Antiquorom firar 50-års jubileum av Audemars Piguet Royal Oak

Audemars Piguet Royal Oak

Auktionshuset Antiquorum, som grundades 1974, har stått i förgrunden när det gäller framgången för lyxklockan Audemars Piguet Royal Oak. Audemars Piguets Royal Oak har en lång historia på auktionsmarknaden hos Antiquorum.

År 1992 auktionerade Antiquorum sina första Royal Oak-urverk i Genève på Hotel des Bergues. I dag, med mer än 30 års arkiv, har Antiquorum registrerat nästan 1 000 Royal Oak-klockor som presenterats för försäljning, varav nästan 8 av 10 såldes, vilket ger oss en mycket intressant referens om utvecklingen av denna modells värde.

Världens mest eftertraktade armbandsur

En av de mest ikoniska armbandsuren på marknaden

Audemars Piguets Royal Oak är en av de största framgångshistorierna inom modern design och den lanserades för 50 år sedan, 1972. Royal Oak designades av Gerald Genta och har genom åren blivit ett ikoniskt armbandsur för klockentusiaster, samlare och auktionsfirmor.

Först kontaktade Audemars Piguet Genta för att designa en sportklocka, vilket var sällsynt på den tiden. Genom att ta inspiration från gamla dykhjälmar och tillämpa dessa synliga skruvar på en åttkantig bezel med ett integrerat armband skissade Genta på en natt på designen – och resten är historia.

Royal Oak introducerades först på Baselworld 1972 och salufördes då för 3 650 CHF (cirka 10 000 CHF idag = 101 990 SEK enligt kursen 19.2.2022) – först blev klockan inte en total succé eftersom sportklockor i stål inte var eftertraktade men når idag mycket hög efterfrågan och är alltmer svårfångad.

Vår första 2022-auktion ägde rum den 18 januari i Monaco. För 50-årsjubileet av Royal Oak från Audemars Piguet var det otänkbart att inte presentera en pjäs för att fira detta jubileum, särskilt i Monaco, där Gerald Genta bodde i många år: den uppskattade Gerald Gentas hjärnspöke gick under hammaren och såldes för 260 000 euro. Designad 1971 av Gerald Genta och producerad 1972, Royal Oak av Audemars Piguet är en av de mest ikoniska samtida sport chic modellerna i klockvärlden. Pentas stora intelligens är att insistera på klockhusets tunnhet: att minimera utrymmet i huset är en bedrift som urmakare inte längre vet hur man gör. Klockan blir ett armband, som ett smycke. Det är detta som gör den till ett tidlöst objekt, säger Romain Rea, vd för Antiquorum.

Ikoniska modeller av Audemars Piguet som sålts på Antiquorums auktioner

Antiquorum inledde året med ett unikt urval klockor för sin Monacoauktion på Monaco Yacht Club. Auktionshuset sålde ett extremt sällsynt fint tonneauformat 18k gult guld med självuppdragande evighetskalender Royal Oak armbandsur med guldurtavla.

Här visar vi några ikoniska Royal Oak-klockor som sålts på Antiquorum-auktion sedan 1992 och för att fira deras 50-årsjubileum.

Audemars Piguets Royal Oak Perpetual Calendar – årgång 1986

Audemars Piguet lyxklockor

Audemars Piguet var först känt för sin produktion av evighetskalender i fickur, men dess första armbandsklocka med evighetskalender tillverkades 1948. Endast nio exemplar av dess referens 5516 har tillverkats och mycket få följde efter på grund av de krävande tillverkningsprocesserna vid den tiden.

Denna Ref. 25554 Royal Oak Perpetual Calendar är från 1986 och är en av de allra första Royal Oaks med evighetskalender som tillverkades.

Såld för 260 000 euro (inklusive köparpremie).

Royal Oak Perpetual Calendar, 1997

dyraste Audemars Piguet som sålts

Redan i december 2021 i Hongkong sålde Antiquorum den dyraste Royal Oak Perpetual Calendar i platina och 18 karat rosa guld på auktionsmarknaden. Kaliber 2120/2800 lanserades av Audemars Piguet 1978 på toppen av kvartskrisen.

Audemars Piguet Ref. 25686, Royal Oak Perpetual Calendar, 1997, ”toskansk urtavla” i platina och 18k rosa guld (Lot 383) är en mycket fin och extremt sällsynt klock i platina och 18k rosa guld, med självuppdragande armbandsur med vattenskydd med safirglas case-back.

Såld för 178 197 CHF (inklusive köparens premie).

Audemars Piguets Royal Oak Perpetual Calendar, 1996

Audemars Piguet lyxklocka Royal Oak auktion

Ett världsrekord sattes av Antiquorum för några månader sedan, under november månads auktionsvecka i Genève. Antiquorum sålde, över den högre uppskattningen, detta fantastiska och extremt sällsynta armbandsklocka med evighetskalender i rostfritt stål med självuppdragning.

Denna minnesvärda klocka är den dyraste Royal Oak i stål som sålts på auktionsmarknaden. Audemars Piguet bekräftade att det här exemplaret föddes med en laxfärgad urtavla trots fel kod på originalcertifikatet. Audemars Piguets Royal Oak Perpetual Calendar, 1996 (Lot 453), var helt omarbetad och redo att bäras och njutas med förmodligen en av de mest slående urtavlor (tillsammans med Yves Klein) som någonsin gjorts på den eviga kalendern.

Såld för 462 500 CHF (inklusive köparens premie).

Audemars Piguets Royal Oak -år 1976

Audemars Piguet Royal Oak auktion

1972 introducerade Audemars Piguet Royal Oak med en första serie på 1 000 klockor som kallades ”A-serien” på grund av bokstaven A som var ingraverad på deras baksida. Två år senare tillverkades ytterligare serier under ref. 5204 med bokstaven A, B, C och D. Denna modell (numrerad 344) verkar ha skapats mellan A- och B-serierna 1976 och motsvarar Gerald Pentas design från 1972. Baksidan är endast signerad Royal Oak, utan nummer.

Älskare av Royal Oak fick glädja sig åt världsrekordet som sattes på Antiquorum Auction i Monaco i juli 2021. Denna otroliga Royal Oak är en historisk klocka eftersom endast ett fåtal exemplar är kända, den första som visas på auktion med låda och papper.

Såld för 286 000 euro (inklusive köparens premie).

Audemars Piguet, ”Royal Oak” nr 021

Audemars Piguet skeleton


Den klocktekniska förmågan till ”skeletonisering” lämnar inte samlare och klockentusiaster likgiltiga. Att avslöja en del av den inre mekanismen är en sann horologisk konst. Audemars Piguet, en expert på detta område på 1930-1950-talet, använde denna skeletoniseringsprocess på sin Royal Oak-kollektion, med början med en hängande version 1981.

Ett extraordinärt Royal Oak Platinum Skeleton armbandsur gick under klubban i oktober 1992 på Hotel des Bergues i Genève. Klockan såldes 1992 för 59 800 CHF och uppskattas idag till 200 000 CHF enligt Arnaud Tellier, Antiquorum-expert och direktör för Asien-Stillahavsområdet.

Såld för CHF 59’800 (inklusive köparens premie).

Audemars Piguet Ref. 5402, Jumbo Royal Oak

Audemars Piguet Royal Oak thin

Klockan har fått smeknamnet ”Jumbo” av samlare på grund av det tonneauformade höljet som mäter 39 mm, vilket var mycket stort för den tiden. I november 2020, under spärren, sålde Antiquorum den dyraste Royal Oak i gult guld.

Såld för CHF 150 000 (inklusive köparens premie).

Audemars Piguets Royal Oak Jumbo ”Serie A” nr 88

Audemars Piguet Royal Oak lyxklocka auktion

Mer än 50 Royal Oak-modeller gick under klubban 2012, under en exceptionell auktion på Grand Hotel de Kempinski i Genève.

För samlare och auktionsförrättare är Audemars Piguets Royal Oak Jumbo ”Serie A” nr 88 ett av de äldsta serienumren som har auktionerats ut. En liten anekdot gäller också AP-logotypen vid klockan 6, eftersom endast A-serien och ungefär hälften av de exemplar som tillverkats för B-serien har den.
Audemars Piguets Royal Oak Jumbo ”Series A” nr 88 (Lot 402) tillverkades 1972 i stål.

Såld för CHF 40’000 CHF (inklusive köparens premie).

Audemars Piguet kaliber 7121

Audemars Piguet nyhet 2022

Audemars Piguet har omarbetat kaliber 2121, som tas bort från produktionen i slutet av 2021, för att tillverka kaliber 7121, en mycket kraftfullare och mer exakt kaliber.

Det nya mästerverket, Royal Oak ”Jumbo” extra tunn Ref. 16202, vrider tillbaka tiden och erbjuder samma urtavla som den ursprungliga klockan.

De exemplar som produceras 2022 kommer att ha en graverad oscillerande vikt ”50 år”: ett framtida samlarobjekt som med säkerhet kommer att dyka upp under hammaren under de kommande auktionerna på Antiquorum.

Antiquorums dynamik återspeglas också genom de öppna värderingsdagarna runt om i Europa: Schweiz, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Österrike, Belgien, Italien och Spanien, där du kan boka tid direkt online. Var redo för Antiquorums nästa auktioner i Hongkong (onlineauktion) den 9 mars 2022 och i Genève den 8 maj 2022!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *