15 filmklassiker inom klassiskt herrmode

stilklassiker film

Filmer har alltid varit en stor inspirationskälla inom herrmodet och det är också här vi hittar några av de största stilikonerna. Här har vi listat våra favoriter bland stilklassiker på vita duken från 1930-talet och fram till 1970-talet.

Som vi nämnde tidigare är SF Anytime och ViaPlay två utmärkta alternativ till Netflix. Framförallt är utbudet av film på en helt annan nivå än hos Netflix eller HBO. Klassiska filmer läggs till på löpande band och nyligen lades bland annat Citizen Kane till utbudet hos kategorin Film från 1940-talet hos SF Anytime.

Nedan hittar du våra favoriter.

1930-talets filmklassiker

Vi börjar från 1930-talet, som är högaktuellt inom klassiskt herrmode just nu. Det var också under detta årtionde som Hollywood skulle växa fram som en av de stora modepåverkarna.

När vi kollar på det filmutbud som finns från 1930-talet är det framförallt det stora antal av Alfred Hitchcock-filmer som märks. En stilklassiker som är ett måste om ni inte redan sett den är Borta med vinden med 1930-talets stora stilikon Clark Gable i huvudrollen.

Hos SF Anytime hittar du också ett antal svenska filmer som du endast hittar här. Bland annat Intermezzo från 1936 med Ingrid Bergman och Gösta Ekman i huvudrollerna.

1940-talets filmklassiker

När vi går över till 1940-talet finns redan betydligt fler klassiker att välja på. Här märks två av de filmer som röstats fram som de bästa filmerna i historien, Casablanca och Citizen Kane (1941). Två filmer som också är inspirerande ur modesynpunkt, inte minst tack vare två av 1940-talets största stilikoner Orson Welles och Humphrey Bogart.

James Stewart var en annan av 1940-talets stora skådespelare och Livet är underbart från 1946 anses även den höra till en av filmhistoriens främsta filmer.

1950-talets filmklassiker

Från 1950-talet finns det två skådespelare framför andra som vi ofta nämnt som två av våra främsta förebilder gällande herrstil, Cary Grant och Gregory Peck. Prinsessa på vift från 1953 är en klassiker inte minst för de klassiska scenerna med Audrey Hepburn och Gregory Peck på vespa i Rom.

Till stilklassiker från 1950-talet hör även Ta fast tjuven från 1955 med Cary Grant och Grace Kelly i huvudrollerna. Här får du ta del av en uppvisning av klassiskt herrmode signerat Cary Grant, tillsammans med storslagna vyer från den franska rivieran.

Ung rebell från 1955 nämns ofta som en av de filmer som cementerade James Deans ikonstatus och nämns även ofta som en av de stora filmklassikerna inom herrmode.

1960-talets filmklassiker

Det blir ofta en överlappning när man nämner stilikoner från 1960- och 1970-talet. Här utgår vi från stilklassiker på vita duken och då finns det några självklara val.

Goldfinger från 1964 med Sean Connery i huvudrollen var den första Bond-filmen som vann en Oscar. Den är också en av de mest stiliga där vi för första gången ser 007:s Aston Martin och ett strandmode som inspirerar ännu idag.

Steve McQueen är en annan stilikon från 1960-talet och Den stora flykten (1969) är den bästa av de filmer han medverkade i.

Den tredje och sista stilklassiker som vi väljer från 1960-talet är Dr. Strangelove från 1964 med Peter Sellers i huvudrollen.

1970-talets filmklassiker

Det sista årtiondet som vi hämtar inspiration från är 1970-talet. Vid sidan om Steve McQueen fanns det två stora stilikoner under detta årtionde, Paul Newman och Robert Redford. I Blåsningen från 1973 hittar du båda dessa skådespelare som bedragare i 1930-talets Chicago. För den som är intresserad av 1930-talets herrmode är denna film är riktig fullträff.

Jack Nicholson nämns sällan som en stilikon, trots att han har en gedigen karriär inom branschen. Han hade ändå en av huvudrollerna i en av de största stilklassikerna från 1970-talet, Chinatown. Detta är också en av de bästa filmerna från detta årtionde och utspelar sig under det gyllene årtiondet för herrmodet, 1930-talet.

Till varje lista med filmklassiker från 1970-talet hör naturligtvis Gudfadern från 1972. Denna rankas allmänt som en av världens bästa filmer och har både Al Pacino och Marlon Brando i huvudrollerna. Filmens handling utspelar sig mellan 1945 och 1955, vilket också det är högintressant för alla som älskar klassiskt herrmode.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *