Allt om chelsea boots: Märken, köpråd och stiltips

Ett par snygga chelsea boots är något av skogarderobens schweiziska armekniv. 

Med sina enkla men eleganta drag så kan de bäras i en uppsjö av kombinationer. Den funktionella konstruktionen har också gett allt från skomakare till modemärken chansen att sätta sin egen prägel på modellen, för att kunna bäras med allt från en skräddarsydd kostym i London till catwalken på en modevisning i Milano.

I den här guiden tar vi en titt på chelsea boots och ger dig köpråd, tips på bra märken och praktiska stiltips på hur du bär dem bäst.

Köpråd

Vad är en chelsea boot?

Crockett & Jones chelsea boot herr
Klassisk chelsea boot. Foto: Crockett & Jones

En chelsea boot karakteriseras framför allt av två saker:

1) det är en ankelhög känga, dvs. den slutar över ankeln men under vaden

2) den har en elastisk sida som ersätter snörning eller knäppning.

En chelsea boot är alltså gjord för att dras på, och är därför ofta utrustad med öglor (pull tabs).

Det finns en del andra modeller av herrskor som delar drag med chelsea boots. Lazyman shoes är lågskor med elastiska partier, som precis som en chelsea boot är gjord för att dra på. De bars bland annat i flera tidiga Bond-filmer. Chukka boots och desert boots är också ankelhöga kängor men med snörning.

De flesta chelsea boots har en rundad tå – ett arv från stövels fritidsbetonade ursprung – men det är inget krav, och mer skulpterade tår är inte ovanliga på dressade chelsea boots avsedda att bäras med kostym. Ofta erbjuds två modeller från samma skomärke: en mer dressad, med lädersula eller diskret gummisula och en längre tå, och en andra modell med tydligt rundad tå och grövre sula.

En chelsea boot har ofta slät tå, men måste inte ha det. Det finns både brogues, med dekorativa hålmönster, och cap toes, med en söm över tån. Såna modeller gör sig kanske allra bäst till klassiska brittiska fritidskläder, som en tweedkostym.

Materialval

Att välja rätt material för en chelsea boot handlar om två saker: ovanlädret och yttersulan. 

Chelsea boots förekommer i både läder och mocka. Det är främst en smaksak och handlar mest om vad du vill kombinera skon med, där läder kan ge både en mer elegant eller en mer funktionell karaktär beroende på hur kängan är designad. Både läder och mocka kan också vara behandlade med vax (wax leather / wax suede) för att förstärka regnskyddet, vilket ger en lite mer funktionell och avslappnad känsla på skon.

När det kommer till sulan så är bra chelsea boots normalt randsydda. Det finns undantag med s.k. durksöm (Blake), men för en sko som du kommer använda så mycket är randsytt det hållbara och därmed ofta bästa valet. Räkna med att betala minst 2.000 kr för en randsydd modell.

dainite sula på snygga chelsea boots från crockett & jones
Dainite är ett varumärke, men termen avser ofta en gummisula med runda dobbar.

Det finns varianter både med lädersula och gummisula. Lädersulan är det mer dressade alternativet, och kommer inte må bra av att gå ute på sten och grus om du inte sätter på en slitsula. Gummisulan – kallas ofta Dainite sole efter varumärket – ökar skons tålighet mot väta och ger också ett bättre grepp med sina runda gummidubbar.

Grövre sulor än så är normalt sett inte att rekommendera för det går mot skons användningsområden, även om grova Vibram-sulor på herrskor blivit populära i modet sista åren. Ska du ut i snö och slask så är det bättre att välja en tålig snörkänga, t.ex. en vandringskänga eller militärkänga.

Bra märken för chelsea boots

R.M. Williams

r.m. williams chelsea boot mocka
R.M. Williams Blaxland

Om det finns ett skomärke som kan kopplas direkt till chelsea boots så är det australiska R.M. Williams. Att grundaren Reginald Murray Williams började som kameldrivare i Australien vid 18 års ålder och lärde sig hantverket från en aboriginsk stockman (cowboy) kallad Dollar Mick räcker för att etablera att det här är skor gjorda för att användas. Efter en kort tid inom lyxkonglomeratet LVMH så är R.M. Williams numera i australiska händer igen.

R.M. Williams grundprincip var att sy sina boots från ett enda stycke läder, sammanfogat med en söm baktill, för maximal tålighet. Craftsman är märkets mest klassiska modell, med en skulpterad tå, och finns med lädersula och gummisula. Blaxland är en variant av samma sko men med en sula som ska ge bättre grepp på hala ytor och Wentworth en annan variant med mer rundad tå. Sp, en grövre modell erbjuder man t.ex. Gardener.

Crockett & Jones

Crockett & Jones Chelsea boot
Crockett & Jones Chelsea 8

Klassiska brittiska premiummärket Crockett & Jones gör några av världens bästa skor i sin fabrik i Northampton. Deras chelsea boots är inget undantag.

Chelsea 8 är en klassisk chelsea boot med balans mellan en rundad tå och en ganska avsmalnande profil. Chelsea 5 och Chelsea 11 är två grövre modeller, med Dainite resp. Vibram-sulor.

Loake 1880

loake chelsea boot mocka
Loake 1880 Chatsworth

Loakes finare linje, Loake 1880, tillverkas även den i trakterna runt engelska Northampton. Generellt sett är Loake avsevärt billigare, nästan halva priset mot Crockett & Jones, vilket gör skorna prisvärda.

Modellen Chatsworth är en klassisk chelsea boot som finns i flera varianter av läder och mocka. För en grövre känga så är det McCauley som gäller.

Oscar Jacobson

snygga chelsea boots från Oscar Jacobson
Oscar Jacobson Chelsea Boot

Oscar Jacobson har på sistone fortsatt bygga ut sin skolinje med prisvärda randsydda skor som tillverkas i Spanien. Deras chelsea boot finns i svart och brunt boxkalvläder, och är utrustad med en dubbad gummisula i Dainite-stil. Som en bonus har skon en innersula i memory foam som formar sig efter din fot.

Stiltips: Så bär du chelsea boots

Välklätt

Chelsea boots till kostym
Chelsea boots med kostym och en stickad tröja. Notera det korta, avsmalnade benet som lyfter fram skon.

Även om en chelsea boot en gång utvecklades som en fritidssko för kungligheter (se nedan), så passar den alldeles utmärkt till kostym i kalvskinn med en lite mer skulpterad tå. Det kommer aldrig bli lika formellt som en snörad sko, så undvik allt för formella kombinationer.

En chelsea boot i svart läder till en grå kostym eller en mörkbrunt skinn till en marinblå kostym lättar upp formaliteten lite. Ett annat trick kan vara att byta skjortan mot en finstickad tröja. Matcha skon mot byxans silhuett – smalare silhuett för en smalare chelsea boot, och vice versa, en vidare byxa kräver en lite mer rundad sko som nedan.

Chelsea boots till kavaj
Chelsea boots till en mer klassisk byxsilhuett – välj en rundare form så får du balans.

Annars är det också tacksamt att bära en chelsea boot till uddakavaj. Den eleganta skon hjälper till att lyfta en lite grövre kavaj till en välklädd helhet.

Avslappnat

Chelsea boots till jeans
Chelsea boots I mellanbrun mocka. En perfekt vardagssko på vår och höst.

För fritidsbruk är en chelsea boot perfekt. Enkel och tålig i en lite grövre modell med rundad tå så trivs den utmärkt med framför allt jeans och en stickad tröja eller skjorta.

Väljer du vaxat läder eller vaxad mocka så får du en väldigt stryktålig sko som rätt skött kan bäras även i snöslask och regn, och ändå se dressad ut när du kommer inomhus.

Historien om chelsea boots: Från paddock till rock

Om inte ordvitsen i rubriken redan skrämt bort dig så är det dags att avrunda med lite historia.

Från drottningen av England …

drottning Victoria och prins Albert
Drottning Victoria och Prins Albert 1854

Chelsea boots bygger faktiskt på en teknisk innovation, nämligen vulkaniserat gummi. Skon ska nämligen ha utvecklats av Joseph Sparkles-Hall, skomakare åt det brittiska kungahuset. 1837 ska han designat en låg stövel med elastisk sida åt drottning Victoria, som hon kunde bära i stallet. 

Ursprungligen var det svårt att skapa ett bra och hållbart elastiskt material, men när Charles Goodyear upptäckte vulkaniseringen av gummi kunde man äntligen väva en tillräckligt stark elastisk väv. 1851 patenterade Sparkles-Hall, och i patentet angav han bland annat att “She (Queen Victoria) walks in them daily and thus gives the strongast proof of the value she attaches to the invention”.

Sparkles-Halls innovation kom även att spridas till Amerika, där skorna kom att kallas congress boots eller congress gaiters.

Genom det brittiska imperiet spreds den populära skomodellen världen över. I Australien började boskapsskötaren och missionären Reginald Murray (R.M.) Williams göra skor på 1930-talet för att försörja sin stora familj. Tillsammans med aboriginen “Dollar Mick” Smith och byborna i missionen började han tillverka chelsea boots i ett stycke läder, och sälja på postorder. R.M. Williams skotillverkning växte och kom att bli det märke som är kanske mest associerat med skomodellen.

Till The Kings of Rock n Roll …

beatles i Chelsea boots med hög klack
Beatles i sina chelsea boots med hög klack 1963

Men skons stora popularitet skulle dröja ända till 1960-talet och London. London hade vid den här tiden återhämtat sig från andra världskriget, och en baby boom hade gjort att 40% av Londons befolkning var under 25 år på 1960-talet. 

Med mer pengar och frihet hade Londons unga börjat förvandla delar av staden till ett centrum för musik och mode. Ett av fokalpunkterna för Swinging Sixties i London var King’s Road. Band som The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks och The Who, modeller som Twiggy och Jean Shrimpton och designers som Mary Quant var alla del av den klick som kallades “The Chelsea Set”.

John Lennon och Paul McCartney ska ha köpt sina boots med hög klack – baba boots – i Annello’s på 96 Charing Cross Road 1961. När även George Harrison och Ringo Starr plockade upp sina par blev skomodellen en del av Beatles identitet. Populariteten exploderade och modellen kom att kallas “chelsea boot” efter sin popularitet kring King’s Road.

James Bond
Han snubblade inte på skosnörena i alla fall. Bond i låga chelsea boots eller lazymans i Thunderball.

Genom James Bond, som enligt Ian Flemings böcker ska ha avskytt skosnören (klokt val för en hemlig agent), fick en låg variant av chelsea boots ofta kallad lazyman också stor uppmärksamhet på vita duken i filmerna Goldfinger och Thunderball.

Sedan sin storhetstid har chelsea boots blivit mer av en stapelvara i mäns skogarderob. Skons blandning av funktion och elegans har tagit den genom generation efter generation, och den känns lika aktuell fortfarande.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *