10 filmklassiker för gentlemannen

klassiska filmer du kan streama

Filmer kan vara väldigt inspirerande både då det gäller herrmode och gentlemannamässigt beteende. Det finns många filmer som kommit att bli riktiga klassiker, med huvudkaraktärer som inspirerat flera generationer av män både inom stil och etikett.

För tillfället är streamingstjänster som Netflix och HBO de populäraste. Nackdelen med dessa två tjänster är att filmutbudet är rätt begränsat. Speciellt för den som söker efter klassiska filmer.

Istället skulle vi då rekommendera SF Anytime där man kan hyra eller köpa film samt TV-serier digitalt styckevis, utan att behöva binda upp sig till ett abonnemang.

Här hittar du faktiskt de allra flesta filmklassikerna med filmvärldens största ikoner inom herrmodet. En mycket bra sak med SF Anytime är också att du här genast ser vitsorden från IMDB vid titeln. Det är en av de bästa objektiva källorna för att se vad människor faktiskt tycker om en film.

Klassiska filmer inom herrmodet

Här har vi sammanställt några klassiska filmer med några av de största manliga stilikonerna gällande herrstil och mode för män. Speciellt i dessa tider när klassiskt herrmode är mer aktuellt än någonsin kan det vara bra att hämta inspiration från filmens värld.

Nedan är 10 av filmvärldens största klassiker gällande herrmode och konsten att bete sig som en gentleman.

1. Casablanca (1942)

casablanca klassiskt film 1940-tal

Casablanca har rankats som en av de bästa filmerna genom tiderna och Humphrey Bogart som en av de bästa skådespelarna. Humphrey Bogarts roll som en av de större stilikonerna inom filmhistorien är likaså rätt odiskutabel.

I denna film visar han bland annat hur man bär upp en trenchcoat och en vit smokingjacka på bästa sätt. Detta är också en av filmerna man ofta hänvisar till som gjorde trenchcoaten till ett av våra mest ikoniska klädesplagg.

2. Prinsessa på vift (1953)

roman-holiday-3

En skådespelare som hör hemma på varje lista där man vill inspireras av klassiskt herrmode är Gregory Peck. I filmen Roman Holiday eller Prinsessa på vift spelar Gregory Peck en reporter vid namn Joe Bradley, som visar sig vara en riktig gentleman. En man som väljer kärleken framför karriären.

Detta var också Hollywoodskönheten Audrey Hepburns riktiga genombrott i filmvärlden.

3. Ta fast tjuven (1955)

ta fast tjuven 1955

Att Cary Grant är en av de största stilikonerna från förra seklet har väl inte undgått någon och det är svårt att välja ut endast en av hans filmer bland alla stiliga klassiker.

I hård konkurrens med bland annat North By Northwest väljer vi sommarklassikern Ta fast tjuven från 1955. Detta var också den film där Grace Kelly fick sitt egentliga genombrott som skådespelerska.

Filmen utspelar sig på den franska rivieran och är en av de allra mest inspirerande filmer som utspelat sig på denna plats, med klassiska scener bland annat från lyxiga Carlton Hotel i Cannes.

För den som söker inspiration till sommarens klädsel finns här också mängder av inspiration.

4. Dr. No (1962)

James Bond Dr No klassisk film från 1962

Den stiligaste av alla Bond-filmer, med den stiligaste av alla Bond-karaktärer ryms naturligtvis med på en lista över klassiska filmer för gentlemannen.

Filmen var början på det långvariga samarbetet med anrika Turnbull & Asser på Savile Row och de välskräddade kostymerna kommer väl fram i filmen.

På SF Anytime hittar du faktiskt samtliga av James Bond-filmerna samlade. Dr No var faktiskt den allra första Bond-filmen som gjordes. För den som söker inspiration till strandmode för sommaren kan också filmen Goldfinger från 1964 rekommenderas.

5. Borta med vinden (1939)

gone-with-the-wind-1939

Clark Gable är mest känd för sin roll i Gone With the Wind från 1939. Gable fick sitt stora genombrott i filmen A Free Soul år 1931 och var med i nästan 70 filmer under sin karriär. 

Inom några år var Clark Gable en av USA:s populäraste skådespelare och han fick en Oscar för huvudrollen i Frank Capras It Happened One Night 1934. 1937 utsågs han till ”King of Hollywood” och 1939 släpptes alltså den film som kom att bli Gables paradroll då han spelade Rhett Butler i Gone With the Wind. En film som blev en av filmhistoriens största succéer.

Oavsett om man gillar hans sneda, mustaschprydda leende går det inte att bortse från hans roll som en av de större förebilderna inom manligt mode från förra seklet. Här kan ni gärna hämta inspiration från hans eleganta Lounge Wear.

6. Blåsningen (1973)

the-sting-ar-1973

Att en film med Paul Newman finns med i sammanhanget borde inte vara någon större överraskning. Precis som med Steve McQueen hade han en förmåga att göra de filmer han medverkade i till stilklassiker oavsett vilken typ av film det rörde sig om.

Här ackompanjeras han av Robert Redford för att göra The Sting till en inspirerande film för den som gillar kritstrecksrandiga, dubbelknäppta kostymer och motsvarande klädesplagg från gangstervärlden.

7. Den stora flykten (1969)

Steve McQueen stilikon film

Steve McQueen finns alltid med på listor över de största stilikonerna från förra seklet. Ofta väljer man att plocka fram filmen The Thomas Crown Affair från 1968, där Steve McQueen visar att upp sig tredelade kostymer och solglasögon från Persol.

Under sin filmkarriär var det dock ofta en ledigare stil som man företrädde. I filmer som Bullett och Den stora flykten hittar vi många exempel på hur du kan klä dig lätt och ledigt och samtidigt behålla din stil.

8. Den store Gatsby (1974)

Vi avslutar med tre filmer som för tillfället inte finns tillgängliga på någon av de lagliga streamingtjänsterna. Vi hoppas såklart att dessa stiliga filmklassiker dyker upp där snart.

Då det gäller filmatiseringen av F. Scott Fitzgeralds klassiska The Great Gatsby, väljer vi 1970-tals versionen framför den som gjordes med Leonardo DiCaprio i huvudrollen från 2013. Härliga 1970-tals vibbar kombineras med mode från det glada 1920-talet.

9. En gentleman kommer till stan (1936)

En av de män som i dagens läge får alltför lite utrymme för sin roll som stilikon är Gary Cooper (1901-1961). Hans långa karriär som skådespelare sträckte sig från år 1925 till 1960, av vilka han spelade huvudrollen i 84 filmer.

Han var en av Hollywoods största stjärnor under slutet av stumfilmseran och ända till slutet av det som man kallar Classical Hollywood Cinema, ett allmänt vedertaget namn på de filmer som gjordes i Hollywood mellan åren 1916 och 1960.

Trots att Gary Cooper var med i många Westernfilmer under sin karriär väljer vi här ut filmen En gentleman kommer till stan från år 1936 som vår favorit. En föregångarna bland alla klassiker inom manligt mode på vita duken.

Vi väntar med spänning på när filmer från Gary Cooper börjar dyka upp på SF Anytime. I dagsläget hittar vi faktiskt inte en enda bland någon av de lagliga streamingtjänsterna!

10. Jag hatar dej, älskling (1959)

pillow-talk

Trots sitt något tragiska livsöde och en tuff start som skådespelare, blev Rock Hudson (1925-1985) en av sin tids mest framgångsrika skådespelare. Med sina oklanderligt skräddarsydda kostymer och charmiga sätt var han urtypen för den klassiska gentlemannen under sina glansår som skådespelare.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *