6 ikoniska bilar från filmklassiker

bilklassiker från filmer

Genom tiderna har filmklassiker visat upp oförglömliga bilmodeller som delat rampljuset med skådespelarna. Och vem har inte någon gång drömt om att susa fram nercabbat som Thelma och Louise eller glida fram i en Lotus Esprit som Richard Gere i Pretty Woman?

Branschen för begagnade bilar är glödhet och under första halvan av året har bilhandlaren Kamux försäljning ökat med hela 68 procent. Även om det vanligtvis är pris, prestanda och skick som styr köpet för de allra flesta finns för många också en längtan efter att få köra något mer än prisvärt och praktiskt. Exempelvis en ikonisk filmbil. Något som enligt Kamux inte behöver vara så omöjligt som man kan tro.

– Att köra från punkt A till B är inte alltid det viktigaste. För att uppnå körkänslan vi ser på filmduken bör man ställa sig frågan: Vilken funktion har den där bilen som jag vill att min ska ha? Det kan vara allt från måsvingedörrar till en bil med fart eller ett helt unikt utseende. Oftast så går det rätt enkelt att hitta både prisvärda och lättillgängliga alternativ som får dig att uppleva den där magiska känslan du drömmer om, säger Tommi Iiskonmäki, vd Kamux Sverige.

6 klassiska filmbilar

Här tar vi hjälp av Kamux för att lista några ikoniska bilar i filmklassiker vi aldrig glömmer. Samtidigt ger vi också tips på passande substitut. Det finns många bilmodeller som utmärkt sig genom åren i olika filmklassiker. Nedan nämnda är några av de mest framstående.

1. Goldfinger – Aston Martin DB5

filmvärldens största bilklassiker

I samtliga Bondfilmer är bilarna är fokus bland Bond-prylarna och den mest kända av alla är Aston Martin DB5 som Sir Sean Connery körde i Goldfinger. I dagsläget tros bilen ha ett marknadsvärde på runt 200 miljoner kronor. Sedan dess har James Bond kört runt i många versioner av Aston Martin, men den mest kända av alla bilar i filmklassiker inom klassiskt herrmode är DB5 som redan har 50 år på nacken.

2. Pretty Woman – Lotus Esprit

lotus esprit klassiska filmbilar

Vem minns inte när Richard Gere i rollen som affärsmannen Edward Lewis hoppade fram med en krånglig växellåda och stötte på Julia Roberts i rollen som Vivian. Den klassiska sportbilen är en Lotus Esprit. För de som vill åt den sportiga känslan utan att göra av med en förmögenhet är ett alternativ en Porsche 944 som kvickt klarar kurvorna och bibehåller den tidlösa upplevelsen.

3. Thelma and Louise – Ford Thunderbird Convertible

klassiska filmbilar Ford Thunderbird Convertible

De två bästa vännernas äventyr satte inte endast sin prägel på popkulturen utan blev även oförglömligt för de bilintresserade. Tjejerna far snabbt och nercabbat fram på vägarna i fartfyllda äventyr. För den som drömmer om vinden i håret och en upplevelserik åktur bör hålla i hatten ordentligt och köra en billigare modell. Förslagsvis en Ford Thunderbird Cabriolet 3.9 V8 Automat från 2003.

4. Little Miss Sunshine – Volkswagen T2

klassiska filmbilar volkswagen t2

När man tänker på den här filmen dyker troligtvis den klassiska scenen upp när hela familjen får putta på den gamla folkabussen. Den gula bilen, fylld med hela familjen på den långa resan mot skönhetstävlingen gör alla glada i själen. Vem vill inte åka på glada roadtrips med hela familjen i en något modernare Multivan från Volkswagen.

5. Ghostbusters – Cadillac Miller-Meteor

filmvärldens bilklassiker ghostbusters

De tre märkliga forskarna blir en dag utan jobb på universitetets parapsykologiska avdelningen där de studerar övernaturliga fenomen. De bestämmer sig därför att ta saken i egna händer. Även om själva spökjakten innehåller en stor mängd spänning så är det The Ectomobile som står i rampljuset. Närmare bestämt en klassisk Cadillac från 1959. För de trogna fansen finns nyare modeller att hitta, exempelvis en Cadillac CT6 från 2020.

6. Tillbaka till framtiden – DeLorean DMC-12

bil tillbaka till framtiden

Än idag är Tillbaka till framtiden en film som går att se om och om igen. Är det någon film där bilen står i centrum så är det denna. Även om varken tillverkaren av bilen finns kvar eller tidsmaskinen existerar än så går det att uppnå en liknande känsla i nyare modeller. En ny bilmodell som har de klassiska måsvingedörrarna är Tesla Model X.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *