av 250 000 SEK. 

Tävlingsbidraget som väckte störst intresse hos juryn och slutligen kammade hem priset pitchades av ingen mindre än 26-årige socionomen och hobbymusikern Axel Hietanen Ingman. Hans podcastidé inspirerades av ett koncept inom kaosforskning som kallas fjärilseffekten, där små till synes betydelselösa händelser kan få stora oförutsägbara konsekvenser.

Med stora mängder kreativitet och populärkultur i fokus ämnar podcasten, ännu namnlös, att både underhålla och utbilda sina lyssnare. Nu påbörjar Acast arbetet med att förverkliga Axels podcastidé, som planeras lanseras under mitten på 2022. 

Lockade tusentals potentiella poddare 

Tävlingens kampanjsida fick fler än 18,000 besökare under tävlingsperioden samtidigt som Acast såg en markant ökad trafik till sin podcasting och hosting plattform. Mellan perioden 6 september – 29 oktober ökade den svenska trafiken med hela 48%, samtidigt som andelen nya kreatörer till plattformen ökade med 18%.

– Vi är otroligt stolta över att se den enorma succén som Poddnästet växte till att bli! Vi fick in hundratals bidrag från landets alla håll och kanter – många utav vilka imponerade stort på oss. Vi hoppas därför innerligt att flera av de som sökte väljer att ta vidare sina idéer och förverkliga sina podcastdrömmar, trots att de inte vann just denna gång, säger jurymedlem Lucas Simonsson från podcasten Mellan Himmel och Jord.

Nästa fas igång

Nu sätter alltså nästa fas igång – Acast och Axel teamar upp med Clara Wallin, stjärnproducent och f.d. podcastchef på Perfect Day Media. Hon har arbetat med stora succéer som Dumma människor med Lina Thomsgård och Björn Hedensjö och Värvet med Kristoffer Triumf samt utvecklat flera av Svenska Dagbladets poddformat såsom Politiken och Dagens Story. Nu har det blivit Axels tur att ta del av Claras magi – vad det blir av det får folket höra under tidig sommar 2022. 

Vi är otroligt nöjda med utfallet av den här satsningen – vilken kreativitet folk besitter och vad mycket outforskad talang det finns där ute! Efter att ha sett så otroligt framgångsrika resultat kring årets upplaga har vi valt att rulla ut en ännu bredare satsning under 2022, där ännu fler kreatörer kommer få möjlighet att uppnå sin podcastdröm tillsammans med oss på Acast, säger Frida Klevemark, innehållschef på Acast.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *