Käppen – En av gentlemannens bortglömda accessoarer

käppar modeaccessoar för män

Det fanns en tid när käppen var en lika naturlig modeaccessoar som hatt och handskar för gentlemannen. Nuförtiden används dock käppen främst av äldre gentlemän som stöd vid vandring, om ens det.

Käppen har numera nästan helt förlorat sin status som modeaccessoar bland såväl yngre som äldre män. Det har alltså inte alltid varit så. Käppen var länge en viktig accessoar bland männen som förknippades med överklassen. Ingen “outfit” var komplett utan en tillhörande käpp.

I sin bok “Mannen i sino prydno-kursbok i Savoir-Vivre” från 1925, beskriver Holger Schildt käppens förträfflighet enligt följande:

Att gå med käpp hör till överklassens njutningar. Morgonkäppen är möjligast enkel, utan beslag. Förmiddagskäppen har en guld- eller silverknopp, eventuellt krycka med guld eller silverbeslag. Aftonkäppen är av ebenholts med elfenbensknopp eller krycka. Lord Beaconsfield hade en aftonkäpp av elfenben med inläggningar av guld och prydd med tofs av svart silke…

…Man stöder sig icke på käppen annat än om det är skralt med benen. Man svänger ej med den, ej heller manövrerar man med den på något annat sätt som kunde riskera medborgarnas ögon. Käppen är fullständigt onyttig, men elegant…

Från publikationen Fairchild’s Rapid Letterer från år 1910 gör man reklam för en formell kvällsklädsel med tillhörande käppar.
En käpp för varje tillfälle. Här en formell klädsel för dagtid.

Att käppen hade en betydelse i 1930-talets Sverige kan man läsa även i J.L. Saxons etikettbok Umgängeskonst – Levnadskonst från 1934:

“Endast tölpar slänga med käppen då de promenera på en starkt trafikerad trottoar, där människor i varje stund riskera att träffas av densamma.”

illustration walking cane
Att käppen hade en viktig del i 1930-talets mode märks bland annat i L.Fellows klassiska illustrationer i modemagasinet Esquire Apparel Arts.
Anrika B. Kuppenheimer & Co förevisar sitt höstmode i sin katalog år 1900.

Käppen fanns alltså med i varje fullständig bok om manligt mode och etikett en bra bit in på förra århundradet. Att denna nuförtiden förlorat sin status som modeaccessoar är bara att beklaga eftersom den precis som Holger Schildt beskriver, är en mycket elegant accessoar.

Det finns lite förenklat tre huvudgrupper av käppar, varav den klassiska modellen med rejält tilltaget handtag är vanligast. Denna är oftast gjord i trä. Som undergrupp till denna kunde man nämna den för handen mer ergonomiskt gjorda käppen. Det är troligtvis den klassiska modellen ni kommit i kontakt med om ni sett någon äldre använda käpp någon gång.

Den andra gruppen av käppar, den med knopp istället för handtag, är en modell som tidigare användes främst som aftonkäpp och som har en knopp i silver eller guld. Den tredje gruppen av käppar en den sk. “country-style”-modellen. Denna är en lite längre modell i trä, som är tillverkad i ett enkelt material, utan speciellt utsmyckade detaljer. Country-style modellen används främst av engelska gentlemän till jakt och fiske.

Olika modeller av käppar från anrika Swaine Adeney Brigg Ltd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *