8 herrmodetrender att hålla koll på hösten 2020

trender herrmode hösten 2020

De flesta av oss har nu avslutat semestrarna och det har blivit dags att återvända till jobbet. Detta år ser dock lite annorlunda ut jämfört med hur det varit tidigare. Bland annat har vi kunnat se en ökning av distansjobb, något som såklart även påverkar hur vi klär oss. Vilka är då de herrmode trender som vi ser hösten 2020?

Vi har redan tidigare varit inne på trender inom herrmode för hösten och vintern 2020. Här tar vi ett bredare perspektiv på ämnet och kollar närmare på hur rådande världsläge påverkar herrmodet.

Redan under våren skrev vi en artikel om hur coronaepidemin påverkar modebranschen. Till vissa delar är det ännu för tidigt att dra några slutsatser utifrån hur läget ser ut just nu. Klart är iallafall att vissa av de nämnda trenderna redan besannats och att många aktörer redan gjort stora förändringar utifrån det unika läge vi befinner oss i.

Ett krisläge skapar nya förutsättningar i branschen

Det mest uppenbara som vi alltid kan se i en krissituation är att viljan att experimentera blir mindre. Det behöver dock inte endast vara en dålig sak.

Att fokusera verksamheten i en bransch som länge kännetecknats av en slit-och-släng filosofi kan endast ses som något positivt. Att nya kreativa aktörer stryps redan i uppstarten är såklart negativt. Vi har redan sett att det är de med stark kassa som har möjligheten att vidareutveckla verksamheten, medan många nya modekreatörer fått problem att fortsätta.

Herrmode trender hösten 2020

Vad har då detta för innebörd konkret för det herrmode vi ser just nu? Hur ser kommande höstmode ut för män 2020?

Som vi också konstaterade tidigare har många modeshower inhiberats, men eftersom modebranschen oftast ligger två säsonger i framtiden borde detta i teorin inte påverka närmaste kollektioner. I teorin alltså. Ingen hade förutspått denna coronaepidemi och därför har också de flesta modehus hamnat att anpassa verksamheten.

Konkret påverkar detta främst herrmodet på det sättet att de flesta hellre väljer säkra kort i sina kollektioner, snarare än att experimentera med det oprövade.

Klassiskt herrmode en stark trend

När vi pratar om säkra kort är klassiskt och tidlöst herrmode definitivt något som lockar allt fler män. Eftersom både kristiderna sammanfaller med ett större intresse för hållbara och tidlösa plagg har det blivit alltmer uppenbart att de flesta aktörer inom modebranschen riktar blickarna mot detta.

Detta tar sig många uttryck. Det handlar om allt från de färger som syns i kollektionerna till hur plaggen sitter.

klassiskt herrmode hösten trender 2020
Amerikansk herrmode från 1930-talet, där vi ser många detaljer som nu återvänder till den manliga garderoben.

Bekvämt mode i jobbsammanhang

Det har varit ett år där många fått vänja sig vid distansjobb. Det påverkar såklart också hur vi klär oss. Det är ytterst få som numera väljer att klä sig i kostym i hemförhållanden. Detta trots att vi hämtar mycket av inspirationen från 1930-talets gyllene årtionde inom herrmode.

herrmode trender hösten 2020

Eftersom vi syns mindre bland andra människor har många av oss även börjat klä oss mer bekvämt. Istället för kostym blir det kanske chinos och tröja. De som helt och hållet övergått till distansjobb kan till och med välja att spendera hela dagen i Lounge Wear.

Oavsett vilken klädsel vi väljer till jobbet är stanna-hemma-modet med bekväma kläder för hemmabruk en av 2020 års stora trender för män.

Morgonrock och pyjamas från anrika brittiska Derek Rose.

Färgtrenderna i herrmodet hösten 2020

Det som vi definitivt kan säga om höstens modefärger för män är att mycket handlar om neutrala och jordiga färger. Färgskalan rör sig dock som alltid mot ett mörkare håll till hösten.

Medan sommaren är det italienska herrmodets, är det allt fler som riktar blickarna mot det brittiska herrmodet till hösten och vintern. Det betyder inte att italienskt mode för män skulle bli mindre aktuellt till hösten. Det handlar kanske främst om att vi svenskar har en förkärlek till det brittiska då det gäller typiska höstplagg.

Det skall också tilläggas att britterna har mycket gemensamt med oss då det gäller att bekämpa vädrets makter. Därför finns också väldigt många brittiska märken som har både varma och vattenresistenta plagg.

Klassiska jordiga färger likt dessa från 1930-talet kan tjäna som inspiration även för herrmodet hösten 2020.

Detaljerna hos herrmodeplagg hösten 2020

Vi har redan en längre tid hållit fram de höga midjorna, samt detaljer som frontveck och slag på byxorna som en klar herrmodetrend. Inget har förändrats på den punkten. Snarast har väl intrycken förstärkts.

Det som vi också kan se är att dessa detaljer inte längre endast begränsar sig till det formella, som hos kostymer och kostymbyxor. Även hos chinos tar allt fler modehus fram kollektioner med dessa detaljer.

Att detta kommer att bli allt mer framträdande även under kommande säsonger är ingen vågad gissning. Troligen är dessa klassiska detaljer här för att stanna inom herrmodet.

snyggaste byxorna herrmode hösten 2020
Justerbara kostymbyxor med diskreta ränder, hög midja, frontvecka och slag från Tiger of Sweden. Alla de detaljer vi önskar av ett par byxor hösten 2020.

Breda kragar med dubbelknäppning på kavajer

En annan av de herrmode trender hösten 2020 som vi ser är att kragarna blivit både större och kraftigare. Det rimmar såklart väl med den mer klassiska silhuett vi ser hos kostymerna. Just nu är det breda slag på kavajerna, gärna också med dubbelknäppning.

Detta syns även bland de som endast använder kavaj till chinos eller jeans. Speciellt till höstens kallare väder kan kavaj med dubbelknäppning rekommenderas som alternativ till ytterrock.

För den som önskar bära ytterrock till hösten kan en variant med dubbelknäppning rekommenderas. Till vår glädje har allt fler detaljrika varianter dykt upp på marknaden med både bröstficka och dubbelknäppning. Något som gör plaggen betydligt mer mångsidiga till alla möjliga sammanhang.

kavaj med breda slag och dubbelknäppning herrmode hösten 2020
Dubbelknäppt kavaj med spetsiga slag, smal passform och ostrukturerade axlar från Oscar Jacobson. Denna är tillverkad i en super 130’s hundtandsmönstrad ullväv, signerad Lanificio di Pray S.p.a, en italiensk vävproducent.

Silhuetten lösare, men passform allt viktigare i herrmode

Som en del av det ökade intresset för klassiskt, hållbart och tidlöst herrmode hösten 2020 kan vi även se ett ökat intresse för hur plaggen sitter. Vi kommer från ett årtionde där vi såg män klä sig i allt tajtare plagg för varje år som gick. Det syntes i allt från kostymer till jeans och chinos.

Kostymkavajerna blev också allt kortare för att matcha de tajtare byxorna.

Nu kan vi dock se att män återigen fått ett större intresse för en mer normal passform, där man undviker det extrema. Välskräddat är ett honnörsord som rimmar väl med intresset för det tidlösa och klassiska herrmodet.

Att skräddarsy sina chinos och skjortor är inte längre främmande för män med normallön.

Multifunktionella plagg på frammarsch

Vi har redan tidigare nämnt funktionella plagg som en av tydliga herrmode trender hösten 2020. Detta blir speciellt tydligt när hösten kommer.

Det handlar inte endast om att vädret blir kallare och regnigare. Många har numera också en helt annan kravbild på sina plagg. Vi har blivit mer medvetna om bekvämlighetens roll även när det handlar om mer formella plagg som t.ex. kostymen.

Köper vi en dyr kostym vill vi att den håller att kasta i tvättmaskinen om det så krävs. Vi vill heller inte att den skrynklas alltför mycket om vi sitter ner en hel dag.

Stretchtyg i allt från byxor, skjortor till kostymer är något som blir allt vanligare oavsett märke.

Samarbete mellan olika nischer

Som ett resultat av tidigare nämnda punkt ser vi också att allt fler märken nu börjar söka samarbeten mellan olika expertområden. Detta är en trend som synts redan i flera år och nu är det snarast regel än undantag att framstående modeaktörer söker synergieffekter i form av samarbeten.

Istället för att själva ta fram ny materialteknologi kan det handla om att olika modemärken samarbetar kring exklusiva plagg som innehåller kännetecken från båda modehusen. Ytterplagg är speciellt tacksamma att använda sig av beprövad materialteknologi från märken som annars synts främst inom friluftslivet även hos mer skräddade plagg.

Vi har sett många exempel på detta under senare år och utvecklingen fortsätter.

Är Slit-och-släng kulturen förbi inom herrmode?

Det är definitivt för tidigt att förklara slit-och-släng kulturen inom modebranschen som något som hör till det förgångna. Speciellt i dessa tider när flera familjers plånböcker blivit mer ansträngda.

Det som ändå kan ses som något positivt är det ökade intresset för hantverket bakom ett plagg. Allt fler män ser det nu som normalt att lägga några tusenlappar extra på ett kvalitetsplagg från erkänt duktiga modemärken.

Män lägger numera mer tid än någonsin på att utforska bakgrunden och historien bakom enskilda klädesplagg. Speciellt gällande brittiskt herrmode finns många märken med hundraårig historia som alltid är intressant att utforska.

Ett klädesplagg är också en del av ens identitet och samtidigt ett sätt att uttrycka sig vem man egentligen är. Även om kläder inte är det viktigaste här i världen är det en del av den bild man delar med sig av till omvärlden.

Sammanfattning av herrmode trender hösten 2020

Vi kunde alltså sammanfatta höstens herrmode för män i följande punkter:

  • Klassiskt herrmode allt större
  • Bekvämt mode allt viktigare
  • Höstens modefärger är mörkt jordiga
  • Byxorna har hög midja med frontveck
  • Vida kragar och dubbelknäppning på kavajerna
  • Passformen viktigare, men silhuetten lösare
  • Multifunktionella plagg blir allt fler
  • Samarbete mellan branscher ger nya plagg
  • Kvalitet blir allt viktigare
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *